Valamon luostari

 Luostari

Valamon luostari

Heinävesi

Valamon Luostari - Mitä tehdä?

Valamon luostarissa voi majoittua ja osallistua jumalanpalveluksiin, kansanopiston kursseille sekä sivistää itseään luostarin kirjastossa. Nykyisin Valamon luostari on tunnettu matkakohde, jossa on mahdollista kurkistaa aidon munkkiluostarin elämään. Valamon luostarissa kulttuuri kukoistaa ja ympäristö huokuu historian havinaa. Tämä Pohjoismaiden ainoa ortodoksinen munkkiluostari tarjoaa vaihtelevia näyttelyjä sekä mahdollisuuden kurkistaa munkkien jokapäiväiseen elämään. Nykyään luostari toimii Suomen vaikuttavimpana ortodoksisena kulttuurikeskuksena. Luostari jatkaa perinteikästä työtä konservoimalla ikoneita sekä taidetta.

Kulttuurikeskus tarjoaa muun muassa tiloja erilaisiin näyttelyihin ja luostarin historialliselle esineistölle. Valamon luostari ylläpitää myös kirjastoa, jossa tehdään konservointityötä, ja se palvelee myös kaikkia luostarin kävijöitä. Luostarin levollisessa ilmapiirissä pääsee rauhoittumaan ja nauttimaan ortodoksisista taideaarteista.

Valamon luostarin tislaamo

Valamon luostari on maailman ainoa luostari, jossa tislataan viskiä. Ristiretkien aikaan keskieurooppalaiset munkit toivat tislauksen myös Eurooppaan Lähi-Idästä. Luostarilaitoksella oli yksinoikeus tislaukseen 1500-luvulle saakka. Tämä vuosisatoja vanha perinne on tullut takaisin. Valamon luostarin viski on lanseerattu 2010-luvun alussa, ja se on tuotettu käyttäen lähialueen raaka-aineita ja sitä myydään rajoitetuissa erissä Alkoissa ympäri maan.

Valamon kulttuurikeskus ja kirjasto

Valamon luostari alkoi 1980-luvulla olemaan avoimempi ympäröivää yhteiskuntaa kohtaan ja siitä muodostuikin suosittu matkakohde. Nyt Valamon luostari panostaa kulttuuriopetukseen ja tarjoaa ortodoksiseen uskontoon liittyvää opetusta kuten ikonimaalausta ja tutkimista. Kansalaisopiston kurssit Valamon Luostarissa ovat erittäin suosittuja ja kurssien aiheet ovat hyvinkin ajankohtaisia. Vierailevat opettajat tuovat mukavasti vaihtelevuutta kurssien sisältöön. Kurssit vaihtelevat ikonimaalauksen peruskursseista jumalanpalveluksiin sekä filosofisiin luentoihin.

Valamon kirjastossa on Euroopan laajin kokoelma niteitä jotka käsittelevät läntistä venäläistä ortodoksista kirjallisuutta. Niteitä voi lainata virka-aikana lukusalikäyttöön ja tutkijat voivat saada erillisiä sopimuksia omille lainoilleen. Kirjasto palvelee kaikkia Valamon luostarin vierailijoita virka-aikana.

Lue lisää: Heinävesi | Joensuu | Varkaus

Jaa Facebookissa
Avaa Google Mapsissa