VIETÄ IKIMUISTOINEN PERHELOMA SUOMESSA

Perheen kanssa matkailevalle on tarjolla mielenkiintoisia matkakohteita ympäri Suomen, sillä loman aikana voi tutustua esimerkiksi eläintarhojen, huvipuistojen ja teemapuistojen, tiedekeskusten, hiihtokeskusten, kylpylöiden ja vesipuistojen tarjontaan. Matkailukohteiden välittömässä läheisyydessä on tarjolla runsaasti vuokramökkejä, jotka takaavat hienot puitteet elämykselliselle perhelomalle.

Eläintarhat – tutustu eksoottisiin eläimiin

Suomalaisten eläintarhojen valikoima vaihtelee suurimmista keskuksista – Korkeasaaresta, Ähtärin eläinpuistosta, Ranua Zoosta ja Turun Zoolandiasta – pieniin ja viihtyisiin kotieläinpihoihin. Suomesta löytyvissä eläintarhoissa voit tutustua perinteisten kotieläinten ja pohjoisen luonnon asukkaiden lisäksi myös eksoottisiin otuksiin: esimerkiksi Turussa voit törmätä laamoihin, Ranualla asustelee jääkarhuja ja Ähtäriin on tulossa jopa pandoja!

Huvipuistot ja teemapuistot – elämyksiä koko perheelle

Vauhdikkaista aktiviteeteista kiinnostuneen lomailijan kannattaa tutustua Suomessa sijaitseviin huvipuistoihin. Tuttujen klassikkokohteiden Helsingin Linnanmäen ja Tampereen Särkänniemen lisäksi vaihtoehtoja löytyy myös muualta: tutustu esimerkiksi Alahärmän PowerParkin, Kouvolan Tykkimäen ja Jyväskylässä sijaitsevan Nokkakiven Puiston tarjontaan.

Varsinaisten huvipuistojen lisäksi Suomesta löytyy myös monia muita suosittuja teemapuistoja. Lasten ja nuorten suosiossa ovat esimerkiksi seikkailuihin kutsuva Angry Birds Activity Park Vuokatissa, perheen pienimmille suunnattu Puuhamaa Tervakoskella ja monipuolisuudestaan tunnettu Visulahden matkailukeskus Mikkelissä.

Viime vuosina suosiotaan hurjasti kasvattaneet seikkailupuistot kiipeilyratoineen ja köysiliukuineen houkuttelevat lapsiperheitä aktiiviseen kesälomapäivän viettoon. Uusia kiipeilypuistoja ja seikkailupuistoja nousee vauhdilla eri puolille Suomea. Yksi Suomen uusimmista seikkailupuistoista löytyy Porin Yyteristä, joka on pitkine hiekkarantoineen, dyyneineen ja aktiviteetteineen erinomainen kesäkohde perhelomalle. Vuonna 2017 Yyteriin avattu Seikkailupuisto Huikee tarjoaa eritasoisia ja -pituisia kiipeilyratoja helpoista haastaviin, minkä ansiosta Yyterin seikkailupuisto on erinomainen kohde niin aloittelijoille kuin kokeneille kiipeilijöille.

Naantalin Muumimaailma – lähde seikkailulle sadunhohtoiseen saareen

Televisiosta ja elokuvista tutut Muumihahmot ovat kaikkien tavattavissa Naantalin Muumimaailmassa. Kauniilla, luonnonläheisellä saarella sijaitseva Muumimaailma on yksi Suomen suosituimmista perhekohteista, joka vetää puoleensa runsaasti kävijöitä aina Aasian maita myöten. Muumimaailmassa jos jossain lasten mielikuvitus pääsee valloilleen!

 
Naantalin vuokramökit
 

Tiedekeskukset – tyydytystä tiedonnälkään

Suomessa sijaitsevat tiedekeskukset tarjoavat tyydytystä lasten loppumattomaan tiedonnälkään. Suurten keskusten kohteet, Vantaan Heureka ja Oulun Tietomaa tekevät vaikutuksen mielenkiintoisilla teemanäyttelyillään. Rovaniemen Arktikum on keskittynyt pohjoisen kulttuurin esittelyyn ja sen välittömästä läheisyydessä sijaitsevassa Tiedekeskus Pilkkeessä pääsee tutustumaan luonnonläheisiin näyttelyihin.

Joulupukin pajakylä ja Santapark – joulun taikaa ympäri vuoden

Kaikkien lasten ja lastenmielisten iloksi Joulupukki on tavattavissa henkilökohtaisesti vuoden jokaisena päivänä! Rovaniemellä sijaitsevassa Joulupukin pajakylässä voi tutustua Joulupukin kammariin, pääpostiin ja lukuisiin kauppoihin. Pajakylän lähellä sijaitseva Santapark puolestaan on jouluteeman ympärille rakentunut elämyskeskus, jossa voi muun muassa vierailla tonttujen työpajassa, tehdä ostoksia, nauttia ravintolan antimista jääbaarissa ja osallistua tonttukouluun!

 
Rovaniemen vuokramökit
 

Hiihtokeskukset – talvimatkailijan suosikkikohteet

Suomen lukuisat hiihtokeskukset ovat auki pääsääntöisesti aina marras-joulukuulta vapun tienoille saakka. Pohjois-Suomen suurimpien hiihtokeskusten, Levin, Ylläksen, Pyhän ja Rukan lisäksi suosittuja kohteita löytyy myös etelämpää – muun muassa Sotkamon Vuokatista, Kuopion Tahkolta ja Jämsän Himokselta. 

Lapsiystävälliset rannat Suomessa

Kesällä ei ole mitään syytä lähteä perhelomalle Suomea kauemmas. Vaikka Suomea harvoin ajatellaan rantalomakohteena, löytyy Suomesta kilometrikaupalla matalia hiekkarantoja, jotka soveltuvat erinomaisesti myös perheen pienimpien rantaleikeille.

Porin Yyteri on lapsiystävällisten rantalomakohteiden aatelia – kuuden kilometrin mittainen hiekkaranta dyyneineen on kuin valtava hiekkalaatikko, jossa niin pienet kuin vähän isommatkin lapset ja lapsenmieliset jaksavat temmeltää kyllästymättä vaikka koko viikon. Yyteri Beach tarjoaa lapsiperheille hiekkakakkujen ja -linnojen rakentamisen sekä rantavedessä polskimisen ohessa paljon muutakin puuhaa. Rantajalkapallon ja -lentopallon lisäksi Yyterissä rantalomapäivän voi viettää frisbeegolfia, tennistä, sulkapalloa, petankkia tai vaikkapa mölkkyä pelaillen – Yyterissä ranta-aktiviteetit eivät lopu kesken. Eikä Yyteri Beach ole vain kesälomakohde, sillä talvella lumen peittämät dyynit muuttuvat mitä parhaimmiksi pulkkamäiksi.

Jos etsit lapsiystävällistä rantalomakohdetta Suomesta, löydät erinomaisia vaihtoehtoja myös Kalajoen hiekkasärkiltä, Oulun Nallikarista sekä Hailuodosta ja jopa Helsingistä. Kokeile vaikkapa Aurinkolahden hiekkarantaa tai Hietaniemenrantaa eli Hietsua, joka on Helsingin suosituimpia uimarantoja. Suomen eteläisin kaupunki Hanko kätkee rannoilleen jopa 30 kilometrin edestä hiekkarantoja, joiden joukossa on runsaasti lapsiystävällisiä kohteita.

Kylpylät ja vesipuistot – nautinnollisia lomapäiviä kelistä riippumatta

Kylpylöissä ja vesipuistoissa on mahdollista nauttia saunojen ja porealtaiden lämmöstä vuoden ympäri. Perheen pienimpien iloksi tarjolla on myös lastenaltaita ja vauhdikkaita liukumäkiä joka lähtöön. Suurimpien vesipuistojen, Espoon Serenan, Vaasan Tropiclandian sekä Kalajoella ja Turussa sijaitsevien Jukuparkien lisäksi viihtyisiä kylpylöitä löytyy ympäri Suomen. 

Katso myös: