KOLIN KANSALLISPUISTO

Koli on yksi Suomen kuuluisimmista kansallismaisemista. 80 kilometriä pitkät reitit tarjoavat unohtumattomat näköalat Kolin kansallispuistoon sekä Pieliseen. Kolin postikorttimaiset maisemat rauhoittavat kiireistä elämää ja puistossa voikin viettää huoletta muutaman päivän. Vaarojen korkeusvaihtelut ja sammalpeitteiset metsät tuovat mukavasti vaihtelevuutta vaellukseen. 

Kolin vaarat ovat muinaisen Karelidien vuoriston jäänteitä. Vuoriston kutistumisen ja muovautumisen seurauksena on alueelle muodostunut jyrkkiä rinteitä, ja kallioseinämiä sekä luolia. Tunnetuin näistä on Ukko-Koli, eteläisen Suomen korkein kohta kohoaa melkein 350 metrin korkeuteen. Ukko-Kolin laelta on mahtavat näkymät Pielisen järvelle. Muita korkeita tunnettuja kohtia Kolilla ovat Akka-Koli ja Paha-Koli. Kolin alueelle mahtuu myös useita luolia, joista tunnetuin lienee Pirunkirkko. Paikalliset legendat kertovat että, Pirunkirkon luolassa noidat ovat pitäneet menojaan. 

Kolin kansallispuistoon mahtuu paljon nähtävää ja koettavaa. Komeat maisemat ovat yksistään jo matkan arvoisia. Kolin kansallispuisto on toiminut inspiraation lähteenä monille suomalaisille taiteilijoille kuten runoilija ja maalari Eero Järnefeltille sekä säveltäjälle Jean Sibeliukselle, jonka uskottiin ottaneen Kolin kansallispuistosta vaikutteita neljänteen sinfoniaansa. 

Kolin kansallispuiston tunnetuin vaellusreitti on Herajärven kierros, joka kulkee pitkin mäkisiä maastoja kohoten mahtavilla näköalapaikoille Kolin vaaroille ja Pieliselle. Reitti muodostuu kahdesta eripituisesta rengasreitistä ja itse voi päättää kuinka pitkän reitin kulkee. 

Herajärven reitti 

Herajärven kierroksen kulkeminen on paras tapa tutustua Suomen kuuluisimpaan kansallismaisemaan, Koliin. Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa kulkeva reitti vie retkeilijän upeiden näköalojen ääreen ja tarjoaa monimuotoisen luonnon vastapainoksi myös kiehtovia kulttuurimaisemia. Herajärven kierros varmasti sykähdyttää niin aloittelevaa vaeltajaa kuin kokenuttakin konkaria komeine vaaroineen ja näköalapaikkoineen. Rengasreitti mahdollistaa muutaman päivän vaelluksen ja arviolta 61-90 km reitin kulkemiseen menee 4-5 päivää. Herajärven reitillä menee kahluuvaijeri Herajoen yli. Vaijerilla ylitetään noin 15 metrin matka rannalta toiselle. 

Herajärven reittiä on laajennettu vuonna 2011 tuoden 30 km lisää matkaa reitin pituuteen. Laajennusosan myötä alueelle on rakennettu myös muutamia laavuja ja kotia joissa voi viettää taukoa ja syödä eväänsä. Reitin varrelle mahtuu myös autiotupia sekä varaustupia joissa voi yöpyä. 

Kolin maisemiin tuova Herajärven kierros tarjoaa monipuolisia vaellusmahdollisuuksia joista itselleen voi valita kaikkein sopivimman tai pidentää reittiä kierroksen laajennusosalla (30km). Reitti on merkitty maastoon oranssilla ja sinisellä maalilla puihin ja kiviin. 

Suurten korkeusvaihteluiden ansiosta Herajärven kierroksella riittää mukavasti myös liikunnallista haastetta. Herajärven voi kiertää oman valinnan mukaan joko 61, 35 tai 30 kilometriä pitkää reittiä kulkien. Lähtö kansallispuiston reiteille sijaitsee luontokeskus Ukon pihassa, mutta muitakin lähtöpaikkoja on. Suositeltuja päätepisteitä ovat luontokeskus Ukko tai Kiviniemen tila Herajärven länsirannalla. 

Talviaikaan Kolin kansallispuiston reitit ovat vaihtelevassa kunnossa, sillä virallista huoltoa niihin ei tehdä. Reitit pysyvät pääsääntöisesti auki retkeilijöiden ja vaeltajien avulla. Talviaikaan Kolin kansallispuistoa ei suositella, sillä reittien varrella on muutamia vesistöjen ylityksiä ja jokien jäätilannetta ei aktiivisesti seurata. Mäkinen maasto asettaa talviaikaan liikkuvilla omat haasteet, sillä maaston piirteet ovat jyrkkiä. Kolin kansallispuisto sopii aloitteleville vaeltajille sekä myös jo konkareille vaihtelevan reittitarjonnan myötä. Korkeusvaihtelut asettavat fyysisiä haasteita, mutta hyvät reitit helpottavat kulkua kansallispuistossa. Kolin kansallispuiston reittejä voi kutsua vaativiksi mäkisen maaston sekä vaihtelevien maastopiirteiden vuoksi. Kolin reiteillä on muutamia vesistöjen ylityksiä kuten Herajoen ylitys, jossa mennään vaijerin avulla joen yli. Näihin kannattaa varustautua ottamalla vaelluskengät jalasta ja nostamalla housun lahkeet kunnolla ylös.

Tutustu Herajärven reittiin näistä linkeistä

Kolin retkeilyreitit

Kolin alueen reitit

 

Kolin kansallispuiston sää

Avoimelta järvenselältä ja idästä puhaltavat voimakkaat tuulet voivat tuoda vaihtelua sääoloihin Kolin kansallispuistossa. Vaarojen rinteet voivat olla sateiden jälkeen liukkaita ja metsien aluskasvillisuus voi kastella kengät nopeastikin. Mukaan kannattaa ottaa hyvät vaelluskengät, säältä suojaava kuorikerros sekä tulentekotarvikkeet, mutta pidemmille vaelluksille kannattaa ottaa myös kevyempiä varusteita mukaan. Kolin kansallispuistossa talviaikaan keskilämpötila voi vaihdella suurestikin idästä tulevien kylmien rintamien ansiosta. 

Huomioitavaa: Kolin kansallispuiston alueen luonnonvesilähteet eivät ole juomakelpoisia, vaan vesi pitää keittää. Mörkölammen lähteen ja Ikolanahon kaivon vettä ei tule käyttää edes keitettynä. Kolin kansallispuiston luonnonvettä kannattaa keittää muutaman minuutin ajan aina ennen juomista. Vesistöjen laatu vaihtelee lämpötilojen ja vuodenajan mukaan. 

Ota kartta ja kompassi mukaasi Kolin kansallispuistoon ja lähde tutkimaan Karjalan komeita maisemia!

Kolin alueen palvelut ja hotellit

Kolin alueen palvelut kattavat vaeltajan ja retkeilijän toiveet. 

Kolin kansallispuiston lähimmät ruokakaupat ovat Kolin kylässä, joten retkeilyvarusteet ja retkiruoat kannattaa ostaa hyvissä ajoin jo kylältä. Kolin kylällä on retkeilyyn ja vaellukseen erikoistuneita kauppoja joista voi myös ottaa välineitä vuokralle retkelle. Luontokeskus Ukosta saa esimerkiksi lumikenkiä ja suksia vuokralle. Paikalliset matkailuyritykset järjestävät alueelle myös opastettuja kierroksia Kolin kansallispuistoon. 

Luontokeskus Ukko on ensisijainen palvelupaikka ennen Kolin kansallispuistoa. Sieltä saa ostettua karttoja ja muuta pientä retkeilyyn liittyvää. Ukosta voi tiedustella missä kunnossa reitit ovat ja mitä kannattaisi huomioida ennen kuin lähtee vaellukselle. 

Alueella on Sokos Hotel, joka on erittäin suosittu vaeltajien keskuudessa. Hotellilta on helppo lähteä Kolin kansallispuistoon ja myös palata sinne. Vaeltajien suosiossa on Sokos Hotelsin kylpylä jossa voi huoltaa kehoa raskaan vaelluksen jälkeen. Kolilla on myös mahdollista majoittua leirintäalueille tai karavaanialueille jotka sijaitsevat Kolin kylän sekä kansallispuiston läheisyydessä.

Kolille on helpointa päästä henkilöautolla tai linja-autolla. Joensuusta on hyvät liikenneyhteydet Kolin kylälle, ja maisemareittiä koristaa kaunis Pielisen Rantatie. Rantatie myötäilee n. 20 km Pielisen rantoja. Joensuussa on myös lähin juna-asema josta voi ottaa itselleen joko henkilöauton vuokralle, tai mennä bussilla tai taksilla Kolin alueelle. Kolin kylältä on hyvät yhteydet ja selkeät kyltit myös kansallispuiston alueelle.

Kolin mökit ja majoitus

Gofinlandin sivuilta löydät mökit sekä muut majoitusmahdollisuudet Kolin läheisyydestä. Lähimpi asutuskeskuksina ovat Lieksa ja Juuva, joista Gofinlandilla löytyy melkein 100 eri mökkiä ja majoituskohdetta. Lieksasta on helppo suunnata kohti kansallispuistoa ja mökkiä voi pitää itselle vaikka tukikohtana, jossa tekee reissun jälkeen varustehuoltoa 

 
Lieksa vuokramökit | Kolin kansallispuisto vuokramökit
Lue Lisää:
Metsästys
Maatilamatkailu
Kalastus
Vaellus ja retkeily