Urho Kekkosen kansallispuisto

Urho Kekkosen kansallispuisto
vuokramökit, majoitus ja aktiviteetit

Tutustu vuokramökkeihin

Urho Kekkosen kansallispuisto – Mökit ja majoitus

Koe todellinen erämaa ja tunturiluonto Urho Kekkosen kansallispuistossa. Majoitus retkellesi löytyy kätevästi Gofinlandin kautta; valitse kaikilla herkuilla varusteltu vuokramökki, tunnelmallinen erämaamökki tai komea huvila lähellä Saariselän, Kiilopään tai Tankavaaran palveluja. Pohjois- ja Itä-Lapin henkeäsalpaavissa maisemissa sijaitsevassa Urho Kekkosen kansallispuistossa niin kokemattomat kuin kokeneetkin retkeilijät pääsevät vaeltamaan porojen seurassa Lapin mahtipontisen luonnon huomassa. Kesällä retkeilijät voivat kokea, kuinka keskiyön aurinko luo tunturien ylle kultaisen peiton ja saa pöllöjen kutsuäänet kaikumaan aavalla tundralla. Luontopolkujen varsia koristavat lappalaiset kodat – tunnelmalliset taukopaikat, joissa porontaljat lämmittävät ja makkarat paistuvat.

Vuokraamalla mökin Urho Kekkosen kansallispuiston läheisyydestä voi nauttia puiston patikointireiteistä, kirkasvetisten lampien täydentämästä tunturiluonnosta ja talvikauden hiihtoladuista päiväretkillä ja palata illaksi vuokramökin lämpöön.

Urho Kekkosen kansallispuistolla on kolme opastuspistettä

Retki Urho Kekkosen kansallispuistoon kannattaa aloittaa yhdestä puiston kolmesta luontokeskuksesta. Retkeilyvinkkien, tarvikkeiden sekä kalastus-, metsästys- ja moottorikelkkalupien lisäksi luontokeskukset esittelevät alueen luontoa kiehtovien näyttelyjen muodossa. Saariselän palvelupiste Kiehinen, Tankavaaran luontokeskus ja Savukosken opastuskeskus Korvatunturi palvelevat Urho Kekkosen kansallispuiston vieraita ympäri vuoden.

Lyhyistä päiväretkistä monen vuorokauden vaelluksiin

Urho Kekkosen kansallispuisto tarjoaa vaihtelevia reittejä joka makuun. Kansallispuiston erikoisuus on tarinalliset Tunturiin-lähireitit, jotka soveltuvat sekä aloittelijoille että kokeneille retkeilijöille. Teemareittien pituudet vaihtelevat helposta yhden kilometrin mittaisesta Vasapolusta 14 kilometrin Ahopään ja Rumakurun rengasreitteihin. Tosiretkeilijälle Urho Kekkosen kansallispuisto tarjoaa haasteita Kairaan-erämaareiteillä. Houkuttelisiko 35 kilometrin Ruijanpolku vai kenties suunnistustaitoja vaativa, merkitsemätön Luirojärven vaellus, jonka kokonaispituus yltää 70–80 kilometriin?

Lähditpä Urho Kekkosen kansallispuiston vaellusreiteille päiväksi tai viikoksi, kartta ja kompassi ovat aina tarpeen. Erämaan sydämessä ei GPS-paikantimen apuun voi luottaa.

Muut aktiviteetit Urho Kekkosen kansallispuistossa

Vaikuttava erämaaluonto tulvii mielenkiintoista puuhaa patikoinnin oheen. Urho Kekkosen kansallispuistossa saatat bongata maakotkan, kuukkelin, riekon tai kapustarinnan. Lintujen tarkkailuun soveltuvia näkötorneja löytyy muun muassa Tankavaaran luontopolkujen varsilta. Marjastus, sienestys, onkiminen ja pilkkiminen ovat sallittuja jokamiehenoikeudella. Kalastuslupia voi ostaa Urho Kekkosen kansallispuiston kaikista kolmesta opastuspisteestä.

Vaikka merkityt melontareitit kansallispuistossa puuttuvatkin, melonnan ystäville upeita kohteita ovat Luiro- ja Kopsusjoki. Luirojärven itäpuolella kohoaa Urho Kekkosen kansallispuiston korkein tunturi Sokosti, jonka päälle kannattaa kavuta kansallispuiston lumoavia maisemia ihailemaan. Helposti saavutettavia näköalapaikkoja Urho Kekkosen kansallispuistossa löytyy muun muassa Rumakurusta, Kiilopään huipulta ja Kaunispäältä.

Tutustu myös Urho Kekkosen kansallispuiston pyöräily- ja ratsastusreitteihin. Talviaikana Saariselän, Kiilopään ja Kakslauttasen seudulla kulkee jopa 200 kilometrin hoidettujen hiihtolatujen verkosto, josta 70 kilometriä kulkee Urho Kekkosen kansallispuiston lähialueella.

Löydä majoitus Urho Kekkosen kansallispuistosta

Jos haluat yöpyä erämaaluonnon helmassa, telttailu on sallittua Urho Kekkosen kansallispuiston tulipaikoilla, laavuilla ja tupien läheisyydessä. Valtaosa puiston kodista ja laavuista sijaitsee Suomu-, Lutto- ja Nuorttijoella. Jos taas suosit viihtyisämpää majoitusta luontoretkillesi Urho Kekkosen kansallispuistoon, on vuokramökki paras mahdollinen vaihtoehto. Gofinlandin avulla löydät satoja luontolomaan soveltuvia mökkejä aivan kansallispuiston laidalta.

Katso lähialueilta myös

Lue myös