MITÄ TEHDÄ RUKALLA? - RUKAN AKTIVITEETIT

Laskettelua Rukalla

Rukan aktiviteetit talvella

Laskettelu ja lumilautailu. Rukan pitkä hiihtokausi mahdollistaa sen, että hiihtokeskuksessa pääsee laskettelemaan ja lautailemaan yli 200 päivää vuodessa! Ympäri tunturialuetta sijaitsevat 34 rinnettä tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja aina lapsille sopivista loivista rinteistä kovavauhtisiin mustiin rinteisiin ja maailmancup-tasoiseen kumpareikkoon. Legendaarinen Rukan hiihtokoulu opastaa aloittelijoita ja auttaa myös kokeneempia harrastajia kehittymään entistä paremmiksi laskijoiksi. Suomen toiseksi suosituimpana hiihtokeskuksena Rukalta löytyy myös erinomaiset after ski -paikat sekä matkailupalvelut kaikkiin tarpeisiin.

Hiihto. Ruka on loistava kohde myös maastohiihdon ystäville, sillä Rukalta löytyy lähes 90 kilometriä hoidettuja latuja ja Kuusamon alue mukaanluettuna latuja on yhteensä noin 170 kilometriä. Vaihtelevat maastot ja lokakuulta huhtikuulle kestävä hiihtokausi ovat tehneet Rukasta suositun kohteen hiihtäjien keskuudessa. Hiihtolatujen varrella sijaitsee myös lukuisia latukahviloita, joissa on mukava lämmitellä kuuman juoman ääressä.

Moottorikelkkailu. Moottorikelkkailu on vauhdikas talviaktiviteetti, joka tarjoaa mahdollisuuden tutustua Kuusamon alueen vaikuttavaan luontoon kaukana asutuskeskuksista. Oman valinnan mukaan voit joko vuokrata moottorikelkan tai osallistua ohjatulle moottorikelkkasafarille, joka vie seurueen huimien näköalojen ääreen. Halusitpa kokea sitten rauhallista maisema-ajoa tai vauhdikasta kyytiä kelkkasafarilla, ohjelmapalvelujen tarjonnassa riittää vaihtoehtoja moneen eri makuun.

Lumikenkäily. Lumikengät jalassa pääset valloittamaan Kuusamon alueen vaaroja ja poiketa halutessasi vaikka Oulangan kansallispuiston jokilaaksoissa. Rukan alueella sijaitsee useita lumikenkäreittejä, joiden pituudet vaihtelevat yhdestä kilometrin polusta aina 26 kilometriä pitkään erämaalenkkiin asti. Jos et omista omia lumikenkiä, välineitä retkelle voi vuokrata Rukan alueen matkailuyrittäjiltä.

Huskysafarit. Koiravaljakkosafarit ovat koko perheelle sopivia talviaktiviteetteja, joiden aikana pääset ohjaamaan rekeä halutessasi myös itse. Ohjatut retket vaihtelevat lyhyistä pyrähdyksistä useita päiviä kestäviin erämaavaelluksiin. 

Porotilavierailut ja porosafarit. Porotilalla vieraillessasi pääset tutustumaan pohjoisen eläinten elämään, kuulemaan tarinoita poronhoidon pitkistä perineistä, ruokkimaan poroja ja kokeilemaan haastavaa suopunginheittoa. Porotilalta voit myös lähteä elämykselliselle poroajelulle, jonka aikana pääset nauttimaan talvisesta luonnosta reen kyydissä. 

Revontuliretket. Rukalla on erittäin hyvät mahdollisuudet nähdä myös revontulia. Halusitpa kokea sitten omatoimisen revontuliseikkailun tai ohjatun revontulisafarin, Rukalla riittää vaihtoehtoja revontulibongaukseen. Kokeneen oppaan johdolla tehtävillä revontuliretkillä pääsee moottorikelkkailemaan Kuusamon luontoon, nauttimaan kahveista nuotiolla ja näkemään hyvällä tuurilla myös taivaan tulien loimua.

Rukan aktiviteetit kesäkaudella

Retkeily ja vaellus. Kuusamossa retkeillessä vaihtoehtoja riittää loputtomiin, sillä tarjolla on niin lyhyitä luontopolkuja kuin pitkiä vaellusreittejäkin Oulangan kansallispuiston kauniissa maastoissa. Rukan valloitus, Valtavaaran päiväreitti tai Pieni Karhunkierros ovat hyviä vaihtoehtoja lyhytkestoiseen retkeilyyn. Pidempiä vaelluksia kaipaava voi suunnata vaikka varsinaiselle Karhunkierrokselle, jonka 95 kilometriä pitkä reitti tutustutaa retkeilijän Oulangan kansallispuiston tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Maastopyöräily. Rukan alueen maastopyöräreitit kulkevat vaihtelevissa maastoissa mäkien rinteillä, sorateillä ja metsämaastoissa. Jatkuvasti kehittyvät reitit tarjoavat runsaasti haastetta myös kokeneemmille harrastajille. Maastopyöräilyn lisäksi Rukalla on hyvä mahdollisuus kokeilla vaikeakulkuiseen maastoon soveltuvaa fatbike-pyöräilyä tai vauhdikasta alamäkipyöräilyä.

Kalastus. Kuusamo on ihanteellinen paikka kalastukseen, sillä alueen luonto on puhdasta ja vesistöt kalaisia. Kuuluisaa Oulangan taimenta kalastavien kannattaa kokeilla onnea joko Kitkajoella tai Kuusinkijoella, mutta toisaalta myös muut alueen virtavesikohteet ovat potentiaalisia kalastuspaikkoja. Aloitteleville kalastajille on tarjolla myös ohjattuja kalastusretkiä, joiden aikana kokeneet oppeet vievät seurueen hyvien kalapaikkojen ääreen ja kertovat parhaat vinkit kalojen narraamiseen.

Melonta, koskenlasku ja sup-lautailu. Kuusamon vapaana virtaavat kosket tarjoat erinomaisen paikan koskenlaskun kokeiluun. Toukokuusta lokakuun lopulle järjestettävillä koskenlaskuseikkailuilla pääsee kokemaan adrenaliinipiikkejä kosken kuohuissa ja nauttimaan vapauden tunteesta rauhallisissa suvannoissa. Koskenlaskun lisäksi Rukalla voi viettää elämyksellistä kesäpäivää myös kajakkimelonnan tai sup-lautailun parissa.

Frisbeegolf. Rukalta löytyvä 18-väyläinen frisbeegolfrata on kuuluisa suurista korkeuseroistaan ja pitkistä väylistään. Radan kiertäminen yksin, ystävien kanssa tai vaikka koko perheen kesken tarjoaa mukavaa viihdettä lomapäivään. Rukalla pelaaminen on ilmaista ja radan voi kiertää vaikka keskellä yötä! Frisbeekiekkoja voi vuokrata esimerkiksi RukaStoresta tai kesäkelkkaradan ala-asemalta.

Rukan kesäkelkkarata. Rukalla sijaitsee Suomen pisin kesäkelkkarata, joka tarjoaa vauhdikkaan tavan tutustua alueen tunturimaisemiin. Matka ylös taittuu kätevästi tuolihissillä ja alas voi laskea täysin oman tahdin mukaan - täysin turvallisesti. Liput kilometrin pituiselle kesäkelkkaradalle voi ostaa tuolihissin ala-asemalta.

Tekemistä Rukalla ympäri vuoden

Saunatour Kuusamossa

Saunatour. Paikallisen uskomuksen mukaan maailman parhaat saunat sijaitsevat Kuusamossa. Laadukkaista saunoista pääsee nauttimaan parhaiten järjestetyllä Saunatourilla, jossa voi kokea vaikka yhdeksän erilaista saunaa saman päivän aikana. Saunomisen yhteydessä voi nauttia samalla myös hemmottelevista saunaterapiahoidoista, kokeilla turvehoitoa tai osallistua saunajoogatunnille. Saunaelämyksen kruunaa paikallisista raaka-aineista valmistettu ruoka. Lue lisää Saunatourista täällä

Kylpylä. Kuusamon Tropiikki on nimensä mukaisesti kuin eteläinen lomakohde, jossa trooppista tunnelmaa luovat vehreät kasvit ja kauniit luonnonkivet altaiden reunamilla. +32 asteen lämpötila ja poreilevat altaat rentouttavat kylmemmälläkin säällä. Kylpylän saunaosastolta löytyy perinteisten saunojen lisäksi sekä naisille että miehille tarkoitettu höyrysauna sekä tilaussauna terasseineen.

Keilaus. Kuusamossa pääsee myös keilaamaan, sillä Kuusamon Tropiikista löytyvä keilarata palvelee matkailijoita viikon jokaisena päivänä. Tavallisen keilauksen lisäksi ilta-aikaan on tarjolla myös hohtokeilausta, jossa tärkeintä on hauskanpito hyvässä seurassa.

Angry Birds Activity Park. Koko perheelle suunnattu Angry Birds Activity Park on monipuolinen seikkailupuisto, jossa pääsee muun muassa kokeilemaan parkouria, ajamaan racing-radalla, testaamaan tasapainoaan hyppelypelissä ja kisaamaan muita vastaan tarkkuusjalkapallossa. Vanhemmille on tarjolla oma oleskelualue, jossa voi rentoutua vauhdikkaan seikkailupäivän lomassa.

Joulupukin kesämökki. Ruka-Kuusamon alueella sijaitsee myös joulupukin kesämökki, jossa pääsee jutustelemaan joulupukin ja joulumuorin parissa, tutustumaan tonttuihin, leipomaan pipareita, pulkkailemaan ja nauttimaan joulun tunnelmasta myös sesongin ulkopuolella. Kuljetukset joulupukin kesämökille lähtevät Rukahovin, Hotelli Kuusamon ja Kuusamon Tropiikin pihasta.

Lue lisää: