MITÄ TEHDÄ PYHÄLLÄ? - PYHÄN AKTIVITEETIT

Laskettelija hiihtohississä Pyhällä

Pyhän aktiviteetit talvella

Laskettelu ja lumilautailu. Pyhä on erinomainen valinta lasketteluun ja lumilautailuun, sillä hiihtokeskus on tunnettu hyväkuntoisista rinteistään ja poikkeuksellisen hyvistä vapaalaskumahdollisuuksistaan. 9 hissin ja 14 rinteen lisäksi Pyhätunturin alueelta löytyy peräti seitsemän vapaalaskualuetta, jotka tarjoavat haastetta kokeneemmillekin laskijoille. Pyhän rinnevalikoima sisältää laskettavaa myös aloittelijoille, sillä tunturin helpot ja keskitason rinteet ovat sopivia paikkoja laskuharrastuksen treenaamiseen. Enemmän vauhtia kaipaavat voivat suunnata joko Piste Palanderin FIS-rinteeseen tai koko Suomen jyrkimpään rinteeseen, Huttu-Ukkoon.

Hiihto. Pyhätunturin sijainti Pyhä-Luoston kansallispuiston välittömässä takaa loistavat edellytykset myös murtomaahiihtoon. Peräti 150 kilometriä pitkä latuverkosto tarjoaa mukavasti vaihtelua hiihtopäiviin. Hiihtolenkillä voi suunnata kätevästi myös tunturista toiseen, sillä Pyhän ja Luoston hiihtoladut ovat yhteydessä toisiinsa. Mikäli ajatus paluumatkasta tuntuu liian raskaalta, matkan voi taittaa myös alueella liikennöivän SkiBussin kyydissä.

Moottorikelkkailu. Latuverkoston lailla myös Pyhän ja Luoston moottorikelkkareitit ovat yhteydessä toisiinsa, minkä ansiosta voit kätevästi kelkkailla molempien hiihtokeskusten alueilla. Pyhällä on myös mahdollisuus vuokrata moottorikelkkoja tai osallistua oppaan johdolla ohjatuilla kelkkasafareille. Moottorikelkkailu Pyhän alueen upeissa tunturimaisemissa on elämys, joka ei hevillä unohdu!

Lumikenkäily. Pyhätunturin alueella kulkee talvisin lumikenkäreittejä, jotka on merkitty maastoon sinisillä puihin kiinnitetyillä neliöillä. Omatoimisten retkien lisäksi voit myös osallistua opastetuille lumikenkäretkille, joiden aikana saat vinkkejä lumikenkäilyyn ja opit paljon lisää alueen upeasta luonnosta. Lumikenkiä voi vuokrata Pyhän ja Luoston alueen välinevuokraamoista.

Huskysafarit. Pyhän ja Luoston puolivälissä sijaitsevalla huskyfarmilla on mahdollisuus tutustua arktisen luonnon eläimiin ympäri vuoden. Jos haluat kokeilla koiravaljakkoajelua myös itse, tarjolla on koiravaljakkosafareita, joiden kestot vaihtelevat muutaman tunnin retkistä kahden päivän mittaisiin vaelluksiin. Huskysafarit vaativat aina hieman ennakkovalmisteluja, joten ne on hyvä varata ennakkoon suoraan huskyfarmilta.

Porotilavierailut ja porosafarit. Pyhä-Luoston alueelta löytyy kaksi porotilaa, joissa on mahdollisuus tutustua aitoon saamelaiskulttuuriin sekä perinteiseen poroelinkeinoon paikallisten ihmisten näkökulmasta. Porotilavierailujen lisäksi tarjolla on myös porovaljakkoretkiä, joiden aikana pääsee tutustumaan Pyhä-Luoston luontoon perinteisellä kulkupelillä. Miltä kuulostaisi tehdä esimerkiksi elämyksellinen revontuliretki porovaljakon kyydissä?

Revontuliretket. Pyhän loman aikana on myös loistava tilaisuus nähdä pohjoisen taivaan valoilmiöitä omin silmin. Pyhän pohjoisen sijainnin ansiosta alueella esiintyy revontulia kirkkaina ja pimeinä iltoina aina elokuusta huhtikuun puoliväliin saakka. Parhaiten pimeän taivaan upeita näytelmiä näkyy keskusten ulkopuolella, joten illan tullen kannattaa suunnata kauemmaksi keinovaloista. Pyhällä järjestetään myös ohjattua revontulisafareita, jotka vievät osallistujan upeiden maisemapaikkojen ääreen.

Pyhän aktiviteetit kesäkaudella

Tour de Pyhä

Tour de Pyhä vie retkeilijän valloittavan kauniisiin tunturimaisemiin.

Tour de Pyhä. Pyhätunturin upeissa maastoissa järjestettävä Tour de Pyhä tarjoaa mahdollisuuden kokea alueen luonto kolmen eri aktiviteetin – maastopyöräilyn, melonnan ja patikoinnin – parissa. Rengasreitin 12 kilometriä pitkä maastopyöräilyosuus kulkee Pyhäjärven ympäri, 13 kilometriä pitkä melontaosuus etenee rauhallisella Pyhäjoella ja 7 kilometrin patikointiosuus kulkee yli Soutaja-tunturin. Kyseessä on kokonaisvaltainen liikuntaelämys, joka tarjoaa ainutlaatuisen tavan tutustua Pyhän ympäristöön. Lue lisää: Tour de Pyhä.

Retkeily Pyhä-Luoston kansallispuistossa. Pyhän ja Luoston tunturikeskusten välittömässä läheisyydessä sijaitseva Pyhä-Luoston kansallispuisto on tunnettu jylhistä maisemistaan, vaikuttavista kuruistaan ja puhtaasta luonnostaan. Alun perin jo vuonna 1938 perustettu ja vuonna 2005 laajennettu kansallispuisto tarjoaa retkeilijälle lukuisia mielenkiintoisia vaellusreittejä ja luontopolkuja, joiden varrella pääsee tutustumaan miljardeja vuosia vanhan luonnon upeisiin yksityiskohtiin. Lisätietoa  alueen luonnosta saa päivittäin auki olevasta Luontokeskus Naavasta.

Pyöräily ja maastopyöräily. Pyhällä lomaillessasi voit pyöräillä joko maantiereiteillä tai vaihtoehtoisesti alueen luontopoluilla. Pyöräily on mahtava tapa tutustua geologisesti ainutlaatuisen alueen luontoon. Perinteisiä pyöräilyreittejä etsivän kannattaa suunnata esimerkiksi Pyhätunturin ja Soutajan väliselle ympyräreitille tai Luoston keskustasta Lampivaaralle kulkevalle reitille. Maastopyöräilystä kiinnostuneille suositeltavia kohteita ovat esimerkiksi Pyhän ja Lupon välinen reitti tai Huttujärveltä Koparaan kulkeva maastopyöräilyreitti.

Pyhän maisemahissi. Pyhällä kulkeva maisemahissi tarjoaa kätevän tavan tutustua Pyhän alueen huimiin maisemiin. Kuudelle hengelle sopiva PyhäExpress-tuolihissi kuljettaa matkustajat maksusta ylös tunturiin ja paluumatkan voi tehdä omaan tahtiin retkeillen.

Luoston Ametistikaivos. Luoston tunturikeskuksen välittömästä läheisyydestä löytyy Euroopan ainoa toiminnassa oleva ametistikaivos. Se lukeutuu myös maailman ainoisiin matkailijoille avoinna oleviin jalokivikaivoksiin, joten kyseessä on ehdottomasti tutustumisen arvoinen kohde. Ohjattujen vierailujen aikana pääset kuulemaan kiehtovia tarinoita kaivokselta ja kaivamaan mukaasi myös oman ametistin.

Frisbeegolf. Pyhällä sijaitsee 18-väyläinen frisbeegolfrata, joka soveltuu kaikentasoisille pelaajille. Väylien pituudet vaihtelevat 40 metrin ja 273 metrin väliltä ja heittomaastot tarjoavat mukavasti vaihtelua Pyhän Perherinteiden läheisyydessä. Kiekkoja voi vuokrata joko Hotelli Pyhätunturista tai Pyhähippu Oy:stä. Pyhän lisäksi myös frisbeegolfia voi pelata myös Luostolla sijaitsevassa Discgolf Parkissa.

Melonta. Pyhällä on hyvät mahdollisuudet myös melontaan, sillä oman valinnan mukaan voit suunnata omatoimiselle melontaretkelle tai osallistua ohjatulle melontasafarille. Melonta on helppo tapa tutustua Pyhän alueen kauniiseen luontoon ja harrastus sopii kaikille lähtötasosta riippumatta. Alueen vesistöistä etenkin Pyhäjoki ja Kitinen ovat hyviä paikkoja melontaretken kohteeksi.

Kalastus. Rauhallisemmista aktiviteeteista nauttivien kannattaa suunnata loman aikana Pyhän kalaisten vesistöjen ääreen. Pyhällä hyviä kalapaikkoja on tarjolla etenkin Pyhäjärvellä, Pyhäjoella ja Kemijoella. Luostolla puolestaan retken kohteeksi voi ottaa joko Ahvenlammen tai Kitisen Alakitisentien varrella. Kalastusta voi harrastaa joko omatoimisesti tai osallistumalla kokeneen oppaan johdolla tehtäville kalastusretkille.  

Lue lisää: