Saaristomeren kansallispuisto

Saaristomeren kansallispuisto
vuokramökit, majoitus ja aktiviteetit

Tutustu vuokramökkeihin

Saaristomeren kansallispuisto - Vuokrattavat mökit ja vapaa-ajan asunnot

Gofinland tarjoaa vuokramökit ja majoitukset Saaristomeren kansallispuiston lähistöltä. Maailman kauneimmaksi kuvaillussa saaristossa maisema vaihtuu jatkuvasti karuista kallioluodoista eläviin saaristokyliin ja ulkomeren ulapoista suojaisiin kalliopoukamiin. Saaristomerellä on enemmän saaria ja luotoja kuin missään muualla. Lähde lumoavalle seikkailulle saariston sokkeloihin tai hengähtämään avaran meren äärelle vaikkapa omalla veneellä tai ympäri vuoden yhteysaluksella! Kansallispuistoon kuuluu yli 2 000 mannerjään ja aaltojen muovaamaa saarta ja luotoa, ja sitä ympäröivällä yhteistoiminta-alueella saaria ja luotoja on noin 8 400. Puiston erikoisuutena ovat perinnemaisemat: lehdesniityt, hakamaat, kedot, rantaniityt ja nummet, joilla saaristolaisten karja laiduntaa. Puistossa on noin 300 hehtaaria perinnemaisemia.

Saariston peruselinkeinojen lisäksi alueella harjoitettiin jo varhain kauppaa, käsitöitä ja merenkulkua. Viimeistään pronssikaudella saariston ja rannikon asukkaat alkoivat purjehtia koko Itämeren alueella. Saaristomerestä tuli osa pohjoisen Itämeren kulttuuripiiriä, jota yhdistivät samankaltaiset elinkeinot, metallinkäyttö ja hautaustavat. Ihmisasutus alkoi levitä nykyisen Saaristomeren kansallispuiston alueelle rautakaudella (500 eaa. –1150 jaa.), mistä kertovat monet alueelta löydetyt rautakautiset muinaisjäännökset. Siitepölyanalyysi puolestaan on osoittanut, että rannikolla on viljelty maata jatkuvasti rautakaudelta nykypäivään asti.

Saaristomeren harvalukuiset itämerennorpat elävät pääasiassa kansallispuiston vesissä. Harmaahylje eli halli sen sijaan on hyvin yleinen ja saattaa tulla seuraamaan veneilijöiden touhuja. Saaristomerellä pesii 132 lintulajia. Saaristomeren kansallispuistoon pääsee yhteysaluksilla Pärnäisistä, Turusta tai Kasnäsistä mm. Berghamniin, Jurmoon, Utöön, Öröön, Högsåraan ja Holmaan. Omalla veneellä tai kajakilla liikkuville löytyy kansallispuistosta useita retki- ja vierassatamia.

Katso lähialueilta myös

Lue myös