VUOKATTI

Sotkamossa, keskellä kauneinta Kainuuta sijaitseva Vuokatin hiihtokeskus tarjoaa matkailijalle hyvien rinteidensä lisäksi myös paljon muuta koettavaa. Kumpuilevien vaarojensa ja kauniin luontonsa ansiosta Vuokatissa on erinomaiset edellytykset muun muassa hiihtoon, lumikenkäilyyn ja muuhun ulkoiluun. Edes kesäkausi ei ole rajoitteena talviaktiviteeteille, sillä Vuokatin hiihtoputki ja lumilautailutunneli mahdollistavat lumelle pääsyn vuoden ympäri! 

Vuokatin rinteet

Vuokatti on monipuolinen hiihtokeskus, josta löytyy paljon laskettavaa niin aloittelijoille kuin kokeneemmillekin laskijoille. Rinteiden vaikeusasteet vaihtelevat lapsille soveltuvista helpoista Tenavarinteistä jyrkkiin mustiin rinteisiin ja haastaviin temppuilupaikkoihin. Maailmancup-mitat täyttävä lumikouru (Superpipe), slopestyle-rinne sekä ministreet palvelevat erityisesti lumilautailun ystäviä.

Yhteensä Vuokatista löytyy 8 hissiä ja 13 rinnettä, joiden suurin korkeusero on 174 metriä. Vuokatissa on myös mahdollisuus laskea Suomen ainoassa lumilautatunnelissa – mihin vuodenaikaan tahansa!

Vuokatin alueen kaksi välinevuokraamoa sijaitsevat pohjois- ja länsirinteiden ala-asemalla. Aloittelevien ja kehitystä kaipaavien laskijoiden kannattaa tutustua myös vuoden hiihtokouluksikin valitun Vuokatin Hiihtokoulun tarjontaan. Laskupäivän lomassa voi kätevästi pitää nautinnollisen tauon jossakin Vuokatinrinteiden lukuisista ravintoloista.

Vuokatin latukartta ja rinnekartta 

Vuokatin ladut, moottorikelkkareitit ja retkeilyreitit voit katsoa Vuokatin ulkoilukartasta.

Vuokatin rinnekartta antaa puolestaan tietoa Vuokatinrinteistä ja laskettelurinteiden lähellä sijaitsevista matkailupalveluista.

Vuokatin ravintolat

Vuokatissa riittää ravintoloita moneen eri lähtöön. Lomasi aikana voit nauttia after-ski'stä esimerkiksi pohjoisrinteiden À la Katti -rinneravintolan terassilla. Hyvää pizzaa etsivän kannattaa suunnata Classic Pizzaan, joka on valittu Glorian lukijaäänestysessä myös Suomen parhaaksi pizzapaikaksi. Sporttibaareissa viihtyvän valinta on puolestaan O´Learys, jossa pääsee nauttimaan amerikkalaisia herkkuja urheilutapahtumia seuratessa. Ruokaravintolan valinnassa kannattaa tarkistaa esimerkiksi Amarillon, Kainuuravintola Kipon tai 250-paikkaisen O'las -ravintolan ruokalistat.

Vuokatin tapahtumat

Vuokatista löytyy liikunnallisten aktiviteettien ja nautinnollisten matkailupalveluiden lisäksi myös runsaasti tapahtumia ympäri vuoden. Esimerkiksi Katinkulta Areenalla järjestetään suuria musiikkitapahtumia, joissa pääsee todistamaan Suomen eturivin artistien keikkoja. Vuokatissa järjestettävät vaellus-, hiihto- ja muut liikuntapahtumat puolestaan tarjoavat haastetta koko keholle Kainuun kauniissa luonnossa.

Syksyllä ja alkutalvesta Vuokatin matka kannattaa ajoittaa esimerkiksi ensilumen avajaistapahtuman tai Vuokatinrinteiden avajaisten aikaan. Sydäntalvella ja alkukeväästä Vuokatissa järjestetään runsaasti rinnetapahtumia, joiden päätarkoituksena on hauskanpito hyvässä seurassa. Kesäaikaan Vuokatissa kannattaa osallistua esimerkiksi Vuokatin juhannusjuhlille, Teemu Selänteen kiekkoleirille tai Vuokatti Aateli Race -maastojuoksu- ja rullahiihtotapahtumaan. 

Vuokatin sää ja ilmasto

Vuokatissa neljä vuodenaikaa erottuvat selkeästi toisistaan. Talvi on sopivan kylmä, sillä tammi-helmikuussa keskilämpötila laskee yli 10 pakkasasteen. Terminen kevät alkaa yleensä huhtikuussa, jolloin keskilämpötila kipuaa jälleen plussan puolelle. Kesäaikaan Vuokatissa saa nauttia myös lämpimistä keleistä, sillä esimerkiksi heinäkuussa jopa yli 20 asteen lämpötilat ovat tavanomaisia. Ensilumi sataa alueelle tyypillisesti loka-marraskuussa, jolloin keskilämpötila painuu taas pakkasen puolelle.

Vuokatin kuukausittaiset keskilämpötilat (lähde: National Climatic Data Center):

Kuukausi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lämpötila -11,4 -11,0 -6,2 0,2 7,3 13,2 15,7 13,3 7,8 2,1 -3,8 -8,7

Miten Vuokattiin pääsee?

Lentokoneella: Vuokatin lähin lentoasema sijaitsee ainoastaan 40 kilometrin päässä Kajaanissa. Valtaosalta lennoista on suora jatkoyhteys Vuokatin matkailukeskukseen, joten lentämällä saapuminen on ehdottomasti nopein vaihtoehto kauempaa saapuvalle lomailijalle. Lentomatka Helsingistä Kajaaniin kestää vain tunnin ja 20 minuuttia. Finnair lentää Helsinki-Kajaani -välin parhaimmillaan jopa neljä kertaa päivässä.

Junalla: Vuokatti on helposti saavutettavissa myös junalla. 33 kilometrin päässä sijaitsevalle Kajaanin rautatieasemalle pääsee matkustamaan junalla ympäri Suomen ja rautatieasemalta voi jatkaa matkaa linja-autolla joko Sotkamoon tai Vuokattiin. Kajaaniin saapuu päivittäin useita junavuoroja, joista useimpiin on myös ajoitettu sopiva bussiyhteys Vuokatin suuntaan.

Bussilla: Vuokattiin pääsee kätevästi myös kauko- ja paikallisliikenteen linja-autoilla – vaikka pääkaupunkiseudulta saakka! Kajaanin ja Sotkamon välillä kulkee linja-autoja jopa tunnin välein, joten liikkuminen keskusten välillä on helppoa. Matkaa suunniteltaessa bussiyhteyksien aikataulut ja reitit kannattaa tarkistaa suoraan Matkahuollon sivuilta. Vuokattiin saapumisen jälkeen matkailualueella pääsee liikkumaan ilmaisella Vuokatti-bussilla, joka palvelee matkailijoita koko talvikauden.

Autolla: Omalla autolla tai vuokra-autolla matkustettaessa matkaa Vuokattiin kertyy Iisalmesta 111 kilometriä, Oulusta 189 kilometriä, Kuopiosta 190 kilometriä ja Kokkolasta 280 kilometriä. Autolla liikuttaessa on helppo tutustua Vuokatin lisäksi myös muihin Kainuun nähtävyyksiin, kuten 33 kilometrin päässä sijaitsevaan Kajaaniin ja 70 kilometrin päässä sijaitsevaan Kuhmoon.

 

Lue lisää: