Pyöräily ja pyöräilyretket

Pyöräily on hyvin monipuolinen liikuntamuoto, joka soveltuu lähes kaikille ihmisille iästä ja aikaisemmasta kokemuksesta riippumatta. Suomessa on erinomaiset olosuhteet pyöräilyyn, sillä monipuolisia reittivaihtoehtoja löytyy niin kaupungeista, saaristosta, Järvi-Suomesta kuin Lapin tunturialueiltakin. Paras tapa nauttia pitkästä pyöräretkestä on majoittua reitin varrella sijaitsevassa vuokramökissä.

Suositut pyöräilyreitit 

Suomen suosituimmat pyöräilyreitit kulkevat idyllisillä pikkuteillä, joiden varsilla pääsee nauttimaan upeista maisemista keskellä kaunista luontoa. Parhaat reitit tunnistaa siitä, että niiden varrelta löytyy runsaasti pysähdys- ja taukopaikkoja, palveluita, nähtävyyksiä ja majoitustarjontaa. Alla olevaan listaan on koottu esimerkkejä eri puolella Suomea sijaitsevista reiteistä.

Läntinen Kuninkaantie: Helsinki - Billnäs - Tammisaari - Fiskars - Turku (227 kilometriä). Läntinen Kuninkaantie on yksi Suomen kauneimmista pyöräilyreiteistä, jonka varrella pääsee tutustumaan sekä nykyiseen että entiseen pääkaupunkiin, Fiskarsin ja Billnäsin idyllisiin ruukkikyliin, Tammisaaren vanhan kaupungin väriloistoon ja kauniisiin rantamaisemiin. Vuokramökkien valikoimaan voi tutustua esimerkiksi Raaseporin, Inkoon, Salon ja Turun kohdesivuilla.

Pyöräilyretki Helsingistä Porvooseen (55 kilometriä). Helsingistä itään päin lähdettäessä suunnaksi kannattaa ottaa esimerkiksi Porvoon vanha kaupunki, joka ihastuttaa keskiaikaisella miljööllään. Matkailijan iloksi Porvoosta löytyy paljon mielenkiintoisia putiikkeja, ravintoloita ja kahviloita, eikä merenrantakaan ole missään vaiheessa kaukana. Paluumatkan voi tehdä halutessaan myös perinteisellä höyrylaivalla. Majoitusta on tarjolla Porvoon ja Sipoon alueen vuokramökeissä. 

Pyhäjärvireitti ja Näsijärvireitti: Pirkanmaan sydämessä kiertävät Pyhäjärven ja Näsijärven reitit vievät retkeilijän upeisiin järvimaisemiin. Monipuolisuus on Pyhä-Näsi -reitistön suuri vahvuus, sillä alueelta löytyy niin kansallispuistoja, vanhoja kartanoita, taidemuseoita sekä muita mielenkiintoisia paikallisnähtävyyksiä. Reittien lähistöllä sijaitseviin vuokramökkeihin voi tutustua Pyhäjärven reitin ja Näsijärven reitin omilta sivuilta. 

Näsijärvireitti

 
Saariston Rengastie (200 kilometriä) ja Pikku Rengastie (120 kilometriä). Rengastien ansiosta Turun saaristossa on mahdollista tehdä elämyksellinen pyöräretki ilman omaa venettä, sillä kesäaikaan reitin voi kulkea kokonaisuudessaan ilmaisilla yhteysaluksilla. Muistathan tarkistaa Turun saariston lauttojen aikataulut ennen Saariston Rengastien pyöräilyä, niin vältyt odottamattomilta yllätyksiltä. Matkan varrelta löytyy useampia kyläkeskuksia, joissa on tarjolla monipuolisia palveluita pyöräilijää varten. Vuokramökkejä etsivän kannattaa tutustua Paraisten, Taivassalon, Maskun ja Naantalin kuntien mökkitarjontaan.
 
Pyöräily on täydellinen tapa tutustua Turun saaristoon. Jos suunnitelmissasi on kiertää 200 kilometrin mittainen Saariston Rengastie, kannattaa varata aikaa Turun saariston nähtävyyksille. Seikkaile Kuusiston linnanraunioilla Kaarinan Kuusiston saaressa, jaloittele saariston luontopoluilla, tutustu kiehtoviin saaristokyliin sekä pienvenesatamiin ja nauti lähiruokaa kodikkaissa saaristoravintoloissa. Lyhyempi vaihtoehto pyöräilylle Turun saaristossa on 120 kilometrin Pikku Rengastie, jonka varrella kannattaa varata aikaa erityisesti värikkään historian omaavalle Seilin saarelle. Kesällä Seilissä järjestetään päivittäin opastettuja kierroksia, jonka aikana tutustutaan Seilin synkkiin salaisuuksiin aikana, jolloin Seilin saari toimi spitaalisten ja mielisairaiden hoitopaikkana. Entiseen mielisairaalarakennukseen on vierailla vapaa pääsy. Seilin opastetuilla kierroksilla tutustutaan myös saaren monipuoliseen luontoon.

Ahvenanmaan saaristoreitit. Ahvenanmaalla pyöräily tarjoaa ainutlaatuisen vaihtoehdon moniin muihin reitteihin nähden, sillä ruotsinkielisessä saaristossa riittää omanlaistaan eksotiikkaa. Vanhat tuulimyllyt, Bomarsundin rauniot, Kastelholman linna ja idylliset pikkukylät tarjoavat matkan varrelle paljon nähtävää. Retken päämääräksi voi ottaa esimerkiksi Maarianhaminan, jonka palvelutarjonta vetää vertoja monille manner-Suomen kaupungeille. Ahvenanmaan vuokramökit on listattu Maarianhaminan ja Getan sivuilla.

Seitsemän sillan saaristo (69 kilometriä). Pohjanmaan rannikkoalueella sijaitseva Seitsemän sillan saaristo vie pyöräilijän kauniiden merenrantojen ääreen. Kiinnostavimmaksi kotimaiseksi matkakohteeksikin aikoinaan valittu alue tarjoaa polkupyöräretken kannalta paljon palveluita reitin varrelta löytyvissä kylissä. Reitin lähistöllä sijaitsevat vuokramökit on listattu Uusikaarlepyyn, Pietarsaaren, Luodon ja Kokkolan sivuilla.

Sallan pyöräilyreitit. Sallan kumpuilevista tunturimaastoista löytyy runsaasti pyöräilyreittejä, joista jokainen kulkija voi valita oman suosikkinsa. Yhteensä merkittyjä reittejä on peräti 444 km ja osa reiteistä on poljettavissa myös talviaikaan. Sallan vahvuutena ovat tuntureiden huipulta avautuvat avarat maisemat, joita ihastellessa arjen kiireet haihtuvat nopeasti tuulen mukana. Sallan iskulause "In the middle of nowhere" kuvaa hyvin  alueen luonnetta: täällä keskellä ei mitään on aikaa omille ajatuksille ja elämyksellisille aktiviteeteille. Lue lisää Sallan pyöräilyreiteistä ja varaa oma mökkisi suoraan parhaiden reittien läheisyydestä.

Sallan pyöräilyelämys

Tuusulanjärven kierros (25 kilometriä): Hieman lyhyempää polkupyöräreittiä etsivän kannattaa tutustua kuuluisaan Tuusulanjärven kierrokseen. Nopea pyöräilijä kiertää koko reitin noin tunnissa, mutta matkan varrella kannattaa ehdottomasti pysähtyä ihailemaan kuuluisia suomalaisia taiteilijoitakin ihastuttaneita maisemia. Vierailu Jean Sibeliuksen Ainolassa tai Pekka Halosen ateljeessa Halosenniemellä tarjoaa annoksen kulttuuria liikunnallisen retken vastapainoksi. Alueen vuokramökit löytyvät Tuusulan sivuilta. 

Suur-Saimaan kierros (360/520 kilometriä). Suomen suurimman vesistön, Saimaan, kiertävä polkupyöräreitti on järvimaisemista pitävän retkeilijän unelmakohde. Matkan varrelta löytyvät kansallismaisemat, historialliset kohdeet, pikkukylät sekä suuremmat kaupungit tuovat runsaasti vaihtelua matkantekoon. Reitin lähistöllä sijaitseviin vuokramökkeihin kannattaa tutustua Suur-Saimaan kohdesivulla

Erilaisilla pyörillä vaihtelua harrastukseen

Pyöräretki on mahdollista toteuttaa kotoa löytyvällä tavallisella pyörällä, varsinkin, jos sen huoltaa hyvin sen ennen matkan alkua. Valmisteluvaiheessa kannattaa voidella pyörän ketjut, säätää jarrut ja vaihteet, tarkistaa renkaat ja varmistaa valaisimen kunto. Pidempiä pyöretkiä tekevät suosivat usein maantiepyörää, retkipyörää tai hybridi-pyörää, joissa kaikissa on omat vahvuutensa retkeilyn kannalta.

Jos reitille osuu päällystämättömiä osuuksia tai metsäisiä maastoja, maastopyörä tai fatbike-pyörä ovat suositeltavia vaihtoehtoja. Mikäli kotoa ei löydy omaa pyörää, kulkupelin voi myös vuokrata lähimmästä pyörävuokraamosta.

Pyöräilijän varustelista: mitä pakata mukaan pyöräilyretkelle?

Pakatessa kannattaa muistaa, että tavaroiden paino on hyvä rajata noin 25-30 kiloon. Kun matka on valmisteltu huolellisesti, pyöräretkellä voi keskittyä hyvillä mielin nautinnolliseen matkantekoon.

  • Pyöräilykypärä lisää turvallisuutta ja turvaliivillä saa enemmän näkyvyyttä muun liikenteen seassa
  • Sadesuojalla varustettu reppu, pyörään kiinnitettävät laukut tai pyöräkärry
  • Työkalut ja korjaustarvikkeet: pyörän pumppu, varasisäkumi, yleistyökalu, kuusiokoloavain
  • Vaatetta erilaisten sääolosuhteiden varalta
  • Juomapullo
  • Eväät: pieniä välipaloja ja mahdollisesti myös täyttävämpiä retkiaterioita
  • Ruokailuvälineet maastoon: retkilautanen, haarukka, lusikka ja muki
  • Reittikartta, matkaopas ja mahdolliset lauttojen aikataulut

Katso myös: