Revontulet (eli Aurora Borealis)

Revontulet (latinaksi Aurora Borealis) ovat kiehtoneet ihmisiä läpi aikojen. Pohjoisen kansat ovat pitäneet revontulia mystisinä valoilmiöinä, joihin on liitetty aikojen saatossa mitä erikoisempia selityksiä. Nykyään revontulet houkuttelevat Lappiin ja muualle Pohjois-Suomeen yhä enemmän ulkomaalaisia matkailijoita, jotka haluavat nähdä omin silmin yötaivaan upeita valoilmiöitä.

Revontulet järven yllä  

Mistä revontulet johtuvat?

Revontulet syntyvät auringosta lähteneiden hiukkasten osuessa Maan ilmakehään. Aurinkotuulen mukana kulkeutuvat varautuneet hiukkaset virittävät Maan ilmakehässä etenkin happiatomeja, typpimolekyylejä ja vetyatomeja, mikä puolestaan aiheuttaa valoilmiöiden esiintymisen yötaivaalla. Vaikka Maan magneettikenttä suurelta osin estääkin hiukkasten kulkeutumisen ilmakehään, magneettikentässä on silti aukkoja, jotka mahdollistavat hiukkasten pääsemisen ilmakehän sisään. Kaikista voimakkaimmat revontulet aiheutuvat yleensä Auringon koronassa tapahtuneiden suurten purkausten jälkeen. 

Revontulia näkyy eniten alkusyksyllä ja kevättalvella

Revontulia on mahdollista nähdä elokuun lopusta aina huhtikuun alkuun, mutta eniten niitä esiintyy alkusyksyn pimenevinä iltoina ja vastaavasti taas kevättalven koittaessa. Tämä johtuu siitä, että kevät- ja syyspäiväntasauksen aikaan Maan asento mahdollistaa aurinkotuulen tehokkaan siirtymisen Maan magneettikehään. Kevätkausi on otollista aikaa myös siksi, että silloin pilvisyys on vähäisempää ja toisaalta Lapin hiihtokelit ovat parhaimmillaan.

Revontulien esiintymiselle on kaksi tärkeää edellytystä: pimeys ja taivaan pilvettömyys. Kylmänä pakkaspäivänä taivas on yleensä hyvin selkeä, mikä puolestaan parantaa todennäköisyyttä nähdä revontulten loimua. Suojasään vallitessa pilvipeite saattaa pahimmassa tapauksessa estää revontulien näkymisen kokonaan. Revontulia etsivän kannattaa myös suunnata mahdollisimman pimeälle alueelle, sillä kaupunkien, taajamien ja liikenneväylien valot voivat myös olla esteenä revontulien näkymiselle.

Tlastollisesti revontulet näkyvät parhaiten keskiyön aikoihin, minkä vuoksi valoilmiön metsästys kannattaa ajoittaa nimenomaan ilta- ja yöaikaan. Revontuliesiintymien kesto vaihtelee nopeasta muutaman minuutin pyrähdyksestä koko yön kestäviin luonnonnäytelmiin. Matkassa on siis syytä olla myös onnea mukana.

Lappi on revontulia metsästävän matkailijan ihannekohde

Mitä kauemmaksi päiväntasaajalta saavutaan, sitä suuremmaksi revontulien esiintymistodennäköisyys kasvaa. Lapin pohjoisosissa, Kilpisjärvellä, Utsjoella ja Inarissa, revontulia esiintyy ihanteellisten olosuhteiden vallitsessa peräti kolmena yönä neljästä. Ylläksen korkeudella revontulien näkemisen todennäköisyys on 60 % luokkaa, kun vastaavasti Helsingissä todennäköisyys on enää noin 5 prosenttia.

Parhaimmillaan revontulia voi ihailla vaikka suoraan oman vuokramökin pihamaalta tai jopa makuuhuoneen ikkunasta. Sopivaa mökkiä etsittäessä kannattaa tutustua Pohjois-Lapin kuntien, Enontekiön, Utsjoen, Inarin, Muonion ja Kittilän vuokramökkitarjontaan, selata Gofinlandin sivulta löytyviä erämökkejä tai etsiä oma suosikkikohde suoraan Suomen hiihtokeskusten valikoimasta.

Lue lisää: