
Eläinpuisto
Suurpetokeskus
Kuusamo
Suomen kesyimmät karhut toivottavat matkalaiset tervetulleiksi Kuusamon Suurpetokeskukseen, jossa jokainen pääsee näkemään lähietäisyydeltä karhuja! Mesikämmenet syövät ja juttelevat kouluttajiensa kanssa samalla kun vierailijat pääsevät kurkistamaan karhujen jokapäiväiseen elämään. Suurpetokeskuksessa pääsee vierailemaan metsien kuninkaan elinympäristöön ja näkemään, kuinka hyvin ihminen ja karhu voivat tulla keskenään toimeen. Karhujen lisäksi Suurpetokeskuksessa on mahdollista nähdä myös muita Suomen petoeläimiä kuten ilveksiä, kettuja sekä keskuksen uusia tulokkaita, koirasusia. Tupsukorvaiset ilvekset istuvat ylpeinä puiden oksilla samalla kun hehkuvan oranssit ketut kurkistelevat puiden takaa.
Sulo Karjalainen ja Juuso-karhu
Sulo Karjalaisen luotsaamassa Suurpetokeskuksessa asustaa kuusi hänen kasvattamaansa karhua. Sulo on kasvattanut ja kouluttanut karhut poikasista asti ja jopa nukkunut heidän vieressään talviunta. Näistä karhuista tunnetuin on Juuso. Juuso on monitaituri ja lienee ainoa karhu, jota on pyydetty taideseuran kunniajäseneksi. Taitelijanakin tunnetun Juuso-karhun teoksia on myyty Taiteilijaseura Koillisen näyttelyissä.
Mistä Suurpetokeskus sai alkunsa?
Kuusamon suurpetokeskus sai alkunsa 1990-luvun alkupuolella, kun Sulo Karjalainen toi orvot karhunpoikaset kotiinsa hoivattaviksi. Karjalainen sai ensikokemuksensa vuonna 1992 karhuista ja petoeläimistä, kun hän toimi avustajana suurpetotutkijalle. He löysivät karhuemon ammuttuna puun juurelta. Karhuemon pennut olivat kiivenneet puuhun pakoon. Yksi kerrallaan karhunpoikaset tiputettiin puusta suoraan syliin ja siitä Karjalaisen kotiin hoidettaviksi. Hän nukkui samassa sängyssä poikasten kanssa ja ruokki heitä tuttipullolla.
Kun varsinainen suurpetokeskus perustettiin 1996, olivat ensimmäiset karhut jo valmiina muuttamaan. Sittemmin suurpetojen määrä on lisääntynyt, ja jälkeläisiäkin on saatu Suurpetokeskukseen. Keskuksen alkuperäisenä tarkoituksena oli seurata, kuinka petoeläimet käyttäytyvät, kun koulutus ja eläimen hoitovastuu siirtyy suoraan ihmisen hallintaan. Keskuksen laajenemisen myötä on sinne saatu myös ilveksiä, kettuja ja koirasusia.
Katso lisää: Vaellus Kuusamon alueella