MITÄ TEHDÄ TAHKOLLA? - TAHKON AKTIVITEETIT

Kuopion Nilsiän komeissa vaaramaisemissa sijaitseva Tahko on monipuolinen matkailukeskus, josta löytyy tekemistä vuoden jokaiselle päivälle. Etsitpä sitten aktiviteetteja kesän valoisiin iltoihin tai talven tunnelmallisiin lomahetkiin, Tahkolla riittää valinnanvaraa jokaiseen makuun.

Tahkon aktiviteetit talvella

Laskettelu ja lumilautailu. Tahkolta löytyy peräti 24 rinnettä, joiden joukossa riittää vaihtoehtoja niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin laskijoille. Pisimmät rinteet ovat yli 1000 metrisiä ja korkeuseroakin keskuksesta löytyy noin 200 metriä. Tahkon 15 hissin joukossa on kaksi neljän hengen tuolihissiä, jotka löytyvät keskuksen eturinteiltä. Lapsille on tarjolla muun muassa tasokas hiihtokoulu, oma lastenrinne ja turvallinen mattohissi. Vauhdikkaampaa menoa kaipaavat voivat suunnata esimerkiksi Tahko Parkiin, josta löytyy reilejä ja hyppyreitä myös vaativampaan makuun.

Hiihto. Tahkon alueen lähes 80 kilometriä pitkä latuverkosto avataan perinteisesti marraskuussa ja hiihtokausi jatkuu aina huhtikuulle saakka. Laduilla pääsee nauttimaan hyvin rauhallisista metsä- ja harjumaisemista, mutta halutessaan hiihtolenkillä voi suunnata myös Tahkon ja Nilsiän keskusten palveluiden ääreen. Sydäntalvella Tahkolla pääsee hiihtämään myös jäälle, sillä Syvärin järvelle avattava latu tarjoaa 17 kilometriä lisää hiihdettävää. Hiihtopäivän lomassa on mahtava piipahtaa maastossa sijaitsevassa latukahvilassa.

Moottorikelkkailu. Vaikka Tahko sijaitseekin keskeisellä paikalla Savon sydämessä, alueella pääsee silti nauttimaan lähes erämaisesta tunnelmasta. Peräti 600 kilometriä pitkä moottorikelkkareitistö kulkee Kuopiosta aina Rautavaaralle saakka, joten täällä reitit eivät ala ihan heti kyllästyttämään. Tahkolla on mahdollisuus osallistua matkailuyritysten järjestämille ohjatuille safareille tai halutessasi voit myös vuokrata oman kelkan käyttöösi. 

Lumikenkäily. Lumikenkäily tarjoaa mahdollisuuden tutustua Tahkon lumisiin maisemiin omatoimisesti. Ensimmäiseksi kohteeksi kannattaa ottaa Tahkon huippu, josta avautuu upeat näköalat kauas luontoon. Jos haluat lähteä pidemmille lumikenkävaelluksille, suosittelemme osallistumaan ohjatuille lumikenkäsafareille, joiden aikana kokeneet oppaat vievät ryhmäläiset huikeiden näköalojen ääreen. 

Talvikalastus. Rauhallista talviaktiviteettia etsivän kannattaa tutustua Tahkon talvikalastusmahdollisuuksiin. Kalastuksen ystävät voivat suunnata retkillänsä Tahkon ja Nilsiän vesialueille tai läheiselle erälammelle, josta löytyy hyvällä tuurilla mukaan viemiseksi myös kirjolohia. Tahkon alueen matkailutoimijat vuokraavat kalastusvälineitä ja myyvät myös tarvittavia kalastuslupia.

Ratsastus. Tahkolta löytyy monipuolisia mahdollisuuksia myös hevosten ystäville. Halutessasi voit kokeilla esimerkiksi talutusratsastusta, osallistua maastoratsastustapahtumiin tai tulla mukaan heppaleirille. Tahkon keskustassa sijaitseva Tahko Farm tarjoaa halukkaille hevossafareita, joiden kestot vaihtelevat lyhyistä talutuksista pidempiin vaelluksiin. Farmin ohjemistossa on myös minisafareita, jotka sopivat mainiosti myös pienille lapsille.

Tahkon aktiviteetit kesällä ja syksyllä

Kalastus. Tahkolla lomaillessa kannattaa käydä kalassa! Tahkolta löytyy myös aloittelijoille sopiva kalastusaktiviteetti, jonka aikana pääset kokemaan Syväri-järven kalaisat vedet kokeneen oppaan johdolla. Kuusi tuntia kestävä jigikalastusretki sopii parhaiten 4-5 henkilölle kerrallaan. Lue lisää opastetusta kalastusretkestä täällä.

Retkeily ja vaellus. Luonnonläheinen Tahko tarjoaa hienot mahdollisuudet myös lyhyille luontoretkille ja pidemmillekin vaelluksille. Tahkon lomalle kannattaa pakata mukaan retkeilykengät, sillä luontoreittejä risteilee niin Syväri-järven, Tahkovuoren kuin Pisan luonnonsuojelualueenkin mailla. Kun nämä maastot ovat tulleet riittävän tutuiksi, luontoretkellä voi suunnata esimerkiksi Huutavanholman lehtojensuojelualueelle.

Golf. Tahkon lähimaastoissa voi pelata golfia peräti kolmella kentällä, sillä 18-reikäisten Old Coursen ja New Coursen lisäksi Nilsiän keskustassa sijaitseva Tiirin Golf tarjoaa mahdollisuuksia golfin peluuseen. Mikäli harrastus ei ole aiemmin tullut tutuksi, Tahkolla on mahdollista saada golfopetusta ammattitaitoisten kouluttajien johdolla.

Pyöräily. Pyöräily avaa mahdollisuudet tutustua laajemmin Tahkon alueen kauniiseen luontoon. Tahkolla voit valita reittisi täysin omien mieltymystesi mukaisesti, sillä pyörällä voi kierrellä rauhallisia maisemareittejä tai suunnata kohti vaativampia metsäosuuksia. Mikäli pyöräilykipinä iskee voimakkaasti, Tahkolla on myös mahdollisuus osallistua joka kesä järjestettävään Tahko MTB -maastopyöräilytapahtumaan. 

Frisbeegolf. Tahkon keskustassa sijaitseva DiscGolfPark on suositeltava vierailukohde kaikille frisbeegolfin harrastajille. Ympäri vuoden käytössä olevalle kentälle pääsee ilman ennakkovarauksia. Puistossa sijaitseva 9-väyläinen frisbeegolfrata sopii myös vasta-alkajille. Frisbee-kiekot peleihin voi hankkia esimerkiksi Tahko SpaShopista tai Skimacista.

Vesijetti. Mikäli vauhdikkaat vesiaktiviteetit ovat sinun juttusi, Tahkon järvimaisemista kannattaa nauttia vesijetin kyydissä. Kokeneemmat kruisailijat voivat vuokrata jetin kolmeksi tunniksi tai vaikka koko päiväksi. Lisäksi Tahkolla järjestetään safareita, joiden aikana pääsee ajelemaan kolmen kanavan kautta jopa Kuopioon saakka.

Maisemahissi. Tahkon maisemista pääsee nauttimaan kätevästi hissillä myös kesäaikaan. Kesäkuun lopusta elokuun alkupuolelle pyörivä hissi vie matkailijan upeiden vaaramaisemien ääreen. Maisemahissin lähtöasema sijaitsee Tahkon Panorama-rinteen juurella.

Tahkon aktiviteetit ympäri vuoden

Liikunnallisten aktiviteettien vastapainoksi Tahkolla on hyvät mahdollisuudet myös hemmotteluun Spa Hotellin kylpylässä. Porealtaiden ja hoitojen lisäksi kylpylästä löytyy kuntouintirata tavoitteellisempaan treenaukseen. Saman katon alla viihtyy pidempäänkin, sillä Spa Hotellin tiloissa sijaitsee myös keilahalli, kuntosali sekä sisäliikunta-areena. Tahkon monipuoliset sisäliikuntatilat mahdollistavat muun muassa tenniksen, sulkapallon, salibandyn, futsalin ja aerobicin harrastamisen.

Lue lisää: