METSÄSTYS

Suomen luonto tarjoaa valtavasti mahdollisuuksia kaikille metsästyksestä kiinnostuneille. Saaliiksi saatavan riistan lisäksi metsällä ollessa saa nauttia liikunnallisesta harrastuksesta osana suurempaa yhteisöä. Suomessa metsästettävien eläinlajien kirjo vaihtelee pienistä puolisukeltajista aina villisikoihin, hirviin ja karhuihin. 

Missä saa metsästää?

Metsästysoikeus on Suomessa sidottu maanomistukseen. Omalla maalla on luvallista metsästää kaikkea sallittua riistaa ja halutessaan metsästysoikeuden voi myös vuokrata tai luovuttaa eteenpäin. Metsästysluvan omistaja voi halutessaan myöntää alueelle metsästykseen oikeuttavia määräaikaisia metsästyslupia.

Muiden kuin maanomistajien on joko hankittava metsästyslupa tai vuokrattava metsästysoikeus päästäkseen jahtiin. Kaikilla Suomessa vakituisesti asuvilla henkilöillä on oikeus metsästää niillä valtion mailla, joiden hallintaa ei ole luovutettu kenellekään. Aloitteleva metsästäjä pääsee helpoiten metsästämään ostamalla metsästysluvan valtion maille. Metsähallituksen hallinnoimilla alueilla saa metsästää pienriistaa, hirvieläimiä sekä karhuja. 

Metsästysseuraan liittyminen mahdollistaa metsästämisen muilla kuin omilla mailla. Useimmilta metsästysseuroilta saa ostaa metsästyslupia, jotka mahdollistavat metsästyksen seuran hallinnoimilla mailla ennalta määritellyn ajan.

Parhaat metsästysmaastot

Puolisukeltajat ja sukeltajasorsat suosivat erityisesti matalia, ravinteikkaita ja suojaavia vesistöjä. Metsästyksen kannalta parhaita paikkoja ovat etenkin matalat järvet ja merenlahdet. Hyviä sorsajärviä löytyy jopa läheltä pääkaupunkiseutua, kunhan vain jaksaa etsiä sopivia alueita kartalta tai kysyä neuvoa paikallisilta metsästäjiltä. Vesilintuja löytyy metsästettäväksi myös pelloilta.

Sisä- ja ulkosaaristo ovat parhaita kohteita merilintujen metsästykseen. Etenkin sisäsaaristosta löytyy metsästettäväksi myös puolisukeltajia. Parhaimpaan muuttoaikaan merialueilla yleensä viihtyviä lintuja tavataan runsaasti myös sisävesillä.

Parhaat passipaikat jäniksen metsästykseen sijaitsevat metsiköiden liittymäkohdissa, peltojen välisillä metsäkaistaleilla sekä polkujen risteyskohdissa. Koska jänis etenee maastossa yleensä kierroksittain, sillä on usein tapana palata lähtöpaikkaansa. Tämän vuoksi passipaikka kannattaa sijoittaa siihen kohtaan, josta jänis on aikanaan lähtenyt liikkeelle. 

Metsästykseen liittyvät rajoitukset

Monet Suomessa metsästettävät eläimet ovat rauhoitettuja, minkä vuoksi niitä saa pyytää ainoastaan tiettynä aikana vuodesta. Elokuussa metsästetään etenkin puolisukeltajia sekä sukeltajasorsia ja syyskuussa pyynti laajenee tuttuihin merilintuihin – esimerkiksi alliin, isokoskeloon ja tukkakoskeloon. Hirvenpyynti alkaa puolestaan syyskuun lopulla ja päättyy vuodenvaihteessa. Metsäkanalintujen metsästysajat on säädetty metsästysasetuksessa, mutta huonompina lintuvuosina pyyntikautta rajoitetaan tyypillisesti loppupäästä.

Erämökki on paras valinta metsästykseen

Gofinlandin valikoimasta löytyy suuri määrä metsästykseen soveltuvia mökkejä eri puolilta Suomea. Etsitpä sitten pientä ja vaatimatonta erämökkiä metsän siimeksestä tai koko hirviporukalle sopivaa isoa vuokramökkiä, valinnanvaraa riittää moniin eri tarpeisiin. Metsästysmökkiä etsivän kannattaa tutustua Gofinlandin erämökkitarjontaan

 
Gofinlandin erämökit

Tutustu myös: