Utsjoki

Utsjoki
Majoitus

Tutustu vuokramökkeihin

Utsjoki - Majoitus ja mökit

Utsjoelta löytyy erilaisia majoitusmahdollisuuksia hotelleista mökkeihin. Voit etsiä palvelustamme sopivan vuokramökin Utsjoelta esimerkiksi kesäloman ajaksi ja lähteä käymään Tenojoella ja Norjan puolella kalastamassa. Pohjoisen sijaintinsa ansiosta Utsjoki tarjoaa matkaajille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua Suomen ainoaan saamelaisenemmistöiseen kuntaan.

Utsjoki

Utsjoki on Lapin pohjoisin kunta, ja se sijaitsee Norjan rajan tuntumassa. Utsjoen kunnassa on myös Euroopan parhaimmaksi lohijoeksi äänestetty joki, Tenojoki. Tenojoki on tunnettu Euroopassa ja ympäri maailmaa hyvänä lohijokena, josta saa myös isoja harjuksia. Suomen pohjoisimmassa kunnassa on vain 0,24 asukasta per neliökilometri, ja se tekeekin siitä Suomen kolmanneksi harvimpaan asutun kunnan. Vaikka Utsjoella asukkaita ei ole paljoa, on kunta kuitenkin aktiivinen ja siellä riittää matkaajille runsaasti tekemistä. Talviaikaan Utsjoen maastot tarjoavat matkaajille arktiset olosuhteet hiihtoon ja kelkkailuun.

Utsjoki ja kalastus Tenojoella

Tenojoki on tunnettu kalastuskohde suomalaisille. Siellä käy vuosittain moni kalamies kokeilemassa onneaan lohenpyynnissä. Paikalliset mielellään opastavat matkaajia kalastuksessa. Tenojoen seutua ympäröivät vaarat ja tunturit sekä kiemurteleva joki tekevät reissusta ikimuistoisen ensikertalaisille. Tenojoki on Pohjois-Atlantin merkittävin luonnontilainen lohijoki. Kalastuslupia voi ostaa paikallisilta toimijoilta, ja niitä on vain rajoitetusti saatavilla lohikannan säilyttämiseksi. Kalastusta voi harjoittaa joko Suomen ja Norjan puoleisilta rannoilta tai veneestä soutaen kaverin kanssa. Lohensoutu tarjoaa kalastajalle omat haasteensa.

Kaldoaivin erämaa ja Nuorgam-Sevettijärvin reitit

Kaldoaivi on Suomen suurin erämaa, ja se peittää Utsjoen kunnan pinta-alasta yli puolet. Alueen etelärajalla voi vielä olla pieniä männiköitä, mutta alue vaihtuu nopeasti tunturikoivikkoon mitä pohjoisemmaksi tullaan. Vaivaiskoivut ja tunturikoivut peittävät matalaa ja avointa maastoa, mutta Kaldoaivin erämaasta löytyy myös muutama korkeampi kohta. Erämaan maasto on melko epätasaista pitäen sisällään suuriakin korkeuseroja. Maisemat vaihtelevat tunturiylängöstä kuruihin ja rotkoihin sekä vehreisiin tuntureiden välissä oleviin rotkolampiin. Erämaan korkein kohta on 443 metriä korkea Guorboaivi. Kaldoaivista löytyy lukemattomia järviä, jokia ja pieniä lampia, joissa voi kokeilla kalaonneaan. Erämaassa on runsaasti palsasoita, joissa on jäätyneitä turvekumpuja, jotka eivät sula kesälläkään. Kaldoaivin erämaassa ei ole teitä, mutta siellä on paljon paikallisten tekemiä kulkureittejä, joita pitkin voi kävellä ja vaeltaa.

Nuorgam-Sevettijärven reitti on yksi suosituimmista reiteistä Pohjois-Suomessa. Reitti kulkee läpi Kaldoaivin erämaan ja kesäreitillä pituutta on 60-70 km. Hiihtoreittejä alueella on 60 km. Alueen luonto on pääasiassa karua tunturiylänköä, mutta Kaldoaivin eteläisemmät reitit ovat metsäisempiä. Reitin varrella on lukuisia autiotupia. Pääsääntöisesti välimatkat tupien välillä ovat noin 10 km. Vaelluksella kannattaa ottaa huomioon retken ajankohta, sillä keväällä ja syksyllä Kaldoaivin erämaan kelit voivat vaihdella hurjasti päivien mittaan. Kannattaa siis varustautua ottamalla tukevat kengät ja lämpimiä vaatteita mukaan.

Utsjoki ja Norja

Utsjoella voit törmätä aitoon lappilaiseen elämään ja tutustua saamelaisten arkeen. Vierailun arvoisia paikkoja ovat kylätalo Giisa sekä saamelaiskulttuurin kannalta tärkeät Utsjoen kirkkotuvat. Utsjoen kylällä on useita kauppoja ja toimijoita, joilta voi esimerkiksi vuokrata suksia tai moottorikelkkoja talviaikaan.

Utsjoelta on helppo lähteä Norjaan, joka on Tenojoen pohjoispuolella. Hyvien kulkuyhteyksien ansiosta kalastajat voivat lähteä myös Norjan puolelle kalaan. Norjan puolelle kuitenkin tarvitaan maakohtaiset luvat. Norjan puolelta on helppo matkata Jäämeren rantaan.

Katso lähialueilta myös

Lue myös