Kiutaköngäs

 Luonnonnähtävyys

Kiutaköngäs

Kuusamo

Kuusamon Oulankajoessa kuohuva Kiutaköngäs markkinoi itseään Suomen komeimpana vesiputouksena, eikä suinkaan suotta. Tämä Oulangan kansallispuiston vaikuttava luontokohde sijaitsee vain noin kilometrin päässä Oulangan luontokeskuksesta ja on sen ansiosta helposti saavutettavissa.

Kiutakönkäälle johtava Kiutakönkään polku on kuljettavissa ympäri vuoden. Koska Kiutaköngäs on kansallispuistossa sijaitseva valtakunnallinen nähtävyys, on reitti helppokulkuinen. Parhaimmillaan Kiutaköngäs on huhti-toukokuussa, jolloin sulamisvedet tekevät koskesta entistä vaikuttavamman. Kiutakönkäällä kannattaa kuitenkin vierailla mihin vuodenaikaan tahansa.

Mistä Kiutaköngäs on saanut nimensä

Kiutaköngäs on perinyt nimensä saamen kielen sanasta giuuhta, joka merkitsee syvää ja rotkomaista laaksoa. Sana keävngis eli köngäs viittaa puolestaan suureen vesiputoukseen.

Todellisuudessa Kiutaköngäs ei kuitenkaan ole yksi yhtenäinen vesiputous vaan useasta jyrkästä koskesta muodostuva putousten portaikko, jossa vesi syöksyy Oulankajokeen 14 metrin korkeuseron verran runsaan 300 metrin matkalla. Ylin köngäs on putouksista suurin. Siinä vesi putoaa lyhyellä matkalla ainakin neljän metrin verran. Kiutakönkään koskella on kokonaisuudessaan mittaa pituussuunnassa noin 325 metriä.

Ensimmäisen könkään alapuolella voi nähdä yli 9 500 vuotta sitten syntyneen hiidenkirnun. Perimätieto kertoo, että tästä mannerjäätikön sulamisvesien seurauksena syntyneestä hiidenkirnusta on aikoinaan kalastettu haavilla lohta.

Kiutakönkään ainutlaatuinen ympäristö

Kiutakönkään koskessa vesi virtaa halki rotkolaakson, jonka pohjoispuolen jyrkkä kallioseinämä hehkuu tiilenpunaisena. Tämä tiilenpunainen väri johtuu kalkkikivelle sukua olevasta dolomiittikivestä. Etualan kallio puolestaan on kvartsiittia. Oulankajoki on luonut uomansa näiden kivilajien saumaan, mikä tekee Kiutakönkäästä ainutlaatuisen luontokohteen paitsi Suomessa, todennäköisesti jopa pohjoismaiden mittakaavassa.

Kiutaköngäs talvella

Kiutaköngäs on yksi Oulangan kansallispuiston ympärivuotisista luontoelämyksistä. Yhteen suuntaan kilometrin mittainen Kiutakönkään polku alkaa Oulangan luontokeskuksen pysäköintipaikalta ja on kuljettavissa myös talvella. Jokivartta seuraileva Kiutakönkään polku on selkeästi merkitty. Polku on osa Suomen suosituinta vaellusreittiä Karhunkierrosta, ja sen varrella on puuportaita sekä muutama leveä puusilta.

Kiutaköngäs on suosittu nähtävyys myös talvella, joten polku on tavallisesti hyvin tampattu, vaikka erillistä talvikunnossapitoa ei polulla olekaan. Talvella Kiutaköngäs on aivan omaa luokkaansa, sillä lumen ympäröimää, talvipakkasessa höyryävää koskea koristavat punaiset kalliot luovat upeaa kontrastia valkeaa hankea vasten.

Kiutakönkään palvelut, sijainti ja kulkuyhteydet

Sadan metrin päässä Kiutakönkään koskesta on taukokatos, jonka luota löytyy nuotiopaikka sekä puuvaja. Taukopaikalla on myös kuivakäymälä. Oulangan luontokeskuksen palvelut ja näyttelyt ovat retkeilijöiden käytössä luontokeskuksen aukioloaikojen mukaan.

Oulangan kansallispuisto sijaitsee noin 50 kilometriä Kuusamosta pohjoiseen ja noin 40 kilometriä Sallasta etelään. Omalla autolla matkaaville retkeilijöille Oulangan luontokeskukseen on tieopasteet sekä Kuusamosta, Rukalta että Kemijärveltä.

Kiutakönkäälle on mahdollista matkustaa myös julkisen liikenteen kulkuneuvoilla. Karhunkierrosbussi kulkee arkisin Kuusamon, Rukan, Käylän ja Ristikallion välillä. Jatkoyhteydet Oulangan luontokeskukseen, Juumaan ja Hautajärvelle vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Kuusamon lentoasemalle saapuvilta reittilennoilta on mahdollista kulkea lentokenttäbussilla Sallaan. Tämä yhteys on myös muiden kuin lentomatkustajien käytössä.

Jaa Facebookissa
Avaa Google Mapsissa