VAELLUS JA RETKEILY

Valitse vaelluskohde: Kuusamo | Saariselkä | Nuuksio | Koli

Vaellusta tai patikointiretkeä suunnittelevalle riittää runsaasti erilaisia vaihtoehtoja ympäri Suomen, sillä reissulla voi suunnata esimerkiksi metsiin, tuntureille, saaristoon, Järvi-Suomeen tai johonkin Suomen lukuisista kansallispuistoista. Vaellusreittien ja luontopolkujen lähistöllä sijaitsevat vuokramökit tarjoavat mahdollisuuden nauttia mukavuuksista kauniin luonnon keskellä.

Tämän videon avulla pääset Nuuksion kansallispuiston upeisiin maisemiin

Suositut vaellusreitit Suomessa

Kuusamon karhunkierros  ja pieni karhunkierros 

Karhunkierrokselta pääset katsomaan Itä-Suomen kauneimpia maisemia ja nauttimaan puhtaasta luonnon ilmasta. Hyvät kulkuyhteydet ja laadukas palvelutaso Kuusamossa houkuttelee vaeltajia ympäri maailmaa ihailemaan Suomen kansallismaisemia Oulangan kansallispuistoon. Kuohuvat kosket, syvät kurut sekä pehmeät sammalmetsät kutsuvat vaeltajia tutustumaan ja nauttimaan Suomen luonnosta. Venäjän rajan tuntumassa pääset nauttimaan hieman mannermaisemmasta luonnosta. 

Karhunkierros Oulangan kansallispuistossa on Suomen suosituin vaellusreitti, joka johdattaa retkeilijät kansallispuiston käymättömiin erämaihin Kuusamon alueella. Reitin varrella pääset nauttimaan Suomen luonnon tuomasta rauhasta ja rauhoittua metsien ja vaarojen hiljaisuudessa. Jylhän maaston kirjoa voit valokuvata ja taltioida lukuisilta pysähdyspaikoilta reitin varrelta. Pidemmän karhunkierroksen pituus on 82 kilometriä

Jos pitkä karhunkierros tuntuu liian haastavalta, voit karhunkierroksen sijaan kulkea 12 km mittaisen lyhyen karhunkierroksen jonka kävelee noin 4-6 tunnissa läpi. Pieni karhunkierros tiivistää Suomen kauneimpia piirteitä lyhyempään mutta yhtä näyttävään reittiin. Lukuisat laavut ja pysähdyspaikat tekevät lyhyemmästä karhunkierroksesta sopivan myös perheille ja harrastusta aloitteleville. 

Gofinlandin sivustolla on suuri määrä erilaisia ja eritasoisia mökkejä Kuusamon seudulta. Mukaan mahtuu niin luksusmökkejä, kuin myös erähenkisiä mökkejä korvesta. Kuusamoon suuntaavan kannattaa tutustua vuokramökkitarjontaan Kuusamon vuokramökkisivustolta.

Lisätietoa Kuusamon vaellusmahdollisuuksista ja palveluista löydät täältä.  

 
Kuusamon vuokramökit
 

Hetta-Pallas -reitti 

Vuonna 1934 Lapin sydänmaille merkitty Hetta-Pallas -vaellusreitti on ajan saatossa noussut klassikon asemaan suomalaisten retkeilyreittien joukossa. Tunturiylänköjen henkeäsalpaavan kauniiden maisemien vastapainoksi reitti vie kulkijansa ajoittain alas näyttäviin kuruihin. Tunturi-Lapin luonto on niin puhdasta, että vesivarastoa voi täydentää retken aikana suoraan tunturipuroista. Paras ajankohta lähteä vaellukselle on juhannuksen tienoilta aina syyskuun loppuun saakka. 

Hetta-Pallas -reitin ohella Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa on tarjolla yhteensä 350 kilometriä kesäreittejä sekä 18 lyhyttä luontopolkua. Sopivan vuokramökin etsinnässä kannattaa tutustua Pallas-Yllästunturin kansallispuiston majoitustarjontaan

Hetta-Pallas – reitin vaativuus

Vaatimustaso: Hetta-Pallas-reitti sopii kaikille vaeltamisesta ja retkeilystä kiinnostuneille. 55 kilometrin matkalle mahtuu komeita tuntureita ja syviä kuruja. Reitti on sen verran helppo, että sopii myös aloittelijoille. Reitin puolessa välissä, Hannukurussa on myös mahdollisuus päästä kokemaan tunturisaunan taika!

Paras vaellusaika: Hetta-Pallas-reitille paras aika on juhannuksesta lokakuuhun ennen kuin lumet tulevat maahan. Mikäli hiihtovaellus on kyseessä, paras aika on lähteä maaliskuu-huhtikuun loppupuolella Hetta-Pallas-reitille. Talviaikaan vaelluksella kannattaa olla oma teltta hätämajoitusta varten, sillä keliolosuhteet voivat muuttua erittäin nopeasti.

Hauska tietää: Hetta-Pallas-reitillä on paikkoja joissa saattaa bongata Suomen harvinaisimman metsäkanalinnun, kiirunan. Tämä harvinainen lintu pesii ainoastaan puuttomilla tuntureilla sekä vuoristoilla, Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

Majoitus reitillä Hetta-Pallas

Gofinlandin sivuilta löytyy Kittilän, Kolarin sekä Enontekiön kuntien alueelta yli 1500 majoitusmahdollisuutta. Näistä suurin osa on mökkejä, hotelleja ja hostelleja. Tutustu alla olevaan valikoimaamme ja löydä itsellesi kaikkein sopivin mökki tai muu majoitus! Gofinlandin mökit ovat Pallas-Ylläksen kansallispuiston läheisyydessä.

 
Pallas-Yllästunturin kansallispuiston vuokramökit
 

Nuuksion kansallispuiston reitit

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Espoossa, ja sinne on erinomaiset liikenneyhteydet ja paikan päälle pääsee hyvin myös talvella. Erinomaisen saavutettavuuden ansiosta Nuuksio on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, joka tarjoaa kulkijalle monipuolisia retkeilymaastoja kirkasvetisten lampien, jylhien kallioiden ja erämaisten metsien lomassa. Selkeästi maastosta erottuvat polut ovat pääsääntöisesti helppokulkuisia ja soveltuvat myös perheen pienimmille.

Maahisenkierros (2 km) on hyvä vaihtoehto aloittelevalle retkeilijälle ja se sopii hienosti myös pyörätuolilla kulkeville. Punarinnankierroksen (2 km) varrella pääsee tutustumaan ikivanhaan metsäluontoon, kulkemaan pitkospuilla, levähtämään laavulla ja ihailemaan vaihtelevia luonnonmaisemia. Pidemmästä retkestä kiinnostuneiden kannattaa suunnata 8 kilometrin pituiselle Korpinkierrokselle, joka vetoaa kauniilla metsillään, kallioillaan ja järvimaisemillaan. Lähimmät vuokramökit löytyvät Nuuksion kohdesivulta.

Nuuksion kansallispuiston vaativuus

Nuuksion kansallispuisto ja reitit ovat suhteellisen helppo kulkuisia vaikka toki mäkistä maastoa löytyy tämän komean kansallispuiston sisältä. Alueen lyhyemmät reitit ovat helppoja ja ne sopivat myös aloitteleville retkeilijöille sekä lapsiperheille. Alueen sisällä on paljon pitkospuita, levähdyspaikkoja sekä laavu.

Paras vaellusaika Nuuksion kansallispuistossa on toukokuusta lokakuuhun, mutta mahdollisuus liikkumiseen kansallispuistossa on ympärivuotinen. Reiteillä on paljon kävijöitä, joten ne pysyvät hyvässä kunnossa. Syyskeleillä ja talviaikaan retkelle kannattaa ottaa hengittävät mutta vedenpitävät kengät sekä hyvin hengittävät vaatteet.
Hauska tietää: Nuuksion kansallispuiston alueella vetonaulana toimii Suomen Luontokeskus Haltia, joka on myös paikallinen opastuspaikka.

Majoitus Nuuksion alueella

Gofinlandin sivuilta näet kattavan valikoiman mökeistä ja muista majoitusmahdollisuuksista Nuuksion alueelta. Lähimmät mökit sijaitsevat Kirkkonummen, Lohjan sekä Vihdin alueella. Erilaiset vaihtoehdot helpottavat alueelle tuloa, ja myös pidempiaikainen retkeily tai vaellus onnistuu Nuuksion alueella. Jos on auto käytössä, on helppo mökkeillä omassa rauhassa ja käydä retkeilemässä Nuuksion kansallispuiston alueella ja nauttia puiston tuomasta rauhasta. Katso alta Gofinlandin tarjoama majoitusvalikoima Nuuksion alueella!

 
Nuuksion vuokramökit
 

Urho Kekkosen kansallispuiston reitit

Pohjois-Lapin upeissa tunturimaisemissa kulkiessa saa todellakin nauttia luonnon puhtaudesta ja hiljaisuudesta. Urho Kekkosen kansallispuistossa on tarjolla lukuisia erilaisia reittivaihtoehtoja, joista kulkija voi valita suosikkinsa lähtötasonsa mukaisesti. Lyhyemmät reitit, esimerkiksi Ahopään (14 km), Iisakkipään (3/7 km), Kiirunapolun (6 km) ja Luulammen (11 km) rengasreitit sopivat erityisen hyvin aloitteleville retkeilijöille sekä lapsiperheille.

Enemmän haastetta kaipaaville on tarjolla runsaasti pidempiä erämaareittejä, jotka vievät kulkijansa maastoon useamman päivän ajaksi. Luirojärven vaellus (70-80 km) sekä Ruijanpolku (35 km) soveltuvat etenkin kokeneemmille eränkävijöille, jotka ovat kiinnostuneita erämaisen luonnon rauhasta. Lähimmät vuokramökit ja useimpien reittien lähtöpisteet löytyvät Saariselältä

Urho Kekkosen kansallispuiston vaativuus

Kansallispuistoon mahtuu monenlaisia reittejä, ja ne vaihtelevat helposta keskivaikeaan. UKK-puistossa olisi hyvä jo omata jonkin verran vaelluskokemusta varsinkin, jos aikoo lähteä pidemmille reiteille. Lyhyemmät reitit sopivat helppokulkuisen maaston ansiosta aloitteleville vaeltajille myös Saariselän ja Urho Kekkosen kansallispuiston tunturit tarjoavat haasteita kokeneille vaeltajille. Talviaikaan kansallispuistossa on laajat latuverkostot, joita pidetään yllä hiihtäjien toimesta, silloin reitit vaihtelevat jonkin verran kesäreitteihin verrattuna.

Parhaat vaellusajat UKK-puistossa ovat kesä ja talvi. Kesäaikaan kansallispuisto avaa jylhät maisemat ja reitit kulkijoille. Hyväkuntoiset polut helpottavat kulkua kansallispuistossa. Talviaikaan mahtava tundramainen maisema on hiihtäjien paratiisi. Ahkio perässä on helppo liikkua suksilla ja valloittaa tuntureita. Oma teltta ja muut majoitusvälineet kannattaa ottaa UKK-puistoon jokaisena vuoden aikana.

Hauska tietää: Urho Kekkosen kansallispuistoon on helppo päästä myös eteläisemmästä Suomesta lentämällä Ivaloon ja sieltä siirtymällä kohti kansallispuistoa. Lentoja Ivaloon menee ympäri vuoden.

Majoitus Urho Kekkosen kansallispuiston läheisyydessä

Gofinlandin sivuilla on yli 200 mökkiä ja majoituspaikkaa UKK kansallispuiston läheisyydessä, Saariselällä. Mökkien laatu vaihtelee luksusmökeistä aina erähenkisiin mökkeihin ja pirtteihin. Myös hotelleja ja hostelleja on Saariselän alueella. Katso Gofinlandin mökit sekä muut majoitusvaihtoehdot sivuiltamme ja varaa itsellesi täydellinen majapaikka lomaasi varten!

 
Inari vuokramökit | Urho Kekkosen kansallispuisto vuokramökit
 

Kolin kansallispuisto

Koli on yksi Suomen kuuluisimmista kansallismaisemista. 80 kilometriä pitkät reitit tarjoavat unohtumattomat näköalat Kolin kansallispuistoon sekä Pieliseen. Kolin postikorttimaiset maisemat rauhoittavat kiireistä elämää ja puistossa voikin viettää huoletta muutaman päivän. Vaarojen korkeusvaihtelut ja sammalpeitteiset metsät tuovat mukavasti vaihtelevuutta vaellukseen. Kolin kansallispuistoon mahtuu paljon nähtävää ja koettavaa. Muun muassa Pirunkirkko luola jota useat noidat ovat oletettavasti käyttäneet omissa menoissaan on Kolilla. Alueen vuokramökit löytyvät Kolin kohdesivulta.

Herajärven reitti

Herajärven kierroksen kulkeminen on paras tapa tutustua Suomen kuuluisimpaan kansallismaisemaan, Koliin. Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa kulkeva reitti vie retkeilijän upeiden näköalojen ääreen ja tarjoaa monimuotoisen luonnon vastapainoksi myös kiehtovia kulttuurimaisemia. Suurten korkeusvaihteluiden ansiosta Herajärven kierroksella riittää mukavasti myös liikunnallista haastetta. Herajärven voi kiertää oman valinnan mukaan joko 61, 35 tai 30 kilometriä pitkää reittiä kulkien. Alueen vuokramökit löytyvät Kolin kohdesivulta.

 Vaellus Kolin kansallispuistossa

Kansallispuistossa kannattaa varautua vaihteleviin maasto-olosuhteisiin, sillä reitit kulkevat ylös vaaroja ja järvien rannoilla. Sammalpeitteinen metsä ja kostea maasto vaatii pidemmän retken tekeviltä vaeltajilta hyvät kengät. 80 kilometriä merkittyjä reittejä täyttää vaativankin vaeltajan tavoitteet. Vaeltajille suositellaan käymistä Etelä-Suomen korkeimmalla huipulla, Ukko-Kolilla sekä Akkakolilla. Paha-Koli puolestaan on korkea vaara, jossa on jyrkkä kallioseinä. Vaarojen päältä avautuu mahtavat maisemat kohti Pielisen järvenselkää.

Kolin kansallispuisto sopii aloitteleville vaeltajille sekä myös jo konkareille vaihtelevan reittitarjonnan myötä. Korkeusvaihtelut asettavat fyysisiä haasteita, mutta hyvät reitit helpottavat kulkua kansallispuistossa. Ota kartta ja kompassi mukaasi Kolin kansallispuistoon ja lähde tutkimaan Karjalan komeita maisemia.

Hauska tietää: Kolin kansallispuisto on toiminut inspiraation lähteenä monille suomalaisille taiteilijoille kuten runoilija ja maalari Eero Järnefeltille sekä säveltäjälle Jean Sibeliukselle, jonka uskottiin ottaneen Kolin kansallispuistosta vaikutteita neljänteen sinfoniaansa.

Majoitus Kolin kansallispuiston lähellä

Gofinlandin sivuilta löydät mökit sekä muut majoitusmahdollisuudet Kolin läheisyydestä. Lähimpinä asutuskeskuksina ovat Lieksa ja Juuva, joista Gofinlandilla löytyy melkein 100 eri mökkiä ja majoituskohdetta. Lieksasta on helppo suunnata kohti kansallispuistoa ja mökkiä voi pitää itselle tukikohtana jossa tekee reissun jälkeen varustehuoltoa.

 
Kolin vuokramökit
 

Ketunlenkki, Repoveden kansallispuisto, Kouvola 

Repoveden kansallispuiston kauniissa maisemissa kulkeva 5 kilometrin pituinen Ketunlenkki tarjoaa retkeilijälle mielenkiintoisia luonnonnähtävyyksiä lähellä Etelä-Suomen suuria keskuksia. Reitin varrella pääsee kulkemaan Lapinsalmen kuuluisalla riippusillalla, matkustamaan Ketunlossilla ja ihailemaan Katajavuorelta avautuvia huimia näköaloja. Reitiltä löytyy myös kaksi taukopaikkaa, joissa on mukava pysähtyä liikunnallisen päivän lomassa. Noin 2 tunnin pituinen reitti soveltuu erinomaisesti myös lapsiperheille. Lähimpiin vuokramökkeihin kannattaa tutustua Repovesi-Verlan sivulla.

Vaellus Repoveden kansallispuistossa

Repoveden kansallispuiston kauniit maisemat ja vaihteleva maasto tarjoaa mahtavat puitteet vaellikselle ja päiväretkille lapsiperheille. Unohtumaton Repovesi sopii niin lapsiperheille kuin kokeneille vaeltajillekin. Lyhyemmälle retkelle kannattaa ottaa eväät mukaan sillä Repoveden kansallispuiston alueella on muutama kota sekä laavuja joissa voi eväät paistaa ja nauttia luonnon tuomasta rauhasta. Eripituiset reitit soveltuvat varmasti jokaiselle joka Repoveden kansallispuistoon haluaa tulla.

Repoveden moninaiset reitit pääosin ovat helppokulkuisia mutta jotkin osat pidemmistä reiteistä ja Ketunlenkistä menevät haastavissakin paikoissa, kuten jyrkkien kallioseinämien vieressä sekä korkeilla vaaroilla. Tämän takia on suositeltavaa ottaa tukevat ja vedenpitävät kengät reissulle mukaan. Repoveden kansallispuistossa on yli 40 kilometriä erilaisia reittejä.

Majoitus Repoveden kansallispuiston läheisyydessä

Gofinlandin sivuilta näet meidän mökkien ja vapaa-ajan asuntojen tarjonnan. Kouvolan alueelta on lyhyt matka Repoveden kansallispuistoon ja hyvät tieliikenneyhteydet kohteeseen. Kouvolan ja Repoveden seudulla Gofinlandilla on 20 erilaista mökkiä sekä muuta majoituspaikkaa. Tutustu valikoimaamme lisää ja varaa itsellesi täydellinen mökki luonnon läheltä.

 
Repovesi-Verlan vuokramökit
 

Suomen korkeimman kohdan huiputus: Halti 

Halti on yksi maan tunnetuimmista ja suosituimmista vaelluskohteista, sillä tunturin laella (1324 metriä merenpinnan yläpuolella) voi kokea olevansa Suomen huipulla. Käsivarren erämaa-alueella kulkeva reitti tarjoaa ainutlaatuisen vaihtoehdon moniin muihin Suomen vaellusreitteihin nähden, sillä täällä tunturimaisemat ovat jylhempiä kuin missään muualla maassa. Korkeasta maastosta huolimatta vaellusreitin piirteet ovat suhteellisen loivia, joten se ei ole liian vaikeakulkuinen aloittelevallekaan retkeilijälle.

Reitin lähtöpiste sijaitsee Kilpisjärvellä, josta matkaa Haltille kertyy Kalottireittiä pitkin noin 55 kilometriä. Paras ajankohta reitin kulkemiseen on heinäkuun alusta syyskuun puoliväliin. Käsivarren alueen vuokramökit on listattu Enontekiön kohdesivulla.

Suomen korkein tunturi Halti sekä Saana-tunturi

Halti on Suomen korkein tunturi, ja näköalat vuodenajasta riippumatta ovat uskomattomat. Karu tundramainen maisema on helppokulkuista hyvin merkityillä poluilla ja reiteillä. Käsivarren seudulla autiotupia on paljon, ja joitakin niistä voi myös varata omaan käyttöön. Korkeiden tuntureiden päältä näkee Norjaan, Ruotsiin ja muualle Suomeen. Suomen yksi hienoimmista tuntureista, Saana on Kilpisjärven oma symboli, ja sitä tullaan ihailemaan pitkienkin matkojen päästä.

Vaellus Käsivarren erämaassa

Vaellus Lapin tuntureilla vaatii hyvää fyysistä kuntoa vaikka maanmuodot ovatkin paikoitellen melko loivia. Autiotupien välimatkat saattavat olla aloittelevalle vaeltajalle pitkiä joten on syytä varautua reissuun ja ottaa teltta mukaan. Autiotuvat ovat tilavia ja niihin mahtuu nukkumaan useampi henkilö. Muistathan antaa tilaa myös muille!

Vaikka kesä ja alkusyksy on parasta vaellusaikaa Käsivarren erämaassa, on alue erittäin kaunis syksyllä sekä talvella. Kesäisin reitistö on helppokulkuisin. Kesäajan reitit ovat yleensä hyvässä kunnossa, ja reitit menevät suhteellisen helppokulkuisissa paikoissa, seuraillen tuntureiden rinteitä sekä järvien rantoja. Talviaikaan reitit muuttuvat, ja seurailevat enimmäkseen tuntureiden rinteitä ja kuruja. Talvella kannattaa ottaa ahkio mukaan, joka on helpompi kuljettaa mukana kuin painava rinkka.

Majoitus Haltin lähellä, Enontekiöllä

Gofinlandin palvelusta löytyy melkein 50 erilaista mökkiä ja majoitusvaihtoehtoa Enontekiön kunnan alueelta. Omalta vuokramökiltä on helppo suunnata hyvin levätyn yön jälkeen erämaahan hiihtämään sekä vaeltamaan. Omaa vuokramökkiä voi myös hyvin käyttää tukikohtana päivän retkille kansallispuistoon. Katso Gofinlandin palvelusta itsellesi sopivin mökki ja nauti Käsivarren erämaan lumosta!

 
Enontekiön vuokramökit
 

Vaellus Saariselällä

Saariselän retkeilyalue on yksi Suomen komeimmista ja näyttävimmistä paikoista tuntureineen ja kuruineen. Tätä karua mutta kaunista maisemaa voi ihastella Saariselän tuntureiden, Kaunispään ja Kiilopään laelta. Vaikka Saariselän retkeilyalue ei ole varsinaisesti kansallispuisto, sen reiteiltä pääsee erittäin helposti Urho Kekkosen kansallispuistoon. Reittejä alueella on satoja kilometrejä joista noin 100 kilometriä on UKK-puiston sisällä. Saariselän erämaa-henkinen luonto ja ainutlaatuinen ilmapiiri jää varmasti jokaisen kävijän mieleen. 

Saariselän alueella kannattaa varautua yllättäviin sääolojen muutoksiin sillä Jäämereltä puhaltavat kylmät pohjoistuulet saattavat tuoda mukanaan myrskyä ja lumisateita myös lämpiminä vuodenaikoina. Upeat tunturireitit kulkevat tuntureiden rinteitä pitkin ja nousevat loivasti kohti huippuja. Talviaikaan Saariselän karusta luonnosta saa vielä enemmän irti kun koko ympäristö on peittynyt paksuun lumikerrokseen. Silloin on helpointa liikkua suksilla tai lumikengillä ja vetää ahkiota perässään. 

Sadat vaellusreitit, Lapissa asustavat porot ja paikalliset ihmiset tuovat oman mukavan lisänsä tähän erämaassa sijaitsevaan vaelluskohteeseen. Tuntureiden päältä avautuvat avarat näköalat ympäri Suomen pohjoisinta seutua herättävät kunnioitusta varmasti jokaisessa meissä. Saariselän alueelle pääsee helpoiten joko lentämällä Helsingistä Ivalon kentälle ja sieltä autolla tai linja-autolla kohti Saariselkää tai matkustamalla autolla halki Suomen. Tapoja on monia. 

 

Saariselkä - mistä majoitus?

Gofinlandin palvelusta löytyy melkein 250 erilaista mökki - ja majoitusvaihtoehtoa Saariselän alueelta. Omalta vuokramökiltä on helppo suunnata kohti retkeilyaluetta tai Urho Kekkosen kansallispuiston aluetta, tai vaihtoehtoisesti omaa vuokramökkiä voi pitää tukikohtana päivän mittaisille reissuille kauniiseen tunturimaisemaan. Katso itsellesi Gofinlandin sivuilta paras mökkivaihtoehto ja lähde nauttimaan Pohjois-Suomen mahtavista maisemista. Tutustu Saariselän valikoimaamme täältä.

Lisätietoa Saariselän vaellusmahdollisuuksista ja palveluista löydät täältä.  

 
Inari vuokramökit | Saariselkä vuokramökit

Vuokrattu mökki toimii tukikohtana vaelluksella

Vaellusreittien lähistöllä sijaitsevat vuokramökit tarjoavat runsaasti mukavuuksia luontoretkeilyn vastapainoksi, sillä mökeistä löytyvät peseytymismahdollisuudet, saunat, ruokailutilat ja pehmeät sängyt tuntuvat todelliselta luksukselta luonnossa retkeiltäessä. Etsitpä sitten vaatimatonta erämökkiä tai asutuskeskuksessa sijaitsevaa vuokramökkiä, Gofinlandin valikoimassa riittää valinnanvaraa jokaiseen makuun. Vaellusta suunniteltaessa kannattaa tutustua Suomessa sijaitseviin erämökkeihin tai etsiä oma suosikki suoraan kansallispuistojen valikoimasta.

Majoitus vaelluksella

Vaellusreittien lähistöllä sijaitsevat vuokramökit tarjoavat runsaasti mukavuuksia luontoretkeilyn vastapainoksi, sillä mökeistä löytyvät peseytymismahdollisuudet, saunat, ruokailutilat ja pehmeät sängyt tuntuvat todelliselta luksukselta luonnossa retkeiltäessä. Etsitpä sitten vaatimatonta erämökkiä tai asutuskeskuksessa sijaitsevaa vuokramökkiä, Gofinlandin valikoimassa riittää valinnanvaraa jokaiseen makuun. Vaellusta suunniteltaessa kannattaa tutustua Suomessa sijaitseviin erämökkeihin tai etsiä oma suosikki suoraan kansallispuistojen valikoimasta.

Mökki tukikohtana vaelluksella

Tukikohdasta voi tehdä lyhyempiä päiväreissuja vähemmillä varusteilla ja se sopii myös mukavasti lapsiperheille sillä ei tarvitse aina pitää telttaa tai muita majoitusvarusteita mukana. Vaelluksista saa enemmän irti myös kun kantamusmäärä on pienempi. Päiväretket tarjoavat hienot mahdollisuudet nauttia lähialueen marjastuspaikoista sekä parhaista kalastuspaikoista. Leiriytyminen tukikohtaan voi avata mahdollisuudet geo-kätköilyyn, metsästykseen, eläinten tunnistamiseen sekä kalastukseen(linkki kalastus-sivuun). Metsähallituksen autiotupia (linkki metsähallituksen autiotuville). voi käyttää myös tukikohtana, mutta ne ovat avoimia myös muille.

Suosituimmat vaellusreitit Suomessa

Suomen kansallispuistot ja monet eri reitit tarjoavat unohtumattomia kokemuksia ja elämyksiä. Pidemmät ja lyhyemmät reissut ovat mahdollisia ja useat reitit soveltuvat myös lapsille sekä lapsiperheille. Valtakunnalisesti Suomesta löytyy niin kesä - ja talvireittejä patikointiin, hiihtoon sekä kanooteilla kulkemiseen. Eri vaativuusluokat tuovat vaihtelevuutta reitistöön ja vaellus kannattaakin suunnitella omien taitojen sekä terveyden mukaan. Kaikille vaeltamisesta ja retkeilystä innostuneille kuitenkin löytyy varmasti sopiva reitti Suomesta. Nauti Suomen kattavista vaellusmahdollisuuksista!

Lapsille sopivia luontopolkuja ja retkeilyreittejä

Aina ei ole mahdollisuutta lähteä pitkille, monta päivää kestäville erämaavaelluksille, kuten silloin, kun lähdetään retkeilemään ja patikoimaan pienten lasten kanssa. Onneksi kaikkialla Suomessa on runsaasti lapsille sopivia luontopolkuja ja retkeilyreittejä, joita voi huoletta kiertää koko perheen voimin. Paras tapa retkeillä pienten lasten kanssa onkin vuokrata mökki reittien läheisyydestä ja tehdä lyhyitä päiväretkiä seudun luontopoluille vaikka useammankin päivän ajan.

Yyterin luontopolut ja retkeilyreitit

Porin Yyteri tunnetaan yhtenä Suomen ja koko Pohjois-Euroopan upeimmista rantakohteista, mutta Yyteri on myös mainio koko perheen retkeilykohde. Yyterin alueella kiertää yli 30 kilometriä helppokulkuisia retkeilyreittejä ja luontopolkuja, joiden varrella on jopa 15 luonto- ja lintutornia maisemien ja eläimien katseluun. Ihan pientenkin lasten kanssa kierrettäväksi sopii 1,6 kilometrin mittainen Herrainpäivien luontopolku, jonka varrella saa ihastella monimuotoista metsämaisemaa sekä merenrantaa. Herrainpäivien luontopolun varrella on myös nuotiopaikka eväiden nauttimiseen. Noin 5 kilometrin mittainen rengasreitti Santojen lenkki tutustuttaa retkeilijät Yyterin arvokkaaseen dyynialueeseen. Yyterin sannoilta pääsee jatkamaan 8 kilometrin yhdensuuntaiselle Lietteiden reitille, jonka pitkospuilta voi tarkkailla kahlaajalintuja arkipuuhissaan. Yyterin lietteet on muuttolintujen ruokailu- ja levähdyspaikka ja siksi suosittu kohde lintujen tarkkailuun. Osa Yyterin Lietteiden reitistä yltää Selkämeren kansallispuiston alueelle. Yyterin alueelta löytyy myös lukuisia lyhyempiä lapsille soveltuvia retkeilyreittejä.

Kunnon varusteet vaellukselle mukaan

Vaeltajan ja retkeilijän tärkeimmät varusteet ovat hyvät kengät sekä hyvä reppu tai rinkka pidemmälle reissulle. Kengät ovat vaeltajan tärkein varuste ja niihin kannattaa kiinnittää myös paljon huomiota. Kengät tulee olla tukevat nilkasta ylöspäin varsinkin jos on tiedossa mäkistä maastoa ja vaihtelevaa kävelymaastoa. Vaelluskenkien ei tarvitse olla vedenpitävät, mutta kuitenkin kestävästä ja tukevasta materiaalista tehdyt. Kengät kannattaa ajaa sisään hyvissä ajoin ennen vaellusreissua jottei tule rakkoja tai vaurioita jalkoihin reissun aikana. Useamman päivän reissulle rinkan tilavuus saisi olla vähintään 50 litraa. Rinkassa tulee olla hyvä lantiotuki sekä tukevat olkapääremmit.

Muita tärkeitä vaellusvarusteita ovat hyvä takki ja housut (mieluiten Gore-Texiä tai muuta vettäpitävää mutta hengittävää kalvoa). Mukaan reissulle kannattaa varata tarpeeksi vaihtovaatteita, sukkia joka päivälle sekä päähine vuodenajan mukaan. Ylimääräistä painoa rinkassa kannattaa välttää. Täältä Suomen Ladun sivuilta näet tarkemmin vielä mitä varusteita kannattaa ottaa mukaan.

 
Erämökit

Katso myös: