Mitä tehdä Ylläksellä? - Ylläksen aktiviteetit

Ylläksen hiihtokeskus

Ylläksen aktiviteetit talvella

Laskettelu ja lumilautailu. Ylläksen rinteitä on moneen otteeseen kehuttu Suomen parhaiksi, eikä suotta! Alueelta löytyy peräti 63 rinnettä ja enemmän rinnekilometrejä kuin mistään muualta Suomesta. Rinnevalikoiman monipuolisuus takaa sen, että Ylläksen rinteissä riittää vaihtoehtoja aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta ja laskettavaa riittää vaikka viikoksi. Lue lisää Ylläksen rinteistä täällä.

Hiihto. Laskuaktiviteettien lisäksi Ylläs on erinomainen kohde myös murtomaahiihdon ystäville, sillä peräti 330 kilometriä pitkä latuverkosto on Suomen laajin. Halusitpa sitten nauttia ladulla kevätauringosta, hiihtää yhdessä koiran kanssa tai kokeilla omia rajoja vaativilla tunturirinteillä, Ylläksen laduilla voit valita reittisi oman mielen mukaan. Hiihtoretken lomassa on mukava poiketa viihtyisässä latukahvilassa ja nauttia virkistävästä ulkoilmasta kuuman kupposen ääressä.

Moottorikelkkasafarit. Ylläksen alueelta löytyy yli 400 kilometriä moottorikelkkareittejä, joista 300 kilometriä on hoidettuja. Mikäli et ole aikaisemmin kokeillut moottorikelkkailua, Ylläkseltä lähtevillä ohjatuilla retkillä pääsee nauttimaan Lapin maisemista vauhdikkaan aktiviteetin parissa täysin turvallisesti. Jos puolestaan aktiviteetti on sinulle jo ennestään tuttu, Ylläkseltä voi vuokrata moottorikelkan joko lyhyeksi aikaa tai vaikka useammaksi päiväksi!

Lumikenkäily. Lumikenkäillessä voit tutustua Ylläksen alueen luontoon täysin omin päin tai vaihtoehtoisesti merkittyjä lumikenkäreittejä pitkin. Lumikengät ja muut tarvittavat välineet voit vuokrata Ylläksellä toimivista välinevuokraamoista. Halutessasi voit myös osallistua ohjatulle lumikenkäretkelle, jonka aikana pääsee kuulemaan kiehtovia tarinoita Ylläksen alueen luonnosta ja kulttuurista.

Koiravaljakkosafarit. Lapissa ollessa kannattaa tutustua myös koirien elämään paikallisella huskytilalla. Tilalla vierailun lisäksi Ylläksellä on mahdollisuus päästä koiravaljakon kyytiin tai kokeilla valjakon ohjaamista jopa itse. Ohjatut koiravaljakkosafarit vaihtelevat lyhyistä muutaman kilometrin retkistä usean päivän kestoisiin valjakkoseikkailuihin.

Porotilavierailut ja poroajelut. Porot ovat kuuluneet lappilaisten elämään vuosisatojen ajan, joten Lapin matkalla on hyvä syy tutustua myös aitojen pohjoisten eläinten arkeen paikallisilla porotiloilla. Ylläksen alueen ohjelmapalveluyrittäjät tarjoavat matkailijoille poroajeluita, jotka soveltuvat erinomaisesti koko perheen aktiviteeteiksi.

Saunominen ja avantouinti. Ylläksellä riittää runsaasti vaihtoehtoja saunomiseen, sillä perinteisten mökkisaunojen lisäksi Ylläksellä voi saunoa esimerkiksi tunturin huipulla, savusaunassa Ylläsjärven rannassa, harvinaisessa gondolisaunassa tai vaihtoehtoisesti vaikka kylpylän höyrysaunassa. Rohkeimmat saunojat käyvät samalla reissulla myös uimassa, sillä Ylläksellä pääsee helposti avantoon niin Äkäslompolossa, Ylläsjärvellä kuin Luosujärvelläkin.

Ylläksen aktiviteetit kesäkaudella

Retkeily ja vaellus. Ylläs on mitä mainioin kohde kaikille retkeilyn ja patikoinnin ystäville, sillä keskuksen sijainti Pallas-Yllästunturin kansallispuiston välittömässä läheisyydessä takaa erinomaiset edellytykset elämyksellisille luontoaktiviteeteille. Oman valintasi mukaan voi retkeillä joko lyhyellä luontopolulla tai tehdä pitkän vaelluksen kansallispuiston kauniissa maisemissa. Äkäslompolossa sijaitseva Pallas-Yllästunturin luontokeskus Kellokas neuvoo matkailijoita kaikissa luontoon liittyvissä kysymyksissä.

Maastopyöräily. Ylläksellä kulkee useita eritasoisia maastopyöräreittejä, jotka tutustuttavat retkeilijän alueen lähiluontoon ja Pallas-Yllästunturin kansallispuiston komeimpiin nähtävyyksiin. Ylläksellä toimivista välinevuokraamoista voi vuokrata joko maastopyörän tai vaikeakulkuiseen maastoon sopivan fatbike-pyörän. Halutessasi voit osallistua myös ohjatulle maastopyöräretkelle, jonka aikana opit paljon uutta Ylläksen alueen luonnosta.

Kalastus ja metsästys. Ylläksen alueella sijaitsee valtava määrä järviä, lampia, puroja ja jokia, joissa pääsee koittamaan kalaonnea. Lähes kaikki Ylläksen vesistöt ovat kalaisia, mutta erityisen hyvinä kalapaikkoina pidetään Äkäsjärvestä alkunsa saavaa Äkäsjokea sekä huimista maisemistaan tunnettua Kesänkijärveä. Kalastuksen lisäksi Ylläkseltä löytyy hyvät puitteet myös pienriistan metsästykseen, sillä tuntureiden ympärillä levittäytyvät erämaat soveltuvat erinomaisesti metsästysretken kohteeksi.

Melonta ja koskenlasku. Ylläksen alueella toimivista välinevuokraamoista voi vuokrata välineet elämyksellisiin vesiaktiviteetteihin. Halusitpa kokeilla sitten melontaa kanootilla, kajakilla tai sup-laudalla, Ylläksen alueen järvet ja joet ovat erinomaisia kohteita omatoimiseen vesiurheiluun. Enemmän vauhtia kaipaavat lomailijat voivat myös kokeilla koskenlaskua kuuluisissa Tornio-Muonionjoen koskissa!

Frisbeegolf. Ylläsjärven puoleisella tunturialueella sijaitsee 18-väyläinen frisbeegolfrata, jossa pääsee kisaamaan kanssakilpailijoita vastaan 2,5 kilometrin pituisella reitillä. Frisbeekiekkoja voi vuokrata alueella toimivista matkailuyrityksistä.

Tekemistä Ylläksellä ympäri vuoden

Käy elokuvissa. Pallas-Yllästunturin luontokeskus Kellokkaan yhteydessä toimii elokuvateatteri Kino Kellokas, jossa pääsee katselemaan elokuvia ympäri vuoden. Elokuvateatterin tarjonta vaihtelee lapsille suunnatuista elokuvista uusimpiin suosikkielokuviin. Elokuvien alkua odotellessa voi kätevästi tutustua myös luontokeskuksen näyttelyihin.

Rentoudu kylpylässä. Hotel Saagan yhteydessä toimivasta kylpylästä löytyy pääaltaan lisäksi tunnelmallisia porealtaita, kahluuallas sekä useita eri saunoja, joissa on helppo rentoutua liikunnallisen päivän päätteeksi. Kauniisti valaistu kylpylä palvelee matkailijoita hotellin aukioloaikojen puitteissa. 

Keilailu. Ylläksen tuntureiden kupeessa pääsee myös keilaamaan! Gondolihissin ala-aseman vieressä sijaitseva keilarata tarjoaa viihdykettä niin perheiden, kaveriporukoiden kuin työporukoidenkin iloksi. Keilaradan saa käyttöön etukäteisvarauksella.

Treenaa kuntosalilla. Lomailun lomassa Ylläksellä pääsee treenaamaan myös kuntosalilla. Lapland Hotel Saagan ja Äkäshotellin yhteydessä toimivat kuntosalit palvelevat asiakkaita niin kesällä kuin talvellakin. Hikoilun päätteeksi on mahtava käydä saunassa tai suunnata kohti kylpylän porealtaita.

Lue lisää: