LEVI

Levi on kävijämäärien perusteella Suomen suurin hiihtokeskus, jossa on tarjolla hiihto- ja laskuaktiviteettien lisäksi runsaasti harrastusmahdollisuuksia ja kiinnostavia matkailupalveluita ympäri vuoden. Valloittavan kauniit tunturimaastot, hyväkuntoiset rinteet, erinomainen palvelutarjonta ja hyvät kulkuyhteydet tekevät Levistä yhden Suomen mielenkiintoisimmista matkailukohteista, jonne kannattaa ehdottomasti tulla kauempaakin. 

Levin rinteet

Levillä riittää laskettavaa niin aloitteleville laskijoille kuin kokeneillekin konkareille, sillä peräti 43 rinteen hiihtokeskuksesta löytyy vaihtoehtoja loivista rinteistä jyrkkiin mustiin rinteisiin. Levitunturin huippu sijaitsee 531 metrin korkeudessa, rinteiden suurin korkeusero on 325 metriä ja hiihtokeskuksen pisin rinne on peräti 2,5 kilometrin pituinen. Vauhtia kaipaavien laskijoiden kannattaa suunnata Levin Koillisrinteille tai Levi Black -rinteeseen, jossa riittää haastetta maailman huippulaskijoillekin.

Tehokkaan hissi- ja lumetusjärjestelmän ansiosta Levin rinteet säilyvät hyvässä kunnossa koko pitkän laskukauden ajan. Yhteensä Levillä on 28 hissiä, kaksi tuolihissiä, kaksi gondolihissiä sekä kolme aloittelijoille tarkoitettua mattohissiä. Levi on hyvä kohde myös perhelomailijoille, sillä keskuksesta löytyy kymmenen lapsille suunnattua rinnettä, joihin perheen pienimmät pääsevät ilmaiseksi. 

Koska Levillä on runsaasti rinteitä eri puolilla tunturia, hissijonoja ehtii muodostumaan ainoastaan harvoin. Ympäri Leviä kulkeva Skibussi tarjoaa kyydin rinteiden, Levi-keskuksen ja suurimpien majoitusalueiden välille.

Levin rinteet talvella

Levin latukartta ja rinnekartta 

Levin latukartasta näet 230 kilometriä pitkän latuverkoston reitit ja 28 kilometriä pitkät valaistut ladut. Latukartan avulla voit valita juuri sinulle sopivimman hiihtolenkin Levin upeissa maisemissa.

Levin rinnekartta puolestaan antaa tietoa Levin rinteistä, hisseistä sekä rinnealueen palveluista. Rinnekartan avulla suunnistat helposti eri puolilla tunturia ja osaat valita juuri sinun taitasollesi sopivat rinteet.

Levin ravintolat

Levin keskuksessa sijaitseva kävelykylä on kuin pienimuotoinen kaupunki, josta löytyy ostospaikkojen lisäksi monipuolisia matkailupalveluita aina spa-kylpylästä keilahalliin. Matkailijoita palvelee myös suuri määrä ravintoloita, joissa on mahdollista maistella poronlihaa ja muita Lapin paikallisia herkkuja. Tunturin huipulla sijaitseva näköalaravintola Tuikku on kuuluisa henkeäsalpaavan kauniista maisemistaan. Myös Levin yöelämä on vilkasta, sillä kävelykylän pubit ja yökerhot tarjoavat lomailijoille viihdettä laskupäivän päätteeksi. Unohtaa ei sovi myöskään Levin kuuluisaa after ski -tarjontaa, jota pidetään parhaana koko maassa.

Ravintola Tuikku Levillä. Kuva: Juha Kalaoja

Ravintola Tuikku palvelee matkailijoita huimissa tunturimaisemissa.

Levin tapahtumat

Levillä järjestetään vuosittain lukuisia erilaisia tapahtumia, joista etenkin Alppihiihdon Maailmancupin osakilpailu kerää paikalle runsaasti yleisöä eri puolilta maailmaa. Arvostettu pujottelukilpailu on vuosien saatossa saavuttanut suuren suosion niin urheilijoiden kuin yleisönkin keskuudessa. Levin talviset vetovoimatekijät – Lapin lumo, kaamosaika, pakkaset ja porot – ovat vakiinnuttaneet kilpailun osaksi kansainvälistä kilpailukalenteria. 

Maailmancupin osakilpailun lisäksi Levillä järjestetään ympäri vuoden liikunnallisia tapahtumia, joissa kilpailijat pääsevät haastamaan itseään muun muassa pyöräilyn, golfin, polkujuoksun ja yhteisöllisten haastekisojen parissa. Urheiluun ja hyvinvointiin keskittyvien tapahtumien lisäksi Levillä järjestetään myös paljon keikkoja ja konsertteja, joissa on mahdollisuus nähdä Suomen pop-taivaan tähtiä ympäri vuoden. 

Levin sää

Levin hiihtokausi kestää yleensä lokakuulta aina toukokuulle saakka. Talviaikaan mukaan kannattaa varata runsaasti lämmintä vaatetta, sillä tammi-helmikuussa keskilämpötila laskee -14 asteeseen, eivätkä yli 30 pakkasetkaan ole täysin epätavallisia. Etenkin kevätkaudella Levillä on loistavat olosuhteet hiihtoon ja lasketteluun, sillä maaliskuun keskilämpötila on enää -8,4 astetta ja huhti-toukokuussa voi jo lasketella auringon lämmittämillä rinteillä. Kesän kuumimpaan aikaan, heinäkuussa, Levin keskimääräinen lämpötila nousee 14,4 asteeseen, joten Levi on hyvä vaihtoehto myös kesälomakohteeksi.

Levin kuukausittaiset keskilämpötilat (lähde: National Climatic Data Center):

Kuukausi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lämpötila -14,0 -13,1 -8,4 -2,0 4,8 11,4 14,4 11,5 5,9 -0,5 -7,2 -11,6

Miten Leville pääsee?

Pohjoisesta sijainnista huolimatta Levi on helposti saavutettavissa, sillä 17 kilometrin päässä sijaitsevalle Kittilän lentoasemalle ajaa autolla noin vartissa, eikä Kolarin rautatieasemallekaan ole kuin 85 kilometriä. Henkilöautolla tai linja-autolla matkaa Rovaniemelle kertyy 170 kilometriä ja Ouluun 380 kilometriä. Levillä ollessa on hyvä mahdollisuus vierailla myös esimerkiksi 65 kilometrin päässä sijaitsevalla Ylläksellä ja 60 kilometrin päässä sijaitsevalla Pallaksella. 

Lue lisää: