Kalastus
Suomi on koko maailman vesistöisin maa, joten kalaisia järviä, pitkiä jokia ja suotuisia merenrantoja löytyy runsaasti eri puolilta maata. Etsitpä sitten hyvää uistelupaikkaa, antoisaa perhokalastuskohdetta tai rauhallista onkipaikkaa, mahdollisuuksia kalastukseen riittää valtavasti niin kaupunkimaisessa ympäristössä kuin kaukana erämaassakin.
Kalastaessa saa nauttia luonnon hiljaisuudesta
Suomen noin 188 000 järvessä riittää runsaasti tarjontaa kaikille kalastuksen harrastajille aina ensikertalaisista kokeneisiin kalannarraajiin. Peilikirkkaat järvet, soutuveneet, laiturit ja rantasaunat ovat tuttuja näkyjä monien suomalaisten kesämökkimaisemista. Sisämaan kalastuskohteiden lisäksi Suomen peräti 1100 kilometriä pitkä rannikkoalue sisältää loputtomasti otollisia paikkoja kalastukseen. Suurin osa Suomen kalapaikoista soveltuu erinomaisesti myös koko perheen lomakohteiksi.
Suomen kalalajien kirjo on monipuolinen
Ahventa esiintyy lähes kaikissa Suomen vesistöissä ja haukea tavataan jopa yli metrin kokoisena eri puolilla Suomea. Yleisimpien kalalajien joukkoon kuuluvaa kuhaa löytyy parhaiten Etelä- ja Keski-Suomen järvistä sekä etelärannikon merialueelta. Lohta ja harjusta kalastavien kannattaa suunnata retkensä Pohjois-Suomeen. Monien kalastajien mielestä parhaat kohteet löytyvät nimenomaan Lapista, sillä esimerkiksi Käsivarren erämaakohteissa tavataan jopa yli kahden kilon painoista harjusta. Euroopan parhaaksi nimetty lohenpyyntikohde, Tenojoki, tarjoaa kalastusmahdollisuuksien lisäksi henkeäsalpaavan kauniita maisemia. Kesäaikaan maan pohjoisosissa voi kalastaa vaikka vuorokauden ympäri.
Kalastusluvat eri tilanteisiin
Kalastusluvat määräytyvät halutun kalastustavan mukaisesti. Vapalupa mahdollistaa uistelun, perhokalastuksen, pilkkimisen sekä onkimisen kyseisen kala-alueen ehtojen mukaisesti. Pyydysluvalla saa kalastaa joko verkoilla tai katiskalla ja ravustusluvalla voi koittaa onneaan kaikilla ravustukseen sallituilla alueilla.
Kaikkien 18-64 -vuotiaiden kalastajien on maksettava kalastonhoitomaksu, joka mahdollistaa yhdellä vavalla kalastamisen suurimmassa osassa Suomea. Kalastonhoitomaksu ei kuitenkaan mahdollista kalastusta erillisillä rajoitusalueilla, eli rauhoitetuilla vesialueilla, luvanvaraisissa erityiskohteissa ja vaelluskalojen suosimilla koskialueilla. Kalastonhoitomaksua ei tarvitse suorittaa, mikäli kalastus tapahtuu pilkkimällä, onkimalla tai tai silakkalitkalla.
Vuokramökit parhaiden kalapaikkojen lähistöllä
Viihtyisä vuokramökki kalastuspaikan välittömässä läheisyydessä on paras valinta kalastuslomaa ajatellen. Valinnanvaraa riittää, sillä oman valinnan mukaan kalastusreissun tukikohdaksi voi valita joko luonnon keskeltä löytyvän erämökin tai palvelujen välittömässä läheisyydessä sijaitsevan vuokramökin.
Hyviä kalastuskohteita löytyy ympäri Suomen:
1) Saimaa
Suomen suurin järvi on kalakannaltaan erittäin monipuolinen. Vuokramökit löytyvät Suur-Saimaan sivulta.
2) Päijänne
Suomen syvin järvi on koko Keski-Suomen ylpeys. Päijänteen lähimmät vuokramökit sijaitsevat Jyväskylässä, Jämsässä ja Lahdessa.
3) Inari
Lapin suuri erämaajärvi säväyttää puhtaalla luonnollaan. Vuokramökkeihin kannattaa tutustua Inarin sivulla.
4) Hossa
Suomen tuoreimmasa kansallispuistossa on erinomaiset mahdollisuudet kalastukseen. Vuokramökit löytyvät Suomussalmelta.
5) Manamansalo
Yksi suurimmista sisämaan saarista tarjoaa hienot puitteet kaikille kalastuksen ystäville. Lähimpiin vuokramökkeihin kannattaa tutustua täällä.
6) Merenkurkun saaristo
Ainutlaatuisesta luonnostaan tunnettu maailmanperintökohde. Lähimmät vuokramökit sijaitsevat Mustasaaressa.
7) Tenojoki
Euroopan paras lohijoki vetää kalastajia puoleensa vuosi toisensa jälkeen. Vuokramökkeihin voi tutustua Utsjoen kohdesivulla
8) Tornionjoki
Erinomainen kohde etenkin lohen ja taimenen kalastukseen. Vuokramökkejä löytyy Torniosta, Ylitorniolta ja Pellosta.
9) Turun saaristo
Pohjoisen pallonpuoliskon suurimmassa saaristossa riittää loputtomasti kiehtovia saaria niin kalastukseen kuin lomailuunkin. Tutustu Turun Saariston vuokramökkeihin täällä.
Tutustu myös: