Saariselkä

Saariselkä

Saariselkä on Euroopan pohjoisin hiihtokeskus, jonka vetonaulana toimivat pitkä hiihtokausi ja upeat maisemat luonnonkauniin Urho Kekkosen kansallispuiston läheisyydessä. Vaikka Saariselkä ei ylläkään kansainvälisyydessä Ylläksen ja Levin tasolle, nimenomaan paikallisuus ja lappilaisuus tekevät hiihtokeskuksesta vierailun arvoisen kohteen vuosi toisensa jälkeen.

Ski Saariselkä - Saariselän rinteet

Ski Saariselkä on Inarin kunnassa sijaitseva laskettelukeskus, josta löytyy laskettelijoiden ja lumilautailijoiden iloksi yhteensä 15 rinnettä. 7 valaistun rinteen ansiosta Saariselällä on mahdollisuus laskea myös pimeään aikaan - ja parhaimmillaan jopa revontulien loimuessa. Hiihtokeskuksen kaksi tunturia, Kaunispää (438 m) ja Iisakkipää (415 m) tarjoavat riittävästi vaihtelua laskupäivään. Rinnevalikoima on kiitettävän monipuolinen, sillä Saariselältä löytyy niin helppoja (sinisiä), keskitasoisia (punaisia) kuin myös vaikeitakin (mustia) rinteitä. Parasta antia Saariselällä on pitkät laskut upean avarissa tunturimaisemissa.

Saariselän rinnekartta ja latukartta

Saariselän rinnekartta (pdf-tiedosto) antaa tietoa Saariselän hiihtokeskuksen molempien tuntureiden, Iisakkipään ja Kaunispään rinnevalikoimasta.

Saariselän latukartta (pdf-tiedosto) puolestaan auttaa suunnittelemaan hiihtoretket Saariselän alueella.

Saariselkä - ravintolat ja kahvilat

Saariselällä riittää vaihtoehtoja herkutteluun, sillä alueelta löytyy lukuisia ravintoloita ja kahviloita. Monipuolisen ravintolatarjonnan ansiosta Saariselällä viihtyvät niin pikaruoan ystävät kuin lappilaisia perinneherkkuja etsivät gourmet-harrastajatkin. Loman aikana kannattaa ehdottomasti maistaa Inarin alueen paikallisia herkkuja - poroa sekä puhtaiden kalavesien antimia. Saariselällä voit tutustua esimerkiksi huimista maisemistaan tunnetun Kaunispään Huipun, Tunturikeskus Kiilopään, Laanilan Kievarin sekä Ravintola Teerenpesän herkullisiin tarjoiluihin.

Saariselkä - tapahtumat

Saariselän, Inarin ja Ivalon alueilla järjestetään vuosittain runsaasti suosittuja tapahtumia, jotka keräävät paikalle yleisöä pitkänkin matkan takaa. Talven koittaessa Saariselällä kannattaa vierailla Kaamosjazz - Polar Night Jazz -tapahtuman aikaan, sillä festivaalin aikaan Saariselällä ja Inarissa pääsee nauttimaan huippuesiintyjien keikoista toinen toistaan tunnelmallisemmissa esiintyimispaikoissa. Kilpailuhenkisten kannattaa merkitä kalenteriin talven alussa järjestettävä Kiilopäähiihto, jossa on erilaisia sarjoja kaikentasoisille hiihtäjille. Skábmagovat-alkuperäiskansojen elokuvafestivaalit esittelevät talvisin saamelaisten ja muiden alkuperäiskansojen elokuvia ja televisio-ohjelmia. Unohtaa ei sovi myöskään lukuisia taidenäyttelyitä, rinnetapahtumia ja konsertteja, jotka tarjoavat elämyksiä ympäri vuoden.

Saariselkä - sää ja ilmasto

Saariselän pohjoisen sijainnin ansiosta hiihtokeskuksen pitkä hiihtokausi vetää vertoja lähes mille tahansa maailman matkailukohteelle. Täällä saat todellakin tuntea sen kuuluisan "oikean talven", sillä tammi-helmikuun keskilämpötilat lähentelevät 15 pakkasastetta ja sopivan viileitä hiihtokelejä riittää pitkälle kevääseen. Ihanteellisinta ulkoiluaikaa on huhtikuu, jolloin Saariselällä saa nauttia aurinkoisista muutaman asteen pakkaskeleistä.

Saariselän kuukausittaiset keskilämpötilat (lähde: National Climatic Data Center):

Kuukausi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lämpötila -14,2 -14,5 -10,0 -2,7 3,9 10,3 13,1 11,1 5,8 0,1 -5,6 -12,5

Matkustaminen: miten Saariselälle pääsee?

Vaikka Saariselkä onkin koko Euroopan pohjoisin hiihtokeskus, alueelle pääsee silti helposti niin autolla, linja-autolla, junalla kuin lentäenkin.

Autolla: Autolla kuljettaessa Saariselälle pääsee kätevästi nelostietä pitkin. Ajokilometrejä Rovaniemeltä kertyy 258 km, Leviltä 234 km, Oulusta 463 km ja Kuusamosta 367 km.

Linja-autolla: Saariselkä on helposti saavutettavissa myös bussilla, sillä hiihtokeskukseen liikennöi runsaasti yhteyksiä Oulun ja Rovaniemen kautta. Hyvien yhteyksien ansiosta voit tulla Saariselälle linja-autolla jopa Helsingistä tai Helsinki-Vantaan lentoasemalta saakka.

Junalla:  Junalla saavuttaessa lähin rautatieasema sijaitsee Rovaniemellä, josta matkaa voi jatkaa joko bussilla, vuokra-autolla tai omalla autolla. Helsingin ja Rovaniemen välillä liikennöi junia useita kertoja päivässä ja jokaiselta junalta on linja-autoyhteys pohjoiseen. Halutessasi voit ottaa autojunaan myös oman auton ja jatkaa sillä 270 kilometriä pitkän matkan Rovaniemeltä Saariselälle.

Lentokoneella: Suomen pohjoisin lentokenttä, Ivalon lentoasema sijaitsee ainoastaan noin 1,5 tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Lappiin saavuttuasi voit taittaa noin puolen tunnin ajomatkan Saariselälle joko lentokenttäbussilla, vuokra-autolla tai taksilla. Ivalon lentoasemalle pääsee säännöllisesti sekä Finnairin että Norwegianin lennoilla.

Liikkuminen Saariselän alueella: Saariselälle saavuttuasi voit liikkua alueella joko jalkaisin, taksilla tai skibussilla. 5 euron päivämaksulla voit liikennöidä kätevästi skibussilla Saariselän laskettelukeskuksen, Kiilopään ja Saariselän kylän välillä.

 

Lue lisää: