Vaellus Saariselällä

Saariselän tunturilampi

Saariselkä - Kaunispään ja Kiilopään rinteillä

Saariselän retkeilyalue sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuiston vieressä ja pitää sisällään Suomen kauneimpia maisemia upeine järvineen ja jokineen. Tätä karua ja kaunista luontoa voi ihailla Saariselän tuntureiden päällä ja nauttia ainutlaatuisesta tunnelmasta. Vaikka Saariselän alue ei olekaan kansallispuisto, sen erämaahenkinen luonto sekä aito lappilaisuus taatusti  jää jokaisen retkeilijän mieleen. Reittejä Saariselän alueella on yli 200 km joista n. 100 km on UKK puiston sisällä. Saariselän alueelta pääsee erittäin hyvin siirtymään Urho Kekkosen kansallispuistoon.

Saariselkä - retkeily sään armoilla

Kesäaikaan Saariselkä on parhaimmillaan, sillä reitit kulkevat kauniissa tunturimaisemassa. Useat reitit jotka lähtevät Saariselän hiihtokeskuksen lähettyviltä tarjoavat hyvät mahdollisuudet nauttia yhdestä Suomen kauneimmasta alueesta. Tunturialueilla pitää huomioida että sääolosuhteet voivat vaihdella hyvinkin nopeasti, joten kannattaa ainakin olla sadevaatteet ja teltta mukana pidemmillä matkoilla.


Saariselän alue tarjoaa hyvät retkeilymahdollisuudet, ja siellä voi liikkua monellakin tavalla. Alueen pyöräreitit ovat sopivia yhden päivän tai kahden päivän reissuihin. Pääasiassa pyöräreitit ovat melko helppokulkuisia ja kulkevat loivia tunturin rinteitä pitkin. Muutamia kovia nousuja on reittien varrella. Suositeltu reitti: Moitakurun kesäreitti (10-22km). Pyöriä voi vuokrata Saariselän alueen yrityksiltä.

Suosituimmat reitit löydät täältä:

Kesävaellusreitti 

Kolmen tunturin pyöräreitti

Latureitit Saariselän alueella

Vaellus Saariselällä / Aleksi Koskinen, Visit Finland

Hiihto Saariselän alueella

Talviaikaan hiihtämällä pääsee nauttimaan Saariselän tuntureiden valloituksesta sekä hienoista maisemista. Yli päivän hiihtovaelluksiin kannattaa varata ahkio mukaan. Talviaikaan Saariselän alueella on jopa 250km huollettuja latuja epävirallisten hiihtoreittien ohessa. Latureittien varrella on useita päivätupia sekä laavuja missä voi pitää taukoja ja syödä eväitä. Kannattaa huomioida että tunturialueella kovan lumisateen ja tuulisen kelin vallitessa reitit voivat peittyä ja kadota lumeen.

Talvella keliolosuhteet voivat vaihtua nopeasti joten varustautuminen on tärkeä. Lämpimät vaihtovaatteet sekä hyvä kuorikerros on retkeilijän tärkein suoja pakkasta ja tuulisia olosuhteita varten. Talviaikaan kannattaa myös olla kompassi, gps-laite ja kartta mukana jotta paikannus onnistuu myös hätätilanteessa. Omaa vaistoa kannattaa kuunnella, ja pitää taukoja kun siltä tuntuu. 

Parhaat maisemat löytyy Kaunispään ja Kiilopään tuntureiden huipuilta. Talviaikaan hiihtovaelluksille kannattaa ottaa teltta sekä hätämajoittumisvarusteet mukaan. Saariselän hiihtokeskuksen lähettyviltä voi lähteä hiihtoreiteille ja nauttia kauniista talvisista tunturimaisemista. 

Palvelut Saariselän alueella

Saariselän alueelta retkeilijät löytävät reilusti palveluita kuten ravintoloita, välinevuokrausta, ensiapua sekä matkailuinfoa. Alueen palvelut ovat auki ympäri vuoden mutta vaihtelua palveluiden aukioloajoissa saattaa esiintyä. Saariselällä on retkeilyyn ja vaellukseen erikoistuneita liikkeitä joista voi viime hetkellä ostaa vielä tarpeellisia varusteita. 

Hätätilanteessa Inarin terveyskeskus toimii ensisijaisena hoitopaikkana. Paikallisten sekä ensihoitajien yhteistyö sujuu maastossa hyvin ja paikalliset yritykset myös auttavat hädässä olevia retkeilijöitä ja vaeltajia. 

Pääasiallisena infopaikkana on Kiehinen joka on Inarin alueen matkailuneuvontapiste. Kiehisestä saa ostettua karttoja sekä tarpeen tullen voi kysyä hyödyllistä tietoa esimerkiksi sääennusteista ja tapahtumista. 

Saariselkä - yhteydet alueelle

Henkilöautolla kuljettaessa Saariselälle pääsee kätevästi nelostietä pitkin. Aikaa ajamiseen kertyy Rovaniemeltä noin 4 tuntia, Leviltä 3 tuntia ja Oulusta 7 tuntia. Helsingistä autolla kannattaa pysähtyä yön yli viimeistään Rovaniemellä, ja jatkaa seuraavana päivänä matkaa hyvin levänneenä. Saariselkä on helposti saavutettavissa myös bussilla, sillä hiihtokeskukseen liikennöi runsaasti yhteyksiä Oulun ja Rovaniemen kautta. Hyvien yhteyksien ansiosta voit tulla Saariselälle linja-autolla jopa Helsingistä tai Helsinki-Vantaan lentoasemalta saakka.

Junalla saavuttaessa lähin rautatieasema sijaitsee Rovaniemellä, josta matkaa voi jatkaa joko bussilla, vuokra-autolla tai omalla autolla. Helsingin ja Rovaniemen välillä liikennöi junia useita kertoja päivässä ja jokaiselta junalta on linja-autoyhteys pohjoiseen. Halutessasi voit ottaa autojunaan myös oman auton ja jatkaa sillä 270 kilometriä pitkän matkan Rovaniemeltä Saariselälle.

Suomen pohjoisin lentokenttä, Ivalon lentoasema sijaitsee ainoastaan noin 1,5 tunnin lentomatkan päässä Helsingistä. Lappiin saavuttuasi voit taittaa noin puolen tunnin ajomatkan Saariselälle joko lentokenttäbussilla, vuokra-autolla tai taksilla. Ivalon lentoasemalle pääsee säännöllisesti sekä Finnairin että Norwegianin lennoilla.

Saariselälle saavuttuasi voit liikkua alueella joko jalkaisin, taksilla tai skibussilla. 5 euron päivämaksulla voit liikennöidä kätevästi skibussilla Saariselän laskettelukeskuksen, Kiilopään ja Saariselän kylän välillä.

Kelomökki Saariselkä / Rob Smith, Visit Finland

Saariselkä - mistä majoitus?

Gofinlandin palvelusta löytyy satoja erilaista mökki - ja majoitusvaihtoehtoa Saariselän alueelta. Omalta vuokramökiltä on helppo suunnata kohti retkeilyaluetta tai Urho Kekkosen kansallispuiston aluetta, tai vaihtoehtoisesti omaa vuokramökkiä voi pitää tukikohtana päivän mittaisille reissuille kauniiseen tunturimaisemaan. Saariselän alueen metsät ja tunturit ovat täydellisiä paikkoja patikointireissuille, ja reiteillä voi vierähtää useampikin päivä - kannattaa siis varata kunnon tukikohta jossa huolletaan varusteet ja kerätään voimia. 

Katso itsellesi Gofinlandin sivuilta paras mökkivaihtoehto ja lähde nauttimaan Pohjois-Suomen mahtavista maisemista. Tutustu Saariselän valikoimaamme täältä.  

 
Inari vuokramökit | Saariselkä vuokramökit
 
Lue lisää:
Saariselkä: mökit ja majoitus
Suomen hiihtokeskukset
Saariselän hiihtokeskusKalastus