Maailmanperintökohteet

Suomesta löytyy yhteensä seitsemän Unescon maailmanperintökohdetta, joista jokainen edustaa koko ihmiskunnan kannalta arvokasta kulttuuri- tai luonnonperintöä. Maailmanperintökohteiden luetteloa ylläpitävä Unesco on YK:n alainen kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö, joka pyrkii edistämään valtioiden välistä yhteistyötä monin eri tavoin. Maailmanperintösopimuksen tarkoituksena on turvata yhteisen kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyminen tuleville sukupolville. 

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas

Verlan maailmanperintökohde on täynnä kiehtovaa kulttuurihistoriaa

 

Suomenlinna – ainutlaatuinen sekoitus luontoa ja kulttuuria

Suomenlinna on yksi koko Suomen suosituimmista matkailunähtävyyksistä, jossa vierailee yli 800 000 kävijää vuosittain. Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 valittu kohde on erinomainen esimerkki 1700-luvun eurooppalaisesta linnoitusarkkitehtuurista, sillä monivaiheisesta historiastaan huolimatta se on säilyttänyt arvonsa erittäin hyvin. Pohjolan Gibraltariksikin kutsuttu Suomenlinna on vuosisatojen kuluessa ehtinyt palvella niin venäläistä, ruotsalaista kuin suomalaistakin sotaväkeä. Nykyään se on yli 800 helsinkiläisen asuinpaikka, jossa modernit elämänmuodot sekoittuvat ainutlaatuisella tavalla historalliseen perintöön.

Vaikka Suomenlinna sijaitseekin aivan Helsingin keskustan välittömässä läheisyydessä, jo 20 minuutin pituisella lauttamatkalla matkailija pääsee irti kaupungin hälinästä. Saariryhmällä vierailu takaa mahdollisuudet monenlaisille aktiviteeteille: Suomenlinnassa voi tehdä kävelyretkiä, kiipeillä kallioilla, sukeltaa historiallisen linnoitusmuurin uumeniin, vierailla Merikeskuksessa tai keskittyä vain ihailemaan upeaa merellistä luontoa. Suomenlinna on ehdoton käyntikohde Helsingissä vierailevalle matkailijalle – jokaisena vuodenaikana! Löydä Suomenlinnaa lähinnä sijaitsevat vuokramökit ja huvilat.

Vanha Rauma – malliesimerkki pohjoismaisesta puutalokaupungista

Vanha Rauma

Vanha Rauma on erinomainen esimerkki perinteisestä puuarkkitehtuurista, sillä se on laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue Pohjoismaiden alueella. Rauman vanhassa kaupungissa maiseman historialliset merkit sekoittuvat sulavalla tavalla nykyajan elämänmuotoihin. Keskiajalta periytyvä katuverkko ja sen mutkittelevilla kaduilla sijaitsevat värikkäät talot muodostavat ainutlaatuisen kaupunkikeskuksen, jollaista ei muualta löydy. 

Raumalla vieraillessa kannattaa käveleskellä historiallisessa vanhassa kaupungissa, pistäytyä perinteisissä putiikeissa ja kurkata kauniille sisäpihoille. Koko alueen keskuksena toimii kauppatori, jonka laidalla sijaitseva Vanha raatihuone on suosittu nähtävyys jo itsessään. Keskustan alueelta löytyy yhteensä parisataa kauppaa, viehättäviä kahviloita, ravintoloita ja taiteilijoiden työpajoja. Kesäkaudella alueella järjestetään myös paljon tapahtumia, joista etenkin Rauman pitsiviikot tunnetaan laajasti eri puolella maata. Majoitusta etsivän kannattaa tutustua Satakunnan alueella sijaitseviin vuokramökkeihin.

 
Rauman vuokramökit
 

Sammallahdenmäki – menneisyyden jäljet metsämaisemassa

Raumalta löytyy myös toinen maailmanperintökohde, Sammallahdenmäki, joka edustaa maailmanlaajuisesti merkittävää arkeologista perintökohdetta. Sammallahdenmäki on historiallisesti arvokas muinaisjäännösalue, josta löytyy noin kilometrin matkalta yhteensä 36 pronssikautista röykkiöhautaa. Alueen merkitystä lisää se, että syrjäisen sijainnin vuoksi se on vuosisatojen saatossa säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. 

Sammallahdenmäen päällä kiertää noin 1,5 km pituinen opastettu polku, jonka varrella voi tutustua alueen tunnetuimpiin hautoihin, joista tunnetuimmat ovat vallimainen "Huilun pitkä raunio" sekä nelikulmainen "Kirkonlaattia". Maailmanperintökohde soveltuu hyvin myös omatoimiseen retkeilyyn, sillä metsämainen miljöö tarjoaa paikan virkistävälle luontoseikkailulle.  Kannattaa tutustua Sammallahdenmäen lähellä sijaitseviin vuokramökkeihin.

 
Rauman vuokramökit
 

Merenkurkun saaristo – nouseva rannikkoalue Pohjanmaalla

Merenkurkun saaristo

Merenkurkun saaristo on maankohoamisilmiöstään tunnettu luonnonperintökohde, sillä alueella voi todistaa maannousun merkkejä omin silmin. Jääkauden ulkoilmamuseoksikin nimitetty Merenkurkku sijaitsi edellisen jääkauden aikana Pohjois-Euroopan peittäneen mannerjäätikön keskiössä. Noin kilometrin nykyistä alemmaksi painunut maankuori vapautui jäämassan alta 10 000 vuotta sitten ja se kohoaa edelleen lähes metrin sadassa vuodessa. Maankohoamisen johdosta saaristo muuttaa jatkuvasti muotoaan: uudet saaret ilmestyvät horisonttiin, entisistä merenlahdista muotoutuu järviä ja veneväylät mataloituvat karikoiksi.

Yhteensä 5600 saaresta koostuva Merenkurkun alue on lintubongarin paratiisi, sillä se on yksi merkittävimmistä saaristolintujen pesimä- ja muuttoalueista koko Itämeren alueella. Merenkurkussa on myös erinomaiset mahdollisuudet kalastukseen, minkä vuoksi se onkin paikallisten kalastajien suosiossa. Noin 40 kilometriä Vaasan keskustasta sijaitsevaan saaristoon pääsee kulkemaan kätevästi Raippaluodon siltaa pitkin ja majoitusta on tarjolla alueen vuokramökeissä.

 
Mustasaaren vuokramökit
 
 

Petäjäveden vanha kirkko – hirsirakentamisen taidonnäyte

Petäjäveden vanha kirkko

Petäjäveden puukirkko edustaa maailmanperintökohteiden luettelossa pohjoismaista kirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkiä perinteitä. Vuosina 1763-1765 rakennettu kirkko on esimerkillinen osoitus siitä, kuinka paikalliset rakentajat sovelsivat Euroopan kirkkoarkkitehtuurin tyylipiirteitä perinteiseen hirsisalvostekniikkaan. Vuonna 1879 käytöstä poistunut kirkko on edelleen auki kesällä, jolloin siellä järjestetään häitä, jumalanpalveluksia ja myös monia konsertteja. Kirkkoa lähimmät vuokramökit löytyvät Petäjäveden kohdesivulta

 
Petäjäveden vuokramökit
 
 

Verlan puuhiomo ja pahvitehdas – muisto varhaisesta teollisuushistoriasta

Verlanpuuhiomo ja pahvitehdas

Verlan puuhiomo ja nykyisin museona toimiva pahvitehdas muodostavat esimerkillisen tehdaskokonaisuuden, joka kertoo kävijälleen suomalaisen metsäteollisuuden varhaisvuosista. Vuonna 1872 alkaneen teollisuustoiminnan johdosta Verlaan syntyi eläväinen tehdasyhdyskunta, josta muistuttavat alueella säilyneet työväen rakennukset idyllisine pihapiireineen. 

Verlassa vieraileva pääsee aikamatkalle menneiden vuosikymmenten elämänmuotoihin: kesäaikaan auki olevassa tehdasmuseossa voi kokea vanhan ajan tunnelmaa ja tutustua pahvinteon eri työvaiheisiin. Alueen työväenasunnot ovat osittain majoituskäytössä ja osassa tehdasalueen rakennuksista toimii myös pieniä putiikkeja. Verla sijaitsee ainaoastaan puolen tunnin ajomatkan päässä Kouvolasta, eikä Lahteenkaan ole matkaa kuin noin 70 kilometriä.

Tutustu Verlan maailmanperintökohteen lähellä sijaitseviin vuokramökkeihin.

 
Repovesi - Verlan vuokramökit
 

Struven ketju – tieteen historiaa läpi Suomen

Struven ketju edustaa maailmanperintökohteiden luettelossa ennen kaikkea tieteen ja tekniikan historiaa. Nimensä se sai saksalaissyntyiseltä F. G. W. Struvelta, joka pyrki 1800-luvun alussa selvittämään maapallon muotoa kolmiomittauksilla ja tähtitieteellisillä havainnoilla. Omana aikakautenaan Struven ketju edusti suurta askelta koko tieteen kehityksessä, sillä se oli ensimmäinen tarkka astemittaus, jonka avulla määriteltiin maapallon todellista muotoa. 

Yhteensä yli 2800 kilometrin pitkä Struven ketju kulkee Mustaltamereltä aina Pohjoisen jäämeren rannikolle saakka. Suomessa noin 1000 kilometriä pitkään ketjuun kuuluu kuusi mittauspistettä – Mustaviiri, Porlammi, Oravivuori, Alatornion kirkko, Aavaksa ja Enontekiön Stuorrahanoaivi. Näistä kuuluisin mittauspiste, Aavasaksa, on houkuttanut kansainvälisiä matkailijoita läpi vuosisatojen. Yöttömän yön ihailijoistaan tunnetun vaaran päältä löytyy matkailijoiden iloksi kesäkahvila, ravintola, näkötorni ja majoitustiloja. Lähimmät vuokramökit löytyvät Ylitornion kohdesivulta.

 
Ylitornion vuokramökit