TAHKO

Kuopion Nilsiässä sijaitseva Tahko on ympärivuotinen matkailukeskus, josta löytyy hyväkuntoisten rinteiden lisäksi laajat hiihtomaastot, runsaasti mielenkiintoisia tapahtumia ja viihtyisiä ravintoloita moneen eri makuun. Keskeisen sijainnin vuoksi Tahko on helposti saavutettavissa mistä päin Suomea tahansa – myös julkisilla kulkuvälineillä.

Tahkon rinteet

Tahkon rinteet vetävät vertoja monille pohjoisemmillekin hiihtokeskuksille, sillä keskuksesta löytyy peräti 24 rinnettä ja 15 hissiä, joiden joukossa on myös kaksi neljän hengen tuolihissiä. Pisimmillään laskua kertyy yli 1200 metriä ja korkeuseroakin on noin 200 metriä. Rinnetarjontansa lisäksi Tahko on kuuluisa myös kattavista ravintola- ja majoituspalveluistaan, mikä tekeekin siitä eläväisen keskuksen ympäri vuoden. Tahkolta löytyy myös suosittu hiihtokoulu, joka on palkittu 2010-luvulla myös Vuoden hiihtokoulun tittelillä. Eturinteiden huipulta avautuva järvimaisema kruunaa laskuelämyksen Tahkolla.

Tahkon latukartta ja rinnekartta 

Tahkon latukartta kertoo Tahkon alueella kulkevista hiihtoladuista sekä retkiluistelureiteistä.

Tahkon rinnekartta antaa puolestaan tietoa Tahkon laskettelurinteistä, hisseistä ja rinteiden välisistä siirtymäreiteistä. Katso rinnekartat: Tahkon eturinteet ja Tahkon takarinteet.

Tahkon ravintolat

Tahkolta löytyy lukuisia ravintoloita, jotka vaihtelevat viihtyisistä after ski -paikoista herkullisiin ruokaravintoloihin ja suosittuihin viihderavintoloihin. Tahkon loman aikana kannattaa pistäytyä esimerkiksi Ravintola Piazzassa, Ravintola Golden Resortissa tai Ravintola Hillsidessa. Kun menojalkaa alkaa kutkuttamaan, suunnan voi ottaa esimerkiksi Baariravintola Mosquitoon, Pub Karhuun tai Pehkubaariin.

Tahkon tapahtumat

Talvikaudella Tahkon tapahtumatarjonta vetää vertoja mille tahansa hiihtokeskukselle Suomessa. Tahkolla lomailun ohessa voi muun muassa uudenvuoden bileisiin, Tahkon soihtulaskuun, Tahkon järvilätkään tai SM-rallin osakilpailuun. Tahko on myös eläväinen viihdekeskus, jossa järjestetään huippuartistien keikkoja talvikauden viikonloppuina. 

Kesän koittaessa Tahkolla riittää tapahtumia moneen makuun. Kesälomien aikaan Tahkolla voi nauttia suosittujen esiintyjien keikoisa Juhannus-festareilla, kisata itseään vastaan Tahko MTB -maastopyöräilytapahtumassa, osallistua Tahkon Kesäteatterishow'hun tai taistella mestaruudesta Finntriahtlon Tahko -kilpailussa. Syksyllä puolestaan Tahkolle kannattaa suunnata esimerkiksi Tahkon suositun frisbeegolftapahtuman, perinteisen Tahko Oktoberfestin tai Tahko Vuorijuoksun aikaan.

Tahkon sää ja ilmasto

Tahko on myös ilmastonsa puolesta loistava valinta matkakohteeksi ympäri vuoden, sillä talvella pakkaset pysyvät sopivan maltillisina ja kesäaikaan Savossa saadaan nauttia myös hyvin lämpimistä keleistä. Ihanteellisimmillaan hiihtokelit ovat maaliskuussa, jolloin Tahkolla saadaan tyypillisesti hiihdellä muutaman asteen pakkaskeleissä. Kesän kuumimpaan aikaan heinäkuussa kuukauden keskilämpötila hipoo lähes 17 astetta.

Kuopion kuukausittaiset keskilämpötilat (lähde: National Climatic Data Center):

Kuukausi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lämpötila -9,5 -9,1 -4,9 1,3 8,2 14,3 16,8 14,5 9,1 3,5 -2,7 -7,5

Miten Tahkolle pääsee?

Lentokoneella: Tahko on saavutettavasti kätevästi lentokoneella, sillä Kuopion Rissalan lentoasema sijaitsee ainoastaan 50 kilometrin päässä Tahkon matkailukeskuksesta. Finnair lentää Helsingin ja Kuopion väliä useita kertoja päivässä, joten pakkaa suksesi mukaan ja olet Savon maisemissa alle tunnissa!

Junalla: Tahkolle on mahdollista saapua myös junalla, sillä lähimmät rautatieasemat sijaitsevat 40 kilometrin päässä Siilinjärvellä ja 65 kilometrin päässä Kuopiossa. Juna-asemilta matkaa pääsee jatkamaan Nilsiän taksin järjestämän kimppakyydin avulla.

Bussilla: Keskeisen sijaintinsa ansiosta Tahkolle pääsee kätevästi myös bussilla. Ainoastaan 12 kilometrin päässä sijaitseva Nilsiän linja-autoasema palvelee Tahkon matkailijoita, sillä asemalta pääsee jatkamaan matkaa joulukuusta huhtikuuhun liikennöivällä ilmaisella Skibussilla. Talven ja kevään sesonkiaikaan, helmikuusta aina toukokuulle saakka, Tahkolle pääsee myös suoraan Onnibussin vuoroilla.

Autolla: Jos matkustat omalla autolla tai vuokra-autolla, Tahkolle ei ole liian pitkä matka mistään päin Suomea. Tahkon matkailukeskus sijaitsee 60 kilometrin päässä Kuopiosta, 205 kilometrin päässä Jyväskylästä, 268 kilometrin päässä Oulusta ja 450 kilometrin päässä Helsingistä.

 

Lue lisää: