RUKA

Ruka on yksi Euroopan lumivarmimmista hiihtokeskuksista, jossa pääsee laskettelemaan ja hiihtämään yli 200 päivänä vuodessa. Pohjoisen sijainnin takaaman kylmän ilmaston lisäksi Rukalla on panostettu suuresti myös lumetukseen, mikä osaltaan pidentää hiihtokautta molemmista päistä. Hyvän palvelutarjontansa ansiosta Ruka on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista hiihtokeskuksista, jossa riittää tekemistä vuoden jokaiselle päivälle.

Rukan rinteet

Rukalta löytyy yhteensä 34 rinnettä, joista 20 valaistua rinnettä tarjoavat mahdollisuuden laskea myös ilta-aikaan. Hissejä on yhteensä 21, tuolihissejä viisi ja löytyypä keskuksesta myös kuuden hengen kuomullinen RukaExpress-hissikin. Rukan huippu yltää 492 metriin ja pisimmillään laskua kertyy 1,3 kilometriä. Rukalla laskiessa kyllästymisen vaaraa ei ole, sillä ympäri tunturialuetta sijaitsevat rinteet tarjoavat runsaasti vaihtelua koko laskupäivän ajaksi.

Lasten kanssa laskevien kannattaa suunnata joko Vuosselin lastenmaalle tai Kaltiolammen lastenmaalle, joista löytyy aloittelijoiden iloksi myös helpot taikamattohissit. Rukan kuuluisa hiihtokoulu tarjoaa opetusta aloittelijoiden lisäksi kaikille niille, jotka haluavat kehittää omia laskutaitojaan kokeneen ohjaajan johdolla.

Rukan rinteiden laadukkuudesta kertoo osaltaan se, että se on Suomen alppihiihto- ja freestylemaajoukkueiden virallinen harjoittelupaikka kotimaassa. Vuosittaisen freestylen maailmancupin ansiosta erinomaisessa kunnossa pysyvä kumpareikko on kaikkien asiakkaiden käytössä kilpailujen ulkopuolella.

Ruka laskettelijat

Rukan latukartta ja rinnekartta 

Rukan rinnekartta antaa mahdollisuuden tutustua Rukan laskumahdollisuuksiin ja hissien sijainteihin jo ennen laskettelureissun alkua.

Rukan latukartta puolestaan kertoo Rukan ja lähialueen hiihtoladuista sekä latujen varsilla sijaitsevista palveluista.

Rukan ravintolat

Rukan lähes 30 ravintolaa ja yli 7000 asiakaspaikkaa tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja herkutteluun ja illanviettoon. Olitpa kiinnostunut sitten paikallisen ruokakulttuurin erikoisuuksista tai tutuista kansainvälisistä ruokalajeista, Rukan ravintolatarjonta täyttää varmasti tarpeesi. Ruokaravintoloiden ja tilausravintoloiden lisäksi Rukalla voi nautiskella ravintoloiden antimista tunnelmallisissa latukahviloissa tai viihtyisissä after ski -paikoissa rinteiden välittömässä läheisyydessä. Illan koittaessa Rukalla riittää myös yöelämää, sillä Rukan keskuksessa pääsee kokeilemaan laulutaitoja karaokessa ja näyttämään parhaat tanssiliikkeet Ravintola Pisteen tai Zonen yökerhossa.

Rukan tapahtumat

Talvikauden tapahtumakausi alkaa Rukalla lokakuussa, jolloin alueella juhlitaan rinteiden ja ensilumenladun avajaisia erilaisten tapahtumien muodossa. Varsinainen talvikauden avajaisjuhla pidetään kuitenkin myöhemmin marraskuussa, jolloin Rukalla pääsee laskemisen ohessa nauttimaan tähtiartistien keikoista ja monista mielenkiintoisista oheistapahtumista. Talvella Rukalla järjestetään myös hiihdon, yhdistetyn, mäkihypyn ja freestyle-hiihdon maailmancupin osakilpailut, jotka keräävät paikalle yleisöä ympäri Eurooppaa.

Myös joulu ja uusivuosi ovat hyvää aikaa matkustaa Kuusamoon, sillä juhlakauden kunniaksi Rukalla järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia joulun alusta aina loppiaiseen asti. Vuoden vaihduttua Rukalla voi nauttia esimerkiksi kauniista valotaiteesta Polar Night Light Festivalin aikaan tai osallistua perinteisen Spring Breakin tapahtumiin. Kesän koittaessa Rukalla järjestetään mitä moninaisempia liikuntatapahtumia, jotka tarjoavat mahdollisuuden viettää kesälomaa esimerkiksi melonnan, koskenlaskun, golfin, maastopyöräilyn ja retkeilyn parissa.

Rukan sää ja ilmasto

Rukan talvi

Kuusamon alueen ilmasto on muuta maata mantereisempi, minkä johdosta lumi pysyy maassa noin 200 päivää vuodessa. Kylmän ilmaston ansiosta Rukan hiihtokausi alkaa tyypillisesti lokakuun alussa ja jatkuu aina toukokuulle saakka. Eniten lunta on helmi-maaliskuussa, jolloin lumen syvyys on keskimäärin jopa 70-75 senttimetriä. Rukalla on mahdollista nähdä myös revontulia suurimman osan vuodesta, aina syyskuulta maaliskuulle. Keskikesällä puolestaan Rukalla saa nauttia auringonvalosta jopa 24 tuntia vuorokaudessa.

Rukan kuukausittaiset keskilämpötilat (lähde: National Climatic Data Center):

Kuukausi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lämpötila -12,3 -11,8 -7,9 -1,5 4,8 11,7 14,4 11,9 6,4 0,4 -5,8 -10,6

Miten Rukalle pääsee?

Omalla autolla tai vuokra-autolla liikuttaessa matkaa Rukalle kertyy Oulusta 240 kilometriä, Rovaniemeltä 200 kilometriä ja Kuusamosta 30 kilometriä. Mikäli autoa ei ole käytettävissä, Rukan on saavutettavissa myös julkisilla kulkuvälineillä. Linja-autoyhteyksiä Rukalle kulkee Helsingistä asti ja lähimmät rautatieasemat sijaitsevat Oulussa, Rovaniemellä ja Kemijärvellä. Rukalle pääsee kätevästi myös lentäen, sillä lentoaika Helsingistä on vaivaiset 1,5 tuntia. Talven sesonkiaikaan Helsinki-Kuusamo -lentoja on useita päivässä. 

Rukalle saapumisen jälkeen liikkuminen hiihtokeskuksen alueella onnistuu ilmaisella SkiBussilla, joka tarjoaa kätevän siirtymistavan mökin, rinteiden, latujen ja Rukan kylän välille. 

Ruka

Lue lisää: