Hiihto ja ladut Suomessa

Hiihtoa Levillä

Hiihto – suomalaisten suosima talviaktiviteetti

Hiihto on yksi suomalaisten suosikkilajeista, sillä tilastojen mukaan Suomessa on yli 600 000 maastohiihdon harrastajaa. Maastohiihdon etuna on sen monipuolisuus, sillä hiihtäessä pääsee nauttimaan kestävyyttä ja lihaskuntoa parantavasta liikunnallisesta aktiviteetissa keskellä kauniita talvimaisemia. Suomessa on mahdollista hiihtää kunnostetuilla laduilla eri puolilla maata aina pääkaupunkiseutua myöten.

Hiihtoharrastukseen saa mukavaa vaihtelua kokeilemalla hiihtoa hyvin erilaisissa maastoissa. Latuja löytyy suojaisten metsämaastojen lisäksi tuntureiden ja vaarojen rinteiltä, merenrannoilta sekä järvien ja jokien jäiltä. Useimmat ladut sopivat hyvin myös koirien kanssa hiihtämiseen. Oman lisänsä harrastukseen tuo umpihankihiihto, joka mahdollistaa vapaan liikkumisen erämaisen luonnon hiljaisuudessa.

Mikäli hiihtotaitosi ovat päässeet ruostumaan tai jos haluat kokeilla lajia aivan ensimmäistä kertaa, useimmista hiihtokeskuksista löytyvät hiihtokoulut antavat opastusta myös murtomaahiihdon saloihin. 

Suomen pisimmät ladut löytyvät Lapin hiihtokeskuksista

Suomen laajimmat latuverkostot sijaitsevat Lapin suurissa hiihtokeskuksissa. Eniten latuja on Ylläksellä, jossa voi valita oman reittinsä 330 kilometrin pitkän latuverkoston valikoimasta. Seuraavaksi pisimmät ladut ovat Levillä (230 kilometriä), Saariselällä (200 kilometriä), Rukalla ja Kuusamossa (152 kilometriä) sekä Pyhän ja Luoston alueella (150 kilometriä). Pisin yhtäjaksoinen valaistu latu (25 km) löytyy puolestaan Kolilta. 

Lapissa hiihtokausi kestää yleensä lokakuun lopulta aina toukokuulle saakka. Suurten hiihtokeskusten kausi alkaa jo aikaisin syksyllä, sillä hiihtokautta on mahdollista pidentää säilölumien ja lämpölatujen avulla. Pisin kausi on Enontekiöllä, jossa on mahdollista hiihtää luonnonmaisemissa vielä kesäkuun puolellakin. Luonnonlumien lisäksi hiihtoa voi harrastaa myös esimerkiksi Vuokatin, Helsingin Kivikon, Jämijärven ja Leppävirran hiihtoputkissa, joissa suositusta talviaktiviteetista pääsee nauttimaan ympäri vuoden.

Mitä hiihtoreissulle kannattaa pakata mukaan?

Hiihtoreissua suunniteltaessa on tärkeintä varata mukaan sopivaa vaatetusta. Oikeanlainen kerrospukeutuminen mahdollistaa sopeutumisen erilaisiin sääolosuhteisiin. Alla muutamia vinkkejä pakkaamiseen hiihtoreissua varten:

  • Suksivoiteet ja voitelutarvikkeet 
  • Laadukas reppu, joka istuu hyvin kovemmassakin vauhdissa
  • Tekniset alusasut, jotka siirtävät hiihtäessä kertyvän hien seuraaviin vaaterkerroksiin
  • Toiseen kerrokseen lämmittäviä vaatteita sääolosuhteiden ja oman hiihtovauhdin mukaan
  • Kolmanteen kerrokseen tuulelta ja sateelta suojaavat päällysvaatteet
  • Taukoja varten yksi paksumpi takki, mahdollisia varavaatteita sekä tulentekovälineet
  • Evästauoille kuumaa juotavaa ja lämmintä ruokaa termosastioissa

Hiihtoreissulle voi lähteä myös ilman omia hiihtovälineitä, sillä monet matkailuyritykset vuokraavat tarvittavia varusteita maksua vastaan.

Hiihtoreissulla on kätevintä majoittua vuokramökissa parhaiden hiihtolatujen lähettyvillä. Matkaa suunniteltaessa kannattaa tutustua suosituimpien hiihtokohteiden – Ylläksen, Rukan, Levin, Saariselän, Pyhä-Luoston ja Pallas-Oloksen – vuokramökkeihin tai etsiä oma suosikki suoraan hiihtokeskusten sivulta.

Katso myös: