PYHÄ

Useaan kertaan vuoden hiihtokeskukseksi valittu Pyhätunturi lumoaa laskijan paitsi huimilla maisemillaan myös hyväkuntoisilla rinteillään. 14 kunnostetun rinteen lisäksi Pyhällä on mahdollisuus haastaa itseään maineikkaissa vapaalaskumaastoissa. Laajan latuverkoston ansiosta Pyhältä voi kätevästi hiihtää vaikka lähistöllä sijaitsevalle Luostolle tai tutustua Pyhä-Luoston kansallispuiston upeaan luontoon.

Pyhän hiihtokeskus talvella

Pyhän rinteet

Pyhä tarjoaa laskijoille yhteensä 14 rinnettä ja 8 hissiä, joista 6 hengen PyhäExpress-tuolihissi vie vaikka koko seurueen samalla kertaa tunturin huipulle. Pyhän pisimmällä rinteellä on pituutta 1800 metriä, suurin korkeusero on 280 metriä ja tunturin huippu siintää 500 metrissä. Kun Pyhätunturin rinteet ovat tulleet tarpeeksi tutuiksi, laskemista voi jatkaa kätevästi Rukalla, sillä sama hissilippu on voimassa molemmissa hiihtokeskuksissa.

Pyhän hiihtokeskus on erityisen kuuluisa erinomaisista vapaalaskumahdollisuuksistaan ja onkin sanottu, että Pyhä olisi maailman paras paikka kokeilla vapaalaskua. Peräti seitsemän vapaalaskualuetta Pyhätunturilla ja Pyhä-Luoston kansallispuistossa antavat mahdollisuuden laskea uusilla reiteillä huimissa tunturimaisemissa. Mikäli aktiviteetti ei ole aikaisemmin tuttu, vapaahiihtoa on helppo kokeilla opastetuilla retkillä. Ennen vapaalaskualueille suuntaamista on syytä tutustua vallitseviin olosuhteisiin, sillä vapaalaskualueilla lumivyöryjen vaara on aina läsnä. 

Pyhän latukartta ja rinnekartta 

Pyhä-Luoston latukartta antaa tietoa peräti 150 kilometriä pitkän latuverkoston reiteistä ja oheispalveluista. Luoston ja Pyhän ladut ovat yhteydessä toisiinsa, joten lomasi aikana voit kätevästi tutustua molempien hiihtokeskusten maastoihin. Suurin osa Pyhä-Luoston hoidetuista laduista soveltuu sekä perinteisellä että luistelutyylillä hiihtämiseen.

Pyhän rinnekartta antaa tietoa Pyhän laskettelurinteiden ja hissien sijainneista. Rinnekartan avulla voit suunnitella etukäteen laskupäivän kulkua ja tutustua myös rinnealueen palvelutarjontaan.

Pyhän hiihtokeskus

Pyhän ravintolat ja kahvilat

Pyhältä löytyy ravintoloita ja kahviloita moneen eri makuun. Laskupäivän lomassa voi kätevästi poiketa esimerkiksi PyhäWurstin, Tsokan tai Calle-talon viihtyisissä rinneravintoloissa. Hyvää ruokaa etsivän kannattaa tutustua esimerksi ravintola Huttuhipun, ravintola Huttu-uulan tai ravintola Koparan ruokatarjontaan. Illan koittaessa menopaikaksi soveltuu esimerkiksi Sportbar Pyhä, Pyhän Astelin ravintola tai Colorado Bar & Chill.

Pyhän tapahtumat

Pyhän alueella järjestetään runsaasti mielenkiintoisia tapahtumia ympäri vuoden. Sydäntalvella Pyhällä voi muun muassa osallistua pujottelukisoihin, juhlistaa talvisesonkia Pyhän Kaamosfestivaaleilla tai osallistua lukuisiin erilaisiin hyvinvointitapahtumiin. Hiihtolomalla Pyhällä voi nauttia hyvästä musiikista tunnelmallisissa konserteissa, osallistua opastetuille tunturiretkille tai käydä ruokkimassa poroja aidolla porotilalla.

Kevään edetessä Pyhällä voi esimerkiksi osallistua Pyhä Backcountry Weekend -vapaalaskutapahtumaan, nauttia pääsiäishumusta suosituissa yleisötapahtumissa tai viettää vappua huippuesiintyjien keikoilla.

Kesällä Pyhällä järjestetään muun muassa frisbeegolfkisoja, Pyhän juhannusjuhlat sekä maineikas Pyhä Unplugged -tunturifestivaali. Syysloman aikaan Pyhällä on loistava mahdollisuus osallistua esimerkiksi kansallispuistoon suuntautuville perheretkille, haastaa itseään liikunnallisessa Pyhän Boot Camp -tapahtumassa tai pelata tuttuja pelejä Lampivaaran Puuhapihalla.

Pyhän sää

Pyhän ilmasto takaa erinomaiset edellytykset pitkälle hiihtokaudelle, joka alkaa tyypillisesti marraskuussa ja päättyy vasta vapun tienoilla huhti-toukokuun vaihteessa. Keskitalvella, joulu-helmikuussa, Pyhän keskilämpötila laskee reilusti yli 10 pakkasasteen, joten tunturin lumisissa maisemissa saa todellakin nauttia niin kutsutusta oikeasta talvesta. Ihanteellisimmillaan Pyhän hiihtokelit ovat maalis-huhtikuussa, jolloin muutaman pakkasasteen kevätpäivät ovat alueelle hyvin tyypillisiä.

Pyhän kuukausittaiset keskilämpötilat (lähde: National Climatic Data Center):

Kuukausi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lämpötila -14,0 -13,1 -8,4 -2,0 4,8 11,4 14,4 11,5 5,9 -0,5 -7,2 -11,6

Miten Pyhälle pääsee?

Lentokoneella: Pyhätunturin lähin lentoasema sijaitsee Rovaniemellä, josta matkaa tunturiin kertyy noin 130 kilometriä. Lentoasemalta talviaikaan päivittäin liikennöivä SkiBus kuljettaa matkustajat kätevästi suoraan tunturiin. Rovaniemen lentoaseman lisäksi Pyhän matkailijoita palvelee myös 195 kilometrin päässä sijaitseva Kuusamon lentoasema.

Junalla: Junalla liikuttaessa matkan kohteeksi kannattaa ottaa joko Kemijärven tai Rovaniemen rautatieasemat, joista matkaa tunturiin voi jatkaa päivittäin liikennöivällä SkiBussilla. Talvikaudella SkiBus-yhteyksiä on yhteensä neljä kertaa päivässä ja kesäaikaankin SkiBus liikennöi kaksi kertaa päivässä.

Bussilla: Rovaniemeltä ja Kemijärveltä liikennöivä SkiBus palvelee Pyhän-matkailijoita päivittäin. Voit siis huoletta matkustaa reittibussilla Rovaniemelle tai Kemijärvelle ja jatkaa matkaasi Pyhätunturille erillisellä SkiBussilla.

Autolla: Autolla liikuttaessa Pyhälle pääsee helposti joko Nelostietä (E75) tai Viitostietä (E63) pitkin. Nelostietä kuljettaessa matkaa Jyväskylästä Pyhälle kertyy 680 kilometriä, Oulusta 340 kilometriä ja Rovaniemeltä 135 kilometriä. Viitostietä kuljettaessa matkaa Kuopiosta kertyy 610 kilometriä, Kuusamosta 197 kilometriä ja Kemijärveltä 58 kilometriä.

 

Lue lisää: