YLLÄS

Länsi-Lapissa, Kolarin kunnassa sijaitseva Ylläs on yksi Suomen suosituimmista hiihtokeskuksista, joka on kuuluisa erinomaisesta rinnetarjonnastaan ja monipuolisista matkailupalveluistaan. 719 metriä korkean Yllästunturin kupeessa sijaitsee kaksi kylää, Äkäslompolo ja Ylläsjärvi, joista löytyy runsaasti nähtävää ja koettavaa elämyksellistä Lapin matkaa varten.

 

Ylläksen rinteet

Ylläksen alueelta löytyy peräti 63 laskettelurinnettä, joiden joukossa riittää vaihtoehtoja jokaiselle laskijalle aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta. Ylläksen tuntureilla voi myös laskea Suomen pisimmän, peräti kolme kilometriä pitkän rinteen tai mitata omia taitoja maan ainoalla Super G -rinteellä.

Ylläksen etuna on se, että samalla hiihtolipulla pääsee nauttimaan sekä Äkäslompolon että Ylläsjärven puolen matkailupalveluista. 28 tavallisen hissin lisäksi Ylläksen hiihtokeskuksesta löytyy moderni gondolihissi, jolla pääsee liikkumaan alatasanteelta tunturin huipulle seitsemässä minuutissa. Mikäli tavallinen gondolivaunu ei tunnu tarpeeksi kiehtovalta ajatukselta, tunturin päälle pääsee matkustamaan myös elämyksellisessä saunagondolissa.

Yllas

Ylläksen latukartta ja rinnekartta 

Ylläksen latukartta antaa tietoa alueen 330 kilometriä pitkän latuverkoston reiteistä ja hiihtolatujen varrella sijaitsevista palveluista.

Ylläksen rinnekartasta voi katsoa etukäteen hiihtokeskuksen parhaat rinteet ja viihtyisimmät taukopaikat.

Ylläksen ravintolat ja kahvilat

Nautinnollisen lomapäivän aikana Ylläksellä voi piipahtaa niin luonnonläheisessä latukahvilassa, gourmet-ruokaan keskittyvässä ravintolassa kuin myös lomailijoita viihdyttävässä yökerhossa. Luonnossa liikuttaessa suunnan voi ottaa kohti Kesänkijärven upeissa maisemissa sijaitsevaa Kesängin Keidasta, Velhon Kota -latukahvilaa tai Äkäsmyllyn luontokahvilaa. Hyvää ruokaa etsivien kannattaa kokeilla esimerkiksi Ravintola Taigan, Ravintola Towerin tai Ravintola Ylläskammin tarjontaa. Illan päätteeksi Ylläksen lomalla voi pistäytyä esimerkiksi Bar Kaapissa, Public House Selvä Pyyssä tai legendaarisessa Äkäslompolon Pirtukellarissa.

Ylläksen tapahtumat

Ylläksen tapahtumatarjonta ei rajoitu pelkästään talvikauteen, sillä tuntureiden juurella järjestetään mielenkiintoisia tapahtumia ympäri vuoden. Olitpa sitten kiinnostunut musiikista, kulttuurista, liikunnasta, luonnosta tai taiteesta, Ylläksen eläväinen tapahtumatarjonta ei jätä ketään kylmäksi. 

Joulukuun alussa pidettävissä Ylläksen talvikauden avajaisissa juhlitaan tulevaa sesonkia koko perheelle soveltuvien tapahtumien muodossa. Joulun ja uudenvuoden aikaan Ylläksen kaamosaika luo puitteet tunnelmalliselle lomalle valloittavan kauniissa tunturimaisemissa. Tammi-helmikuussa Ylläksellä voi osallistua muun muassa mottorikelkoille suunnattuun Kaamos Drag Race -tapahtumaan, rentoutua musiikin parissa Ylläs Jazz Blues -tapahtumassa tai juhlistaa sydäntalven ylitystä perinteisillä Talvennapa-festivaaleilla. Kevään edetessä Ylläksen tapahtumatarjonta painottuu talviurheilutapahtumiin, mutta unohtaa ei sovi myöskään suosittua Ylläksen pääsiäisviikonloppua.

Lumien sulattua Ylläksellä nautitaan kesäajan valosta monipuolisten tapahtumien muodossa. Kesällä Ylläksellä kannattaa osallistua esimerkiksi kuuluisaan juhannusriehaan, nauttia hyvästä musiikista perinteisessä Ylläs Soikoon! -tapahtumassa, lähteä mukaan 345 kilometriä pitkälle Hullun Polkasuun, kisailla Ylläs Ruska Open -frisbeegolftapahtumassa tai tunnelmoida pimeneviä kesäilotoja Ylläksen Venetsialaisissa

Ylläksen sää ja ilmasto

Ylläksen sijainti Tunturi-Lapin sydämessä takaa erinomaiset edellytykset elämyksellisille talviaktiviteeteille. Keskitalvella, tammi-helmikuussa keskilämpötila putoaa -14 asteen tienoille, joten matkalle kannattaa varata mukaan runsaasti lämpimiä vaatteita. Kevättalvi, maalis-huhtikuu, on erinomaista aikaa liikunnallisille aktiviteeteille, sillä hiihto ja laskettelu kevätauringon lämmittämillä hangilla on mieleenpainuva kokemus, jota myös paikalliset asukkaat arvostavat suuresti. Ylläksellä on hyvät mahdollisuudet myös kesäaktiviteeteille, sillä heinäkuun keskilämpötila hipoo melkein 15 astetta, eivätkä hellesäätkään ole täysin poikkeuksellisia. 

Ylläksen kuukausittaiset keskilämpötilat (lähde: National Climatic Data Center):

Kuukausi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lämpötila -14,0 -13,1 -8,4 -2,0 4,8 11,4 14,4 11,5 5,9 -0,5 -7,2 -11,6

Ylläksen sää

Miten Ylläkselle pääsee?

Etelästä matkustettaessa Ylläkselle pääsee nopeiten lentämällä Kittilän lentoasemalle, joka sijaitsee ainoastaan 50 kilometrin päässä Yllästunturin hiihtokeskuksesta. Junalla saavuttaessa kohteeksi kannattaa ottaa 45 kilometrin päässä sijaitseva Kolarin rautatieasema, josta lähtee bussikuljetuksia kohti Yllästä. Henkilöautolla, vuokra-autolla tai linja-autolla matkustettaessa Rovaniemeltä kertyy matkaa Ylläkselle 175 kilometriä ja Oulusta 360 kilometriä. Ylläksellä lomaillessa voi kätevästi poiketa myös 65 kilometrin päässä sijaitsevalla Levillä tai 70 kilometrin päässä sijaitsevalla Pallaksella. 

Lue lisää: