Melonta ja koskenlasku

Melonta tarjoaa harrastajilleen monipuolisia elämyksiä, sillä oman valinnan mukaan voit meloa kanootilla tyynellä järvellä, tasapainoilla SUP-laudalla, tehdä elämyksellisen saaristoreissun kajakilla tai kokea vauhdin hurmaa kosken kuohuissa. Melonta sopii myös aloittelijoille, sillä normaali uimataito riittää harrastuksen aloittamiseen ja nopealla opastuksella saa lisätietoa turvallisuuteen liittyvistä asioista. Gofinlandin valikoimassa on tarjolla monia mielenkiintoisia melonta-aktiviteetteja, joissa pääsee tutustumaan lajin saloihin kokeneen oppaan johdolla.

Kajakkimelontaa koskella

Vauhdikasta koskenlaskua pääsee kokeilemaan esimerkiksi Kymijoen koskissa Kouvolassa.

Kanoottimelonta: nautintoa rauhallisissa luonnonmaisemissa

Kanoottimelonta on ihanteellinen kesäaktiviteetti, jota voi harrastaa vaivattomasti vaikkapa mökin välittömässä läheisyydessä. Aktiviteetti soveltuu parhaiten tyyniin järvimiljööseen, sillä järvellä liikkuessa veden virtaus tai isot aallot eivät yleensä häiritse vesillä liikkumista. Yksipaikkaisella tai kaksipaikkaisella avokanootilla melominen ei vaadi suurta opettelua, joten harrastus sopii erinomaisesti myös uusille harrastajille.

Eri puolilla Suomea on loputtomasti hyviä paikkoja kanottimelontaan. Kesäaikaan järjestettäviä opastettuja melontaretkiä on tarjolla muun muassa Turpoonjoella Tammelassa sekä Nuuksion Pitkäjärvellä ja Siikajärvellä

Kajakkimelonta: retkelle vesireittejä pitkin

Kajakkimelontaa voi harrastaa niin järvellä, joella kuin merelläkin, minkä ansiosta harrastus tarjoaa loputtoman määrän mahdollisuuksia kaikille vesillä liikkumisesta kiinnostuneille. Kajakilla liikkuessa on mahdollista tutustua ennestään tuntemattomiin paikkoihin ja tehdä löytöretkiä uusiin saariin. Kajakkimelonta on myös erinomaista liikuntaa, joka tarjoaa mukavasti haastetta koko keholle. Kajakin säilytystilojen ansiosta kyytiin saa mukaan retkellä tarvittavat varusteet.

Suomen parhaat melontakohteet: 

1) Inari

Inarin saaristossa on paljon melontareittejä ja viihtyisiä taukopaikkoja. Lähimmät vuokramökit löytyvät Inarin kohdesivulta

 
Inarin vuokramökit
 

2) Rahjan saaristo

Kalajoen lähellä sijaitsevassa Rahjan saaristossa pääsee tutustumaan kauniiseen saaristoluontoon.

Rahjan saaristo

3) Helsinki-Porvoo -reitti

Merellinen reitti pääkaupungista idylliseen Porvooseen. Matkalla voi majoittua mukavasti Porvoossa sijaitsevassa vuokramökissä

 
Porvoon vuokramökit
 

4) Mustiojokilaakso

Mustiojokea Mäntsälästä Porvooseen kulkeva reitti. Vuokramökin voi varata joko Mäntsälän tai Porvoon seudulta.

 
Mäntsälän vuokramökit
 

5) Loimijoen melontareitti

Liesjärven kansallispuistosta Alastaroon kulkeva rauhallinen jokireitti. Vuokramökkejä on tarjolla Loimaan kohdesivulla

 
Loimaan vuokramökit
 

6) Kuopion Kallavesi

Kuopion Kallavedellä on tarjolla upeat mahdollisuudet niin opastettuihin kuin omatoimisiinkin melontaretkiin. Vapaisiin vuokramökkeihin voi tutustua Kuopion sivulla

 
Kuopion vuokramökit
 

7) Turun saaristo

Lukuisten saarien täyttämällä merialueella ei reittivaihtoehdot lopu kesken. Sopivaa mökkiä kannattaa etsiä täältä

 
Turun saariston vuokramökit
 

Koskenlasku: vauhdista nauttivien kesäaktiviteetti

Koskenlasku on parhaimmillaan elämyksellistä puuhaa, jossa pääsee jakamaan liikunnallisen hetken yhdessä muiden osallistujien kanssa. Kumilautoilla melottaessa parhaat istumapaikat sijaitsevat aivan lautan eturivissä, jossa saa todellista tuntumaa kosken kuohuihin. Eri puolilla Suomea toimivat matkailyritykset järjestävät kesäaikaan opastettuja koskenlaskuretkiä, jotka sopivat hienosti myös ensikertalaisille.

Suomen parhaat koskenlaskupaikat:

1) Kouvolan Langinkoski

Kouvolan Langinkosken kuohuista pääsee nauttimaan opastetulla Kolmen kosken elämysretkellä.

Kolmen kosken elämysretki

2) Kotkan kuuluisat kosket

Kymijoen vapaina virtaaviin koskiin pääsee tutustumaan opastetulla ryhmäretkellä.

3) Muut Kymijoen kosket

Luonnonkauniita koskia, jotka sopivat hyvin myös aloittelijoille. Vuokramökit löytyvät Heinolan ja Kouvolan alueelta.

 
Kouvola vuokramökit
 

4) Oulangan kansallispuisto, Kuusamo

Koskenlaskuelämyksiä Koillismaan upeissa jokimaisemissa. Majoitusvaihtoehtoja on tarjolla Karhunkierroksen sivulla.

Karhunkierros Kuusamossa

5) Ounasjoen kosket Rovaniemellä

Arktinen vaihtoehto koskenlaskuun. Vuokramökkejä on tarjolla Rovaniemen kohdesivulla.

 
Rovaniemi vuokramökit
 

6) Tornionjoen kosket

Helposti saavutettavia kohteita, jotka tarjoavat sopivasti haastetta myös kokeneemmille harrastajille. Majoitustarjontaan kannattaa tutustua Ylitornion sivulla.

 
Ylitornio vuokramökit
 

7) Muonionjoen kosket

Suomen ja Ruotsin välisellä rajajoella pääset nauttimaan puhtaan veden kuohuista. Vuokramökkejä on tarjolla Muonion kohdesivulla.

 
Muonio vuokramökit
 

8) Ruunaan kosket Lieksassa

Suomen parhaimmaksi väitetyt olosuhteet koskenlaskuun. Kokeile vaikka itse! Melontaretkellä majoittuu mukavammin viihtyisässä vuokramökissä.

 
Lieksa vuokramökit
 

SUP-melonta: melontaa laudan päällä seisten

SUP-melonta (stand-up paddling), tuttavallisemmin suppaus, kasvattaa suosiotaan myös Suomessa. Vaikka laudan päällä seisominen saattaakin näyttää huimapäisten touhulta, vakaaksi suunnitellun SUP-laudan päältä ei todellisuudessa kaadu helposti. Tyyni kesäilma tarjoaa parhaat mahdollisuudet olosuhteet suppailuun niin järvellä kuin merelläkin. Matkailuyritykset vuokraavat tarvittavia välineitä ja aloitteleville harrastajille on tarjolla myös SUP-kursseja.  

Tutustu myös: