Kurjenrahkan kansallispuisto - Mökit ja majoitus
Gofinland löytää vuokramökit ja majoitukset Kurjenrahkan kansallispuiston lähistöltä. Turun kupeessa sijaitseva Kurjenrahka on erinomainen ja helposti saavutettava luontokohde niin muutaman tunnin päiväretkelle kuin yön yli kestävälle elämysseikkailulle.
Kuten nimikin paljastaa, Kurjenrahka on kurkien kotisuo. Keväällä Kurjenrahkan kansallispuistossa voi kokea myös pöllöjen keväthuuman. Kurjenrahka on ympärivuotinen luontokohde, joka tarjoaa matkailijalle runsaasti mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen: patikoi merkityillä retkeilyreiteillä, bongaa lintuja niille luontaisessa elinympäristössä, etsi kansallispuiston geokätköjä tai hiihdä hoidettuja latuja pitkin Kurjenrahkan suoluonnon sydämeen.
Kurjenrahkan kansallispuiston sijainti ja kulkuyhteydet
Kurjenrahka sijaitsee Varsinais-Suomen läänissä Turun, Ruskon, Pöytyän, Nousiaisten, Mynämäen, Maskun ja Auran kuntien alueella. Kansallispuiston pääopastuspiste Kurjenpesän luontotupa ja puiston tunnetuin nähtävyys Kuhankuonon rajakivi sijaitsevat Turku–Säkylä-tien (nro 204) länsipuolella, noin 35 kilometriä Turusta pohjoiseen.
Kuhankuonontie vie Kurjenpesän pysäköintipaikalle, joka sijaitsee Kurjenrahkan suon pohjoispuolella. Muita pysäköintialueita Kurjenrahkan alueella ovat Pukkipalo (Paltantie, Nousiainen), Rantapiha (Savojärventie, Nousiainen), Vajosuo (Lavamäentien ja Vajosuontien risteys, Rusko) sekä Töykkälä (Vällintie, Turku).
Kurjenrahkan kansallispuistoon pääsee myös julkisen liikenteen kulkuneuvoilla. Matkahuollon linja-autot kuljettavat retkeilijöitä Turusta, Säkylästä, Yläneeltä ja Porista Kuhankuonon pikavuoropysäkille, joka sijaitsee vain 500 metrin päässä Kurjenpesän luontotuvalta.
Kesällä 2018 Turun seutuliikenne Föli avaa kokeiluluontoisen linja-autoyhteyden Turusta Kurjenrahkan kansallispuistoon koulujen kesälomien ajaksi.
Kurjenrahkan kansallispuiston reitit ja lähtöpisteet
Kurjenrahkan pysäköintialueet toimivat myös retkeilyreittien lähtöpisteinä. Kurjenrahka polkuineen ja kansallispuiston ulkopuolinen Kuhankuonon retkeilyreitistö yhdistyvät toisiinsa muodostaen yli 300 kilometrin mittaisen retkeilyreittien verkoston.
Kurjenrahkan kansallispuistossa on helppokulkuisia retkeilyreittejä alkaen 1,8 kilometrin mittaisesta Karpalopolusta 30 kilometrin Vajosuon vaellukseen. Eri reittejä yhdistelemällä Kurjenrahka tarjoaa jokaiselle retkeilijälle sopivan ulkoilumaaston.
Kurjenrahkan reittien varsilla on pitkospuita, nuotiopaikkoja, laavuja sekä kauniita suo-, metsä- ja järvimaisemia. Myös esteetön retkeily on Kurjenrahkassa mahdollista, sillä poluilla on lyhyitä esteettömiä osuuksia. Talvella lumitilanteen salliessa hiihtäjille kunnostetaan 9 kilometrin mittainen Kurjenrahkan retkilatu.
Nähtävää Kurjenrahkan kansallispuistossa
Kurjenrahkan kansallispuiston tunnetuin nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, joka toimii seitsemän eri kunnan rajamerkkinä. Reittien lähtöpisteenäkin toimiva Kurjenpesän luontotupa tarjoaa retkeilijöille arvokasta tietoa kansallispuistosta. Luontotuvan näyttely kertoo Kurjenrahkan suomaastosta eri vuodenaikoina suon tunnetuimman asukkaan kurjen näkökulmasta. Savojärven eteläpuolella sijaitsevan Kurjenpesän pihassa on keittokatos, näköalapaikka ja kuivakäymälä.
Nähtävää Kurjenrahkan kansallispuistossa riittää kauniiden Savojärven maisemien, rauhoittavan suomaaston sekä sen asukkaiden eli kurkien, pöllöjen ja muiden lintujen ansiosta jokaiselle luonnonystävälle. Kurjenrahkan kansallispuistossa saatat kuulla jopa suden ulvovan.
Majoitus Kurjenrahkan kansallispuistossa
Kurjenrahkan telttailualueet löytyvät Kurjenpesän luontotuvan läheisyydestä sekä Rantapihan virkistysalueelta. Kansallispuistossa on kolme laavua, joiden lähiympäristössä myös telttailu on mahdollista. Lakjärven laavu sijaitsee Pukkipalon pohjoispuolella, Vajosuon laavu Lavamäellä ja Töykkälän laavu Kurjenrahka-suon etelälaidalla. Vajosuolla on myös varaustupa.
Jos telttailu tai laavulla yöpyminen ei innosta, Gofinland löytää sinulle viihtyisimmät vuokramökit ja loma-asunnot Kurjenrahkan kansallispuiston lähistöltä sekä Turun, Ruskon, Pöytyän, Nousiaisten, Mynämäen, Maskun ja Auran kuntien alueelta.