VAELLUS JA RETKEILY

Vaellusta tai patikointiretkeä suunnittelevalle riittää runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ympäri Suomen, sillä reissulla voi suunnata esimerkiksi metsiin, tuntureille, saaristoon, Järvi-Suomeen tai johonkin Suomen lukuisista kansallispuistoista. Vaellusreittien ja luontopolkujen lähistöllä sijaitsevat vuokramökit tarjoavat mahdollisuuden nauttia mukavuuksista kauniin luonnon keskellä.

Tämän videon avulla pääset Nuuksion kansallispuiston upeisiin maisemiin

 

Suositut vaellusreitit Suomessa

Kuusamon karhunkierros (82 km) tai Pieni karhunkierros (12 km)

Karhunkierros on Suomen suosituin vaellusreitti, joka vie retkeilijän kauniisiin Oulangan kansallispuiston maisemiin Kuusamon ja Sallan alueella. Reitin varrella pääsee ihailemaan alueen kiemurtelevia jokimaisemia, jylhiä kallioita ja mahtavia kanjoneita. Komeiden koskien kuohuntaa voi pysähtyä kuuntelemaan vaikka reitin varrelta löytyvillä riippusilloilla. Mikäli 3-7 päivää kestävä vaellus 82 kilometriä pitkällä reitillä tuntuu liian haastavalta ajatukselta, 4-6 tuntia kestävä Pieni karhunkierros esittelee alueen näyttävimpiä maisemia tiiviimmässä muodossa. Kuusamoon suuntaavan kannattaa tutustua vuokramökkitarjontaan Karhunkierroksen kohdesivulla.

 
Kuusamon vuokramökit

Hetta-Pallas -reitti (55 km)

Vuonna 1934 Lapin sydänmaille merkitty Hetta-Pallas -vaellusreitti on ajan saatossa noussut klassikon asemaan suomalaisten retkeilyreittien joukossa. Tunturiylänköjen henkeäsalpaavan kauniiden maisemien vastapainoksi reitti vie kulkijansa ajoittain alas näyttäviin kuruihin. Tunturi-Lapin luonto on niin puhdasta, että vesivarastoa voi täydentää retken aikana suoraan tunturipuroista. Paras ajankohta lähteä vaellukselle on juhannuksen tienoilta aina syyskuun loppuun saakka. Hetta-Pallas -reitin ohella Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on tarjolla yhteensä 350 kilometriä kesäreittejä sekä 18 lyhyttä luontopolkua. Sopivan vuokramökin etsinnässä kannattaa tutustua Pallas-Yllästunturin kansallispuiston majoitustarjontaan

 
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vuokramökit

Nuuksion kansallispuiston reitit

Erinomaisen saavutettavuuden ansiosta Nuuksio on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, joka tarjoaa kulkijalle monipuolisia retkeilymaastoja kirkasvetisten lampien, jylhien kallioiden ja erämaisten metsien lomassa. Selkeästi maastosta erottuvat polut ovat pääsääntöisesti helppokulkuisia ja soveltuvat myös perheen pienimmille. Maahisenkierros (2 km) on hyvä vaihtoehto aloittelevalle retkeilijälle ja se sopii hienosti myös pyörätuolilla kulkeville. Punarinnankierroksen (2 km) varrella pääsee tutustumaan ikivanhaan metsäluontoon, kulkemaan pitkospuilla, levähtämään laavulla ja ihailemaan vaihtelevia luonnonmaisemia. Pidemmästä retkestä kiinnostuneiden kannattaa suunnata 8 kilometrin pituiselle Korpinkierrokselle, joka vetoaa kauniilla metsillään, kallioillaan ja järvimaisemillaan. Lähimmät vuokramökit löytyvät Nuuksion kohdesivulta.

 
Nuuksion vuokramökit

Urho Kekkosen kansallispuiston reitit

Pohjois-Lapin upeissa tunturimaisemissa kulkiessa saa todellakin nauttia luonnon puhtaudesta ja hiljaisuudesta. Urho Kekkosen kansallispuistossa on tarjolla lukuisia erilaisia reittivaihtoehtoja, joista kulkija voi valita suosikkinsa lähtötasonsa mukaisesti. Lyhyemmät reitit, esimerkiksi Ahopään (14 km), Iisakkipään (3/7 km), Kiirunapolun (6 km) ja Luulammen (11 km) rengasreitit sopivat erityisen hyvin aloitteleville retkeilijöille sekä lapsiperheille. Enemmän haastetta kaipaaville on tarjolla runsaasti pidempiä erämaareittejä, jotka vievät kulkijansa maastoon useamman päivän ajaksi. Luirojärven vaellus (70-80 km) sekä Ruijanpolku (35 km) soveltuvat etenkin kokeneemmille eränkävijöille, jotka ovat kiinnostuneita erämaisen luonnon rauhasta. Lähimmät vuokramökit ja useimpien reittien lähtöpisteet löytyvät Saariselältä.

 
Saariselän vuokramökit

Herajärven kierros Kolilla (30-61 km)

Herajärven kierroksen kulkeminen on paras tapa tutustua Suomen kuuluisimpaan kansallismaisemaan, Koliin. Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa kulkeva reitti vie retkeilijän upeiden näköalojen ääreen ja tarjoaa monimuotoisen luonnon vastapainoksi myös kiehtovia kulttuurimaisemia. Suurten korkeusvaihteluiden ansiosta Herajärven kierroksella riittää mukavasti myös liikunnallista haastetta. Herajärven voi kiertää oman valinnan mukaan joko 61, 35 tai 30 kilometriä pitkää reittiä kulkien. Alueen vuokramökit löytyvät Kolin kohdesivulta.

 
Kolin vuokramökit

Ketunlenkki, Repoveden kansallispuisto, Kouvola (5 km) 

Repoveden kansallispuiston kauniissa maisemissa kulkeva 5 kilometrin pituinen Ketunlenkki tarjoaa retkeilijälle mielenkiintoisia luonnonnähtävyyksiä lähellä Etelä-Suomen suuria keskuksia. Reitin varrella pääsee kulkemaan Lapinsalmen kuuluisalla riippusillalla, matkustamaan Ketunlossilla ja ihailemaan Katajavuorelta avautuvia huimia näköaloja. Reitiltä löytyy myös kaksi taukopaikkaa, joissa on mukava pysähtyä liikunnallisen päivän lomassa. Noin 2 tunnin pituinen reitti soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille. Lähimpiin vuokramökkeihin kannattaa tutustua Repovesi-Verlan sivulla.

 
Repovesi-Verlan vuokramökit

Suomen korkeimman kohdan huiputus: Halti (55 kilometriä)

Halti on yksi maan tunnetuimmista ja suosituimmista vaelluskohteista, sillä tunturin laella (1324 metriä merenpinnan yläpuolella) voi kokea olevansa Suomen huipulla. Käsivarren erämaa-alueella kulkeva reitti tarjoaa ainutlaatuisen vaihtoehdon moniin muihin Suomen vaellusreitteihin nähden, sillä täällä tunturimaisemat ovat jylhempiä kuin missään muualla maassa. Korkeasta maastosta huolimatta vaellusreitin piirteet ovat suhteellisen loivia, joten se ei ole liian vaikeakulkuinen aloittelevallekaan retkeilijälle. Reitin lähtöpiste sijaitsee Kilpisjärvellä, josta matkaa Haltille kertyy Kalottireittiä pitkin noin 55 kilometriä. Paras ajankohta reitin kulkemiseen on heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Käsivarren alueen vuokramökit on listattu Enontekiön kohdesivulla.

 
Enontekiön vuokramökit
 

Erämökki toimii tukikohtana vaellusretkelle

Vaellusreittien lähistöllä sijaitsevat vuokramökit tarjoavat runsaasti mukavuuksia luontoretkeilyn vastapainoksi, sillä mökeistä löytyvät peseytymismahdollisuudet, saunat, ruokailutilat ja pehmeät sängyt tuntuvat todelliselta luksukselta luonnossa retkeiltäessä. Etsitpä sitten vaatimatonta erämökkiä tai asutuskeskuksessa sijaitsevaa vuokramökkiä, Gofinlandin valikoimassa riittää valinnanvaraa jokaiseen makuun. Vaellusta suunniteltaessa kannattaa tutustua Suomessa sijaitseviin erämökkeihin tai etsiä oma suosikki suoraan kansallispuistojen valikoimasta.

 
Erämökit

Katso myös: