
Kulttuurinähtävyys
Hiljainen kansa
Suomussalmi
Hiljainen kansa on Reijo Kelan ensimmäisen kerran vuonna 1988 toteuttama maataideteos, joka herättää automatkailijan ihmettelemään pellolla seisovia "ihmisiä". Vuonna 1994 lanseeratussa taideteoksessa pellolla seisovat ihmiset ovat aiheuttaneet hämmennystä ja ihmetystä ohiajavissa matkailijoissa.
Reijo Kelan teos - Hiljainen Kansa
Teoksen merkitykselle ei ole suoraa vastausta edes taitelijalla itsellään, ja sen tarkoitus onkin saada matkailijat pohtimaan ja kohtamaan nämä hiljaiset pellon asukit. Reijo Kelan ''Hiljainen Kansa'' on käynyt myös vierailulla Helsingin tuomiokirkon portailla. Silloiset 700 hahmoa siirrettiin tuomiokirkon portaille tuomaan esille Kainuun kuntaa. Muutaman päivän jälkeen ''Hiljainen Kansa'' siirtyi vähin äänin pois takaisin kotikonnuilleen. Sittemmin hahmojen määrä on lisääntynyt lähes 1000 hahmoon. Tämä lähes 1000 mykän hahmon performanssi on niittänyt myös kansainvälistä huomiota, kun se vuonna 2008 palkittiin Englannin Kentissä Medway-palkinnon saajaksi visuaalisen taiteen sarjassa.
Suomussalmen taideteos
Syksyn tullen hahmot näyttävät karmivilta, kun pellolta nouseva usva hämärtää hahmojen rajoja. Usvan keskellä hahmot saattavat näyttää haamuilta tai kummituksilta keskellä peltoa turvepäineen ja tuulen riepottelemine vaatteineen.
Talven tullen hahmot saavat päälleen lumipeitteen ja näyttävät pystyyn jäätyneiltä ihmisiltä. Keskitalven synkeät kelit saavat uskomattoman tunnelman pellolle ja Reijo Kelan teokseen. Teoksen tarkoitus paljastuu, kun hahmoilta riisutaan vaatteet pois. Jäljelle jää vain suuri määrä ristejä. Maisema muistuttaa hautausmaata.
Pellon laidalla on myös niittykahvila, joka on toiminnassa kesäisin. Suomussalmella performanssi aiheuttaa joskus sesonkiaikoina pienimuotoista ruuhkaa, kun turistibussit pysähtelevät ja nappaavat kuvia paikoilleen juntatuista hahmoista.
Paikallinen työpaja Hanslankarit pukee variksenpelättimille vaatteet aina vuodenajan mukaan, joten paikalla kannattaa käydä katsomassa sesonkien eri tyylejä. Hahmojen vaatteet vaihdetaan kahdesti vuodessa, alkukeväällä ja syksyllä. Hahmoille puetaan aina puhtaat vaatteet.
Taideteos on nähtävillä Suomussalmen valtatie 5:n paikallisen pellon yhteydessä.