MITÄ TEHDÄ VUOKATISSA? - VUOKATIN AKTIVITEETIT

Vuokatti on aktiivinen matkailukeskus ympäri vuoden, sillä Kainuun kauniissa vaaramaisemissa pääsee muun tekemisen ohessa nauttimaan tutuista talviaktiviteeteista – hiihdosta, lumilautailusta ja luistelusta – mihin vuodenaikaan tahansa. Listasimme Vuokatin parhaat aktiviteetit, jotka tarjoavat tekemistä koko loman ajaksi.

Vuokatin aktiviteetit talvella

Laskettelu ja lumilautailu. Vuokatin hiihtokeskuksessa riittää valinnanvaraa lasketteluun ja lumilautailuun, sillä 13 rinteen valikoima vaihtelee helpoista Tenavarinteistä olympiavaatimukset täyttävään SuperPipeen, vauhdikkaaseen Slopestyle-rinteeseen sekä FIS-luokiteltuun Olympiakattiin. Aloittelijoiden iloksi Vuokatissa on tarjolla erittäin laadukas hiihtokoulu, josta saa opastusta laskuaktiviteettien saloihin.

Hiihto. Vuokatin 150 kilometriä pitkä latuverkosto tarjoaa hiihtäjälle mahdollisuuden tutustua Kainuun upeisiin metsä- ja vaaramaisemiin hiihtoaktiviteetin parissa. Vuokatin hiihtokausi alkaa hyvin aikaisin, sillä ensilumenlatu avataan perinteen mukaisesti aina 10. lokakuuta klo 10. Peräti 120 kilometrin osuus latuverkostostao on hiihdettävissä sekä perinteisellä että vapaalla tyylillä ja valaistuja latujakin Vuokatistä löytyy peräti 32 kilometrin verran.

Moottorikelkkailu. Myös moottorikelkkailu tarjoaa hienon tavan tutustua Kainuun seudun luontoon, sillä pelkästään Vuokatin alueella risteilee 250 kilometrin verran moottorikelkkareittejä. Mikäli omaa moottorikelkkaa ei ole käytettävissä, alueen matkailupalveluyrityksiltä voi vuokrata kelkan lisäksi myös tarvittavat varusteet ja opastuksen. Lisäksi tarjolla on moottorikelkkasafareita, jotka vievät kelkkailijan parhaiden maisemapaikkojen ääreen.

Lumikenkäily. Lumikenkäilijöiden kannattaa suunnata Vuokatissa esimerkiksi Eino Leino -polulle tai Sapporo-polulle, jotka molemmat kulkevat Vuokatinvaaran huipulla. Reitit alkavat vaaran päälle kulkevan tien ylätasanteelta, mutta matkan voi aloittaa halutessaan jo alempaa, Kattikeskuksen pihalta. Lumikenkäilyn etuna on se, että luonnossa ei välttämättä tarvitse liikkua suunniteltuja reittejä pitkin, vaan retken voi tehdä myös täysin omatoimisesti. Lumikenkiä voi vuokrata esimerkiksi GoVuokatin, Vuokatinrinteiden tai Vuokatti Safarin toimipisteistä.

Huskysafarit. Vuokatissa on tarjolla myös huskysafareita, joiden kyydissä pääsee kokemaan Vuokatin alueen maisemat ympäristöystävällisellä tavalla. Koiravaljakkoajelu sopii kaikenikäisille ja safarilla voi tyytyä nauttimaan kyydistä tai vaihtoehtoisesti rekeä pääsee ohjaamaan myös itse. Talven lumisimpaan aikaan tarjolla on lyhyiden huskysafareiden lisäksi myös useita tunteja kestäviä retkiä, joiden aikana pääsee halutessaan metsästämään myös revontulia.

Retkiluistelu. Vuokatin Jäätiönlahdelle kunnostetaan talviaikaan 1,3 kilometriä pitkä luistelureitti, jonka lähtöpisteet sijaitsevat Katinkullassa ja Vuokatinmaassa. Perinteisesti hiihtolomien aikaan avattava ilmainen luistelurata on avoinna säävarauksella. 

Vuokatin aktiviteetit kesäkaudella

Retkeily ja vaellus. Vuokatinrinteillä risteilee lukuisia luontopolkuja, joita kulkiessa pääsee ihailemaan vaarojen koristamia järvimaisemia. Etenkin Vuokatinvaaran laella kulkevat polut sopivat hienosti koko perheelle. Pidemmästä vaelluksesta haaveilevan kannattaa suunnata kohti Vuokatin Vaelluksen polkua, joka on osa kuuluisaa UKK-reitistöä.

Golf. Vuokatissa on mahdollisuus myös golfin peluuseen aina huhti-toukokuun vaihteesta lokakuulle saakka. Kentissä riittää vaihtoehtoja, sillä täällä voit pelata joko 9-reikäisellä Vuokatti-kentällä, niin ikään 9-reikäisellä Tenetti-klubikentällä tai vaihtoehtoisesti täysimittaisella Nuas-kentällä. Vuokatista löytyy myös harjoitusalue, jossa voi kehittää pelitaitojaan puttiviheriöllä, rangella sekä harjoittelubunkkerissa.

Frisbeegolf.  Vuokatissa sijaitseva DiscGolfPark tarjoaa mahdollisuuden pelata frisbeegolfia ilmaiseksi 9-väyläisellä radalla. Vuokatin urheiluopiston rinteissä kulkeva rata on frisbeegolfin moninkertaisen suomenmestarin Jussi Meresmaan suunnittelema. Vaihtoehtoisesti pelialueeksi voi valita Katinkullan 9-väyläisen puistoradan.

Vesiaktiviteetit. Vuokatin Vesiurheilukeskuksesta löytyy elämyksellisiä kesäaktiviteetteja vauhtia kaipaaville lomailijoille. Täällä voit muun muassa tutustua maailman suurimpaan skeittisaunalauttaan, harrastaa wakeboardingia vauhdikkaalla radalla, kokeilla vesihiihtoa tai nauttia maisemista sup-lautailun lomassa.

Paintball. Paintballin harrastajat voivat joko osallistua GoVuokatin järjestämiin pelitapahtumiin tai vuokrata välineet ja suunnata johonkin GoVuokatin suunnittelemista kentistä. Vuokravälineillä Vuokatissa on mahdollisuus pelata myös asiakkaan itse valitsemassa paikassa, kunhan luvat maanomistajalta ovat kunnossa.

Maastopyöräily. Vuokatin vaarat ovat erinomaisia kohteita maastopyöräilyyn, sillä pyöräilyreiteissä riittää haastetta kokeneemmillekin ajajille. Alamäkipyöräilystä kiinnostuneiden kannattaa suunnata Vuokatin Länsirinteille, josta löytyy useita reittejä alamäkiajoon. Rinnereittien lisäksi maastopyöräilyä voi harrastaa maastossa kulkevilla latupohjilla. 

Vuokatin aktiviteetit ympäri vuoden

Hiihto. Vuokatin hiihtotunnelissa on mahdollisuus hiihtää ympäri vuoden ihanteellisissa olosuhteissa. Olipa ulkona kuinka lämmin tahansa, hiihtoputken 2-7 asteen pakkanen takaa hiihtonautinnon jopa kesälomien aikaan. Maailman ensimmäisen hiihtotunnelin 1,2 kilometrin pituisen matkan voi kiertää kätevästi molempiin suuntiin. Tunneli sopii mainiosti myös aloitteleville hiihtäjille.

Lumilautailu. Kuuluisan hiihtoputken lisäksi Vuokatin erikoisuutena on myös lumilautailutunneli, joka mahdollistaa ympärivuotisen laskemisen. 80 metriä pitkä ja 20 metriä leveä halfpipe sopii aktiiviharrastajien lisäksi kaikille halukkaille laskijoille aikaisemmasta kokemustasosa riippumatta. 

Luistelu. Kevättalvella auki olevan retkiluisteluradan lisäksi Vuokatissa on mahdollisuus luistella ympäri vuoden, sillä Vuokatin jäähalli palvelee luistelun ja jääkiekkoilun ystäviä myös kesäaikaan. Hallista voi varata oman harjoitteluvuoron tai vaihtoehtoisesti hallissa voi osallistua yleisövuorolle.

Kylpylä. Kuuluisa Katinkullan kylpylä palvelee Vuokatin alueen matkailijoita vuoden jokaisena päivänä. Yli 20 allasta, lukuisat porealtaat, hierovat suihkut ja vesiliukumäki tarjoavat nautintoa koko perheelle. Kylpylän hyvinvointiosastolla voit rentoutua hieronnassa ja Katinkullan uudistetussa Saunamaailmassa pääset nauttimaan lämmöstä viihtyisissä saunoissa.

Angry Birds Activity Park. Koko perheelle suunnattu Angry Birds Activity Park on monipuolinen seikkailupuisto, josta löytyy pelejä, leikkejä, kiipeilyreittejä ja liukumäkiä moneen eri makuun. Activity Parkin yhteydestä löydät myös Vuokatti Freestyle Hall -keskuksen, jossa on mahdollisuus skeitata, scootata ja kokeilla BMX-pyöräilyä.

Keilaus. Vuokatista löytyy peräti kaksi erinomaista kohdetta keilailuun, sillä omaa heittotarkkuutta voi testata niin Vuokatti Bowlingissa (16 rataa) kuin myös Katinkullassa (8 rataa). Keilailu Vuokatin hyvissä puitteissa tarjoaa mahtavaa vaihtelua lomapäivään ja sopii aktiviteetiksi isommallekin seurueelle.

 

Lue lisää: