Kalastus

Kalastus

Suomi on koko maailman vesistöisin maa, joten kalaisia järviä, pitkiä jokia ja suotuisia merenrantoja löytyy runsaasti eri puolilta maata. Etsitpä sitten hyvää uistelupaikkaa, antoisaa perhokalastuskohdetta tai rauhallista onkipaikkaa, mahdollisuuksia kalastukseen riittää valtavasti niin kaupunkimaisessa ympäristössä kuin kaukana erämaassakin. 

Kalastaessa saa nauttia luonnon hiljaisuudesta

Suomen noin 188 000 järvessä riittää runsaasti tarjontaa kaikille kalastuksen harrastajille aina ensikertalaisista kokeneisiin kalannarraajiin. Peilikirkkaat järvet, soutuveneet, laiturit ja rantasaunat ovat tuttuja näkyjä monien suomalaisten kesämökkimaisemista. Sisämaan kalastuskohteiden lisäksi Suomen peräti 1100 kilometriä pitkä rannikkoalue sisältää loputtomasti otollisia paikkoja kalastukseen. Suurin osa Suomen kalapaikoista soveltuu erinomaisesti myös koko perheen lomakohteiksi.

Suomen kalalajien kirjo on monipuolinen

Ahventa esiintyy lähes kaikissa Suomen vesistöissä ja haukea tavataan jopa yli metrin kokoisena eri puolilla Suomea. Yleisimpien kalalajien joukkoon kuuluvaa kuhaa löytyy parhaiten Etelä- ja Keski-Suomen järvistä sekä etelärannikon merialueelta. Lohta ja harjusta kalastavien kannattaa suunnata retkensä Pohjois-Suomeen. Monien kalastajien mielestä parhaat kohteet löytyvät nimenomaan Lapista, sillä esimerkiksi Käsivarren erämaakohteissa tavataan jopa yli kahden kilon painoista harjusta. Euroopan parhaaksi nimetty lohenpyyntikohde, Tenojoki, tarjoaa kalastusmahdollisuuksien lisäksi henkeäsalpaavan kauniita maisemia. Kesäaikaan maan pohjoisosissa voi kalastaa vaikka vuorokauden ympäri.

Kalastusluvat eri tilanteisiin

Kalastusluvat määräytyvät halutun kalastustavan mukaisesti. Vapalupa mahdollistaa uistelun, perhokalastuksen, pilkkimisen sekä onkimisen kyseisen kala-alueen ehtojen mukaisesti. Pyydysluvalla saa kalastaa joko verkoilla tai katiskalla ja ravustusluvalla voi koittaa onneaan kaikilla ravustukseen sallituilla alueilla.

Kaikkien 18-64 -vuotiaiden kalastajien on maksettava kalastonhoitomaksu, joka mahdollistaa yhdellä vavalla kalastamisen suurimmassa osassa Suomea. Kalastonhoitomaksu ei kuitenkaan mahdollista kalastusta erillisillä rajoitusalueilla, eli rauhoitetuilla vesialueilla, luvanvaraisissa erityiskohteissa ja vaelluskalojen suosimilla koskialueilla. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse suorittaa, mikäli kalastus tapahtuu pilkkimällä, onkimalla tai tai silakkalitkalla.

Vuokramökit parhaiden kalapaikkojen lähistöllä

Viihtyisä vuokramökki kalastuspaikan välittömässä läheisyydessä on paras valinta kalastuslomaa ajatellen. Valinnanvaraa riittää, sillä oman valinnan mukaan kalastusreissun tukikohdaksi voi valita joko luonnon keskeltä löytyvän erämökin tai palvelujen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan vuokramökin. 

 
Erämökit

Hyviä kalastuskohteita löytyy ympäri Suomen:

1) Saimaa

Suomen suurin järvi on kalakannaltaan erittäin monipuolinen. Vuokramökit löytyvät Suur-Saimaan sivulta.

 
Suur-Saimaa vuokramökit
 

2) Päijänne

Suomen syvin järvi on koko Keski-Suomen ylpeys. Päijänteen lähimmät vuokramökit sijaitsevat Jyväskylässä, Jämsässä ja Lahdessa.

 
Jämsän vuokramökit
 

3) Inari

Lapin suuri erämaajärvi säväyttää puhtaalla luonnollaan. Vuokramökkeihin kannattaa tutustua Inarin sivulla.

 
Inarin vuokramökit
 

4) Hossa

Suomen tuoreimmasa kansallispuistossa on erinomaiset mahdollisuudet kalastukseen. Vuokramökit löytyvät Suomussalmelta.

 
Suomussalmen vuokramökit
 

5) Manamansalo

Yksi suurimmista sisämaan saarista tarjoaa hienot puitteet kaikille kalastuksen ystäville. Lähimpiin vuokramökkeihin kannattaa tutustua täällä.

 
Kajaanin vuokramökit
 

6) Merenkurkun saaristo

Ainutlaatuisesta luonnostaan tunnettu maailmanperintökohde. Lähimmät vuokramökit sijaitsevat Mustasaaressa.

 
Mustasaaren vuokramökit
 

7) Tenojoki

Euroopan paras lohijoki vetää kalastajia puoleensa vuosi toisensa jälkeen. Vuokramökkeihin voi tutustua Utsjoen kohdesivulla

 
Utsjoen vuokramökit
 

8) Tornionjoki

Erinomainen kohde etenkin lohen ja taimenen kalastukseen. Vuokramökkejä löytyy Torniosta, Ylitorniolta ja Pellosta.

 
Ylitornion vuokramökit
 

9) Turun saaristo

Pohjoisen pallonpuoliskon suurimmassa saaristossa riittää loputtomasti kiehtovia saaria niin kalastukseen kuin lomailuunkin. Tutustu Turun Saariston vuokramökkeihin täällä.

 
Turun saariston vuokramökit

Tutustu myös: