MITÄ TEHDÄ SAARISELÄLLÄ? - SAARISELÄN AKTIVITEETIT

Saariselkä – Aktiviteetit talvella

Saariselkä

Laskettelu ja lumilautailu. Saariselällä laskiessa saa kokea samalla hissilipulla kaksi eri tunturia - Iisakkipään (416 m) ja Kaunispään (437 m). Yhteensä 15 rinnettä ja 6 hissiä tarjoavat mukavasti vaihtelua laskupäivään. Rinteiden vaikeustasot vaihtelevat erittäin helpoista vihreistä rinteistä vaikeisiin mustiin rinteisiin, joten Saariselältä löytyy haastetta myös kokeneemmille laskijoille. Omia laskutaitoja voi mitata myös Freestyle Parkissa tai suositulla ski cross -radalla. Saariselän hiihtokeskuksen vahvuus on sen lumivarmuus, sillä täällä hiihtokausi kestää Suomen mittakaavassakin todella pitkään. 

Hiihto. Saariselkä on mitä mainioin matkakohde kaikille maastohiihdon ystäville, sillä Saariselän tuntureilla pääsee hiihtämään aina lokakuulta toukokuulle saakka. Syksyllä kausi aloitetaan tykkilumen avulla ja kausi päättyy kevätpakkasten muovaamille kantohangille. Saariselältä löytyy peräti 200 kilometriä pitkä maastohiihtoverkosto ja 34 kilometrin verran valaistuja latuja. Latukoneella vedettyjen latujen lisäksi Saariselällä on mahdollisuus hiihtää tunturien ja erämaiden keskellä moottorikelkalla vedetyillä huoltoladuilla. 

Lumikenkäily. Mikäpä olisikaan hienompaa kuin lähteä talviselle retkelle kulkemattomia polkuja pitkin! Saariselällä on loistavat olosuhteet lumikenkäilyyn, sillä aivan Saariselän kylän lähellä ja Kiilopään tunturikeskuksessa kulkevat merkityt lumikenkäilyreitit mahdollistavat harrastuksen turvallisen aloituksen myös ensikertalaisille. Kokemuksen karttuessa lumikengillä voi suunnata kohti korkeimpien tuntureiden huippuja.

Moottorikelkkailu. Moottorikelkkailu antaa mahdollisuuden tutustua Saariselän upeaan luontoon hieman pidemmällä säteellä. Etenkin lopputalvi ja alkukevät ovat mitä parhainta aikaa moottorikelkkailuun, sillä vuodenajalle tyypilliset hohtavat hanget tarjoavat elämyksiä kokeneillekin kelkkailijoille. Mikäli harrastus ei ole aikaisemmin tuttu, Saariselällä järjestetään runsaasti ohjattuja moottorikelkkasafareita, joiden aikana pääsee kokemaan alueen parhaat reitit oppaan johdolla.

 

Saariselkä – Aktiviteetit kesäkaudella

Saariselkä aktiviteetit

Vaellus. Saariselkää voi hyvällä syyllä pitää eräänlaisena vaeltajan paratiisina, sillä hyviä reittivaihtoehtoja löytyy niin Saariselän lähiympäristöstä kuin kauempaa Urho Kekkosen kansallispuistostakin. Päiväretkistä kiinnostuneiden retkeilijöiden kannattaa suunnata Saariselän ja Kiilopään alueella kulkeville reiteille, joiden pituudet vaihtelevat kahden kilometrin ja 15 kilometrin väliltä. Yön yli kestävistä retkistä haaveilevan kannattaa sen sijaan lähteä suoraan läheiseen Urho Kekkosen kansallispuistoon, josta löytyvät lukuisat autiotuvat ja tulipaikat ovat kaikkien vaeltajien käytössä.

Maastopyöräily. Saariselän maastopyöräilyreitit kulkevat vaihtelevissa olosuhteissa latupohjilla, mönkijän urilla ja kivikkoisemmilla poluilla. Alueen laakeat ja helppokulkuiset tunturit tarjoavat mitä hienoimmat edellytykset maastopyöräilyyn ja halutessaan matkaa voi jatkaa pidemmälle avarille metsämaille. Mikäli mukanasi ei ole omaa pyörää, voit kätevästi vuokrata maastopyörän esimerkiksi Saariselän Keskusvaraamon yhteydessä toimivan Kona Shop Saariselän vastaanotosta.

Melonta. Olitpa sitten kokenut meloja tai vasta-alkaja, Saariselällä riittää vaihtoehtoja vesillä liikkumiseen. Ensikertalaisten kannattaa osallistua Saariselällä järjestettävälle ohjatulle melontaretkelle. Taitojen karttuessa melontaretken kohteeksi voi ottaa esimerkiksi Inarijärven, Lemmenjoen tai Ivalojoen. Lapin puhtaan raikkaat vedet tarjoavat erinomaiset edellytykset niin kajakilla kuin kanootillakin tehtäville retkille.

Kalastus. Puhtaan luonnon ansiosta Ylä-Lapin alue on loistava kohde myös kalastukseen. Erämaiden läpi virtaavat joet, Teno, Inarijoki, Ivalojoki, Näämätöjoki, Juutua ja Luottojoki ovat kaikki kohtuullisen ajomatkan päässä Saariselän kylältä. Kalastuslupia voi ostaa Metsähallituksen asiakaspalvelupisteiltä ja opasteluille kalastusretkille voi ilmoittautua Saariselän ohjelmapalveluyritysten kautta.

Kylpylä. Saariselällä toimii yksi maailman pohjoisimmista kylpylöistä, joka palvelee asiakkaita läpi vuoden. Nauti olostasi porealtaassa, suo itsellesi lepohetki nautinnollisissa hemmotteluhoidoissa ja anna löylyn tehdä tehtävänsä tunnelmallisessa saunassa. Vierailu kylpylässä tarjoaa hienoa vastapainoa päivän liikunnallisille aktiviteeteille. 

 

Lue lisää: