VB 13: Pukkila
mökki, Repovesi - Verla, Kouvola, 4+2 henkilöä

Valkeala Bostad 13 on saanut kutsumanimensä Pukkilan perheestä. Aina 1920-luvulta vuoteen 1945 taloa siis asuttivat Lydia (os. Lippu) ja ainakin eltarina ja rasvaajana työskennellyt Daniel ’Viiksi-Tane’ Pukkila lapsineen. Pukkilan perhe asui yksin mökissä. "Kun Pukkilan likat paisto perunoi siivus sellasiks ohkasiks (sipsejä), ja hellan päällä ne paisto ja pan taskuun ja ku ne liikku aina, ne söi niitä ja anto muillekin" ammenti eräs verlalainen muistinsa sopukoistaan. Pihamaalla oli Pukkiloiden aikaan kasvimaa ja perunamaa, sodan aikaan istutettiin myös kessua. Rannassa oli isolla kivellä viippalauta, josta hypittiin uimaan, pieni leikkimökki ja sika, kanoja ja kukko.

1940-luvulla talon päätyyn tehtiin toinen ovi, kun Pekkalinit muuttivat isoon huoneeseen. Samainen ’iso huone’ oli aikaisemmin kylmänä ja siellä harjoitteli Capella-niminen bändi. Kukkolan aikaan 1950-luvulla tuossa talon tehtaan puoleisessa päädyssä oli maalarin verstas. Mökki on mahdollisesti alunperin maalari Nestor Kukkolan omistama ja rakentama. Mökki on merkitty myös 1920-luvun karttaan maalari Nestor Kukkolan talona. Nestorin poika Veikko Kukkola työskenteli tehtaalla ulkotyöosaston maalarina 1937-1954.

Muistitiedon mukaan mökkiin on liitetty Kukkolan aikaan myös tarina: "Ja niillä oli oma navetta, jota vuokrasivat. Mökissä asui vanhapoika, ei ilkeä eikä pelottava, mutta lapset kunnioittivat. Sillä oli oikein vanhanaikanen huusholli muihin verrattuna. Söi puukupista ja lusikan laittoi seinän rakoon, kun oli syönyt. Hänellä oli myös hyvät omenat, joten pojat kävivät omenavarkaissa syksyisin."

Viimeisimpiin asukkaisiin lukeutuu myös Rinteen perhe, joka asui mökin

Perustiedot

Sijainti: Kouvola
Verlantie 375, 47850 VERLA

Näytä sijainti kartalla
Loma-asuntotyyppi: mökki
Loma-asunnon nimi: VB 13: Pukkila
Pinta-ala: 75 m²
Makuuhuoneiden määrä: 2
Vuodepaikkojen määrä: 4
Lisävuoteiden määrä: 2
Rakennusvuosi: 1895
Kohteen ominaisuuksia: takka, lapsiystävällinen, auto välttämätön
Sauna: rantasauna
Kohdenumero: 631796

Ominaisuudet

Lemmikit sallittu: sallittu
Tupakointi sallittu: ei sallittu
Lisätietoja: Raili-Kaarinoilla (4 kpl) ja Pukkilalla on yhteinen rantasauna. Saunavuoro varataan erikseen. Saunarakennus sijaitse aivan Pukkilan vieressä.
Rannan tyyppi: järvi
Rannan kuvaus: Oma syvähkö ranta.
Keittiön varusteet: ruoanlaittovälineet, kahvinkeitin, jääkaappi, mikroaaltouuni, liesi, vedenkeitin, leivänpaahdin, uuni, pakastin
Materiaalien ja varusteiden kuvaus: Oma keittiö, jossa ruokapöytä.
Astiasto: astiasto 6 hengelle
Tilat ja varustelu: WC
Ulkotilat: grilli
Auton säilytys: autopaikka
Vapaa-ajan aktiviteetit: sukeltaminen, melonta, uinti, kalastus, lasten aktiviteetteja, nähtävyyksien katselu, marjastus/sienestys, vaellus
Lisätietoja vapaa-ajan aktiviteeteista: Verlan mökit ja kämpät ovat osa maailmanperintökohde Verlaa, joka muodostaa upean kuvan suomalaisesta metsäteollisuuden historiasta. Lisäksi yksi eteläisen Suomen suosituimmista kansallispuistoista, Repoveden kansallispuisto, sijaitsee noin 30 min ajomatkan päässä.

Kohdetta vuokraa

Tervarumpu / Repovalkea Oy
info@tervarumpu.fi
Katso yhteystiedot
Niittymäentie 13
46110 Tuohikotti
Puh. 0400 718 248
Avaa Google Mapsissa