KUUSAMO

Kuusamon karhunkierros 

Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti, joka vie retkeilijän kauniisiin Oulangan kansallispuiston maisemiin Kuusamon ja Sallan alueella. Reitin varrella pääsee ihailemaan alueen kiemurtelevia jokimaisemia, jylhiä kallioita ja mahtavia kanjoneita. Komeiden koskien kuohuntaa voi pysähtyä kuuntelemaan, esimerkiksi reitin varrelta löytyviltä riippusilloilta. Reittien hyvät merkinnät tuovat mukavaa turvaa vaeltaessa Oulangan kansallispuistossa. Karhunkierroksen pituus on 82 km ja kestoltaan keskimäärin 3-7 päivää. Reitti seurailee Oulangan kansallispuiston vesistöjä ja kulkee pääsääntöisesti asumattomia erämaita joissa ihmisen vaikutusta luontoon ei näy.

Karhukierroksen vaativuustaso: Vaellusreissun keskimääräinen kesto on 3-7 päivää ja kilometrejä tulee 82, ja se sopii jo hieman vaelluskokemusta omaaville. Reitillä kannattaa huomioida korkeusvaihtelut sekä mahdolliset nopeat kelimuutokset.
Paras vaellusaika: Karhunkierroksen paras vaellusaika on kesäkuun alusta lokakuun alkuun. Vaellukselle kannattaa mennä silloin kun ei ole lunta enää maassa ellei halua ottaa suksia mukaan.

Pieni Karhunkierros

Mikäli 3-7 päivää kestävä vaellus 82 kilometriä pitkällä reitillä tuntuu liian haastavalta ajatukselta, 4-6 tuntia kestävä Pieni karhunkierros esittelee alueen näyttävimpiä maisemia tiiviimmässä muodossa. Pieni karhunkierros on 12 kilometriä pitkä, ja kuuluu Suomen suosituimpiin reitteihin. Reittien varrella on muutamia pysähdyspaikkoja missä voi syödä eväät ja nauttia Oulangan kansallispuiston jylhistä kansallismaisemista. 

Pieni karhunkierros soveltuu hyvin harrastusta vasta aloittaville sekä myös lapsiperheille hyvien reittimerkintöjen ja taukopaikkojen ansiosta. Parasta aikaa lähteä vaellukselle on kesä tai alkusyksy jolloin sääolosuhteet ovat leutoja ja lämpimiä.

Oulangan kansallispuiston vaativuus

Oulangan kansallispuiston maastot ja maisemat ovat melko mäkisiä ja pitävät sisällään paljon vaihtelevaa maastoa kuten suomaastoa, karuja männiköitä sekä kivisiä polkuja. Tämän vuoksi suositellaan ottamaan tukevat ja vedenpitävät vaelluskengät mukaan jotta jalat säästyvät vammoilta. Vaelluskenkien varren tulisi olla korkeavartinen, tai ainakin erittäin hyvin tuettu nilkasta. Kansallispuistoon on hyvä myös aina ottaa suojaava kuorikerros, kuten Gore-Tex takki ja housut. Kuorikerros suojaa pahimmilta sääoloilta mutta pitää silti hengittävyyden liikkuessa. Hätämajoite kuten teltta tai pressu on syytä pitää aina pidemmillä vaelluksilla mukana. 

Oulangan reittejä voi hyödyntää monilla tavoin. Talvella Oulangan puistossa voi liikkua suksilla, lumikengillä sekä kesäisin pyörillä. Talviaikaan liikkuessa kannattaa muistaa, ettei reittejä varsinaisesti hoideta, vaan ne pysyvät auki vaeltajien ja retkeilijöiden toimesta. Reiteillä voi myös liikkua maastopyörillä tai fatbikeilla jolloin eteneminen on nopeampaa ja haastavampaa. Alta olevasta linkistä näet Oulangan kansallispuiston pyöräilyreittejä. 

Pääasiassa Oulangan reitit ovat helppokulkuisia mutta haastaviakin paikkoja saattaa tulla reiteillä vastaan. Jyrkkien mäkien rinteet, kurut sekä vapaana kuohuvat kosket tuovat omat vivahteensa reissuun. Reitit ovat merkitty oranssilla maalilla, joten ne erottuvat helposti kesällä ja talvella.

Pieni Karhunkierros-reitti

Pyöräilyreitit Oulangan puistossa

Kuusamon seudun sää

Kuusamon seudun ilmasto on mantereisempi kuin muualla Suomessa, joten lumi pysyy maassa n. 200 päivää vuodesta. Tämä kannattaa huomioida omaa retkeä tai vaellusta suunnitellessa. Eniten lunta maassa on helmi-maaliskuussa jolloin lumen syvyys saattaa olla jopa 70-80 cm. Kuusamon seudulle tulee kylmää ilmaa Siperiasta ja Venäjän suunnalta mikä tarkoittaa korkeapainetta jolloin pakkanen on kovimmillaan. Kylmät rintamat idästä tuovat monesti myös kevyttä lumisadetta tai sankkaa matalapainetta joka tarkoittaa epävakaista säätä. 

Lämpimintä Kuusamon seudulla on kesä-heinäkuussa jolloin aurinko paistaa 24 tuntia päivässä suurin piirtein. Yllättäviin keleihin varsinkin keväällä ja loppusyksyllä kannattaa varautua ottamalla tarpeeksi varusteita mukaan. Keväällä ja syksyllä kannattaa ehdottomasti ottaa villapaita sekä pitkät alushousut mukaan, jotta keho pysyy lämpimänä. Talviaikaan tulentekovarusteet, kuten puukko ja tulitikut sekä myös kirves saattavat tulla tarpeeseen, joten muistathan pakata ne myös mukaan. 

Kuusamon alueen palvelut

Kuusamon alueella palveluita löytyy jokaiseen tarpeeseen. Palvelupiste Karhuntassusta saa ajankohtaista informaatiota reittien kunnosta, tulevista sääennusteista ja sieltä voi myös ostaa karttoja retkeä varten. Tulevaa vaellusta varten palvelupisteeltä saa myös opasteita ja neuvoja mitä reittejä kannattaa käyttää. Karhuntassusta saa myös ostettua kalastuslupia joilla saa oikeuden kalastaa Oulangan kansallispuiston alueella.

Ensiavusta vastaa Kuusamon kaupungin terveyskeskus. Paikalliset yritykset ja ensivastaajat toimivat nopeasti hätätilanteissa.

Rukan ravintolat

Lähtöpaikan tuntumassa on ravintoloita, tarvikekauppoja sekä ruokakauppa josta vaeltajat ja retkeilijät saavat ostettua ruokaa mukaansa vaellukselle. Rukan ravintolat ovat Kuusamon lähellä. Melkein 30 ravintolasta löytyy kaikille sopiva vaihtoehto ja itsensä voi palkita haastavan vaelluksen jälkeen syömällä hyvin paikallisessa ravintolassa. Talviaikaan Kuusamon laduilla on myös latukahviloita jotka palvelevat janoisia hiihtäjiä ja retkeilijöitä. 

Kuusamossa riittää myös vilinää yöelämässä ja Rukan lukuisat yökerhot ja karaokebaarit taatusti viihdyttävät. Talviaikaan jolloin sesonki Rukalla ja Kuusamossa on voimissaan, voi myös mennä pistäytymään after ski-kahviloihin. 

Kansallispuistossa ravintoloita ei ole, joten reitin ja matkan kestosta riippuen 0n syytä varautua kunnolla reissuun. 

Miten Kuusamoon pääsee?

Kuusamoon pääsee helpoiten Etelä-Suomesta linja-autolla tai henkilöautolla Kuopion kautta. Helsingistä Kuusamoon ajaa noin 9,5 tuntia riippuen sääolosuhteista. Junalla pääsee Kuopioon tai Ouluun josta voi sitten ottaa bussin tai auton kohti Kuusamoa. Ajomatkaa tulee noin 3 tuntia Oulusta Kuusamoon. Lentäen pääsee Ouluun tai Rovaniemelle jolloin voi sitten ottaa bussin tai auton. Lentomatkaksi tulee noin 1,5 tuntia. Paras tapa mennä Kuusamoon on yöjuna joko Rovaniemelle tai Ouluun ja jatkaa sieltä seuraavana aamuna Kuusamoon.

Kuusamon keskustasta pääsee helposti kimppataksilla reittien aloituspisteelle. Taksin voi ottaa isommalla porukalla ja jakaa kuluja. Omalla autolla kulkeminen on kätevintä Kuusamon alueella, sillä voit itse päättää omat aikataulusi ja takaisin tulemiset kansallispuiston alueelta. 

Majoitus Kuusamossa

Gofinlandin yli 780 mökin verkosto Kuusamossa on kattava ja siitä taatusti löytyy sopiva tukikohta. Valikoimassamme on erähenkisiä mökkejä, luksusmökkejä sekä hotelleja, joten valikoimaa riittää. Kuusamon suosituimmat vaellusreitit ovat suhteellisen lähellä mökki-ja majoitustarjontaamme. Alta näet osan meidän mökkivalikoimastamme Kuusamossa. Tutustu lisää valikoimiimme Kuusamon alueella!

 
Kuusamo vuokramökit
 
Lue Lisää:
Metsästys
Maatilamatkailu
Kalastus