Lumilautailu ja laskettelu Suomessa

Suomen lähes 70 hiihtokeskuksen valikoimassa riittää vaihtoehtoja kaikille laskettelusta ja lumilautailusta kiinnostuneille matkailijoille. Etsitpä sitten Suomen pisimpiä rinteitä, parhaita after-ski -paikkoja tai kattavimpia oheispalveluita, eri puolilla Suomea sijaitsevissa hiihtokeskuksissa on runsaasti valinnanvaraa jokaiseen makuun. Suomen pitkä talvi takaa sen, että lumilautailua ja laskettelua voi harrastaa aina lokakuusta toukokuulle. 

Suomen pisimmät rinteet löytyvät Lapin suurista hiihtokeskuksista, Ylläkseltä ja Leviltä. Ylläksen kolme kilometriä pitkät rinteet, Ylipitkä ja Jättipitkä, tarjoavat koko maan pisimmät laskut. Ylläs on ykkönen myös rinteiden lukumäärässä (63), minkä perusteella sitä voidaankin pitää Suomen suurimpana hiihtokeskuksena. Seuraavaksi eniten rinteitä löytyy Leviltä (43), Rukalta (34), Paljakasta (31) sekä Ukkohallasta (31). 

Gondolihissi Levin hiihtokeskuksessa

Laskettelu – vauhdin hurmaa upeissa talvimaisemissa 

Laskettelu on yksi suosituimmista talviaktiviteeteista, jota pääsee harrastamaan laajasti eri puolilla Suomea. Lapin tunturialueilla, etenkin Pallaksella, Ylläksellä, Levillä ja Pyhällä, tunturihiihto on kuulunut talviperinteisiin aina 1930-luvulta lähtien. Ensimmäinen virallinen laskettelurinne avattiin Kauniaisissa 1934, mutta laskettelukeskukset yleistyivät vasta 1950-luvun puolella, kun Pallakselle, Vuokattiin ja Rukalle rakennettiin modernit hiihtohissit laskijoita varten. 

Laskettelun suosio perustuu osaltaan siihen, että laskiessa pääsee nauttimaan upeista maisemista ja raittiista talvi-ilmasta liikunnallisen aktiviteetin parissa. Rinnepäivästä voi tehdä juuri sellaisen kuin haluaa, sillä laskutahti voi vaihdella rauhallisesta hyvin kovavauhtiseen temppuiluun. Laskettelukeskuksista löytyvät hyppyrit, radat ja pujottelurinteet tuovat oman mausteensa harrastukseen. Lasketellessa on aina mahdollisuus kehittyä syventymällä uudenlaisiin välineisiin ja laskutekniikoihin. 

Laskettelua Levin hiihtokeskuksessa

Lumilautailu – nuorten suosima talviaktiviteetti

Lumilautailuharrastus sai alkunsa 1960-luvulla, kun lainelautailijat halusivat kokeilla lautailua lumisessa rinteessä. Suomessa on laskettu lumilaudalla 1970-luvulta saakka ja vuosikymmenten kuluessa siitä on muodostunut tärkeä osa suomalaista urheilu- ja nuorisokulttuuria. 

Lumilautailun voi jakaa useisiin eri alalajeihin. Rinnelaskulla viitataan kaikkeen rinteessä tapahtuvaan laskemiseen ilman varsinaista temppuilua tai hyppimistä. Rinnelasku on selvästi lumilautailun suosituin alalaji, sillä se sopii erinomaisesti myös aloitteleville laskijoille. 

Freestyle-lautailu perustuu puolestaan ilmassa ja rinteessä tehtäviin temppuihin. Freestylen laskemiseen tarkoitetut rinteet tunnetaan streetteinä ja freestyle-kilpailuja kutsutaan slopestyleksi. Lautaillessa tehtävät temput suoritetaan kaiteilla, hyppyreissä ja lumikouruissa. 

Toisin kuin freestylessä, ratalaskussa (carving) tarkoituksena on laskea rinteet alas mahdollisimman nopeasti. Ratalaskukilpailussa kilpailijat kiertävät rinteessä olevia portteja joko kelloa tai toisiaan vastaan kilpailemalla. Ratalaskun suosituin muoto on parisuurpujottelu, joka on tunnettu myös Olympialaisista. 

Lumilautailua Himoksella

Hiihtokoulut tarjoavat opastusta aloittelijoille 

Mikäli laskutaidot eivät ole ennestään täysin hallussa, keskusten tarjoamissa hiihtokouluissa on mahdollista saada opastusta laskettelun ja lumilautailun eri alalajeihin, muun muassa telemarkiin, rinnelaskuun ja freestyle-lautailuun. 

Elämyksellinen laskupäivä kruunautuu tietenkin viihtyisässä after-ski’ssä. Aurinkoisella terassilla hyvässä seurassa nautittu ateria tai virkistävä juoma tarjoaa ansaitun tauon laskupäivän keskelle. Tiesitkö muuten, että Suomen parhaiksi äänestetyt after-ski -paikat löytyvät Leviltä, Rukalta sekä Tahkolta. 

Lumilautailusta, laskettelusta sekä kohteiden läheisyydessä sijaitsevista vuokramökeistä voi lukea lisää hiihtokeskusten sivulla

Katso myös: