Maailmanperintökohde Verla

 Kulttuurinähtävyys

Maailmanperintökohde Verla

Kouvola

Kouvolan kunnan alueella sijaitseva Verlan kylä ja siellä sijaitseva vanha tehdasmuseo ovat UNESCOn maailmanperintökohde. Maailmanperintökohteelta edellytetään muun muassa, että kohde voi olla merkittävää historiallista aikakautta edustava rakennustyyppi tai kuvastaa tietyn kulttuurin perinteistä asutusta. Verla huokuukin entisaikojen puunjalostusteollisuuden perinteitä ja toimii hienona esimerkkinä 1800-luvun metsäteollisuuden ympärille syntyneistä yhteisöistä.

Verlan alueelta löytyy vanha puuhiomo ja pahvitehdas, jotka molemmat perustettiin jo 1800-luvun lopulla. Verla soveltui hyvin teollisuuden tarpeisiin, sillä kylän halki virtaava Verlankoski tuotti tehtaille niin energiaa, kuin raaka-aineiden ja lopputuotteiden hyvät kuljetusmahdollisuudet. Koski on valjastettu energiantuotantoon vielä nykyäänkin.

Maailmanperintökohteeseen kuuluu tehdasmuseon lisäksi myös runsas määrä alueen muita historiallisia rakennuksia. Verlassa voi kokea ainutlaatuisia elämyksiä yöpymällä autenttisissa ja hyvinvarustelluissa mökeissä, jotka ovat osa maailmanperintöä!

Verla on erinomainen kohde kesäretkelle. Museoalue tarjoaa paljon näkemistä useaksi tunniksi. Museon lisäksi alueelta löytyy pieniä käsityöläisputiikkeja ja lounaskahvila muinaista kalliomaalausta unohtamatta! Verlan lähistöllä kiertää myös muutaman kilometrin pituinen luontopolku mukavaa luontoretkeä varten.
Jaa Facebookissa
Avaa Google Mapsissa