NUUKSIO

Nuuksion kansallispuiston reitit

Nuuksion kansallispuisto sijaitsee Espoossa vain 30 kilometrin päässä Helsingistä, ja sinne on erinomaiset liikenneyhteydet ja paikan päälle pääsee hyvin myös talvella. Erinomaisen saavutettavuuden ansiosta Nuuksio on yksi Suomen suosituimmista kansallispuistoista, joka tarjoaa kulkijalle monipuolisia retkeilymaastoja kirkasvetisten lampien, jylhien kallioiden ja erämaisten metsien lomassa. Selkeästi maastosta erottuvat polut ovat pääsääntöisesti helppokulkuisia ja soveltuvat myös perheen pienimmille. Nuuksion kansallispuistossa aloittelevatkin retkeilijät pääsevät harjoittelemaan taitojaan ja näyttämään kykynsä.

Maahisenkierros on hyvä vaihtoehto aloittelevalle retkeilijälle ja se sopii hienosti myös pyörätuolilla kulkeville. Perheen pienimmät voi myös ottaa mukaan tälle esteettömälle reitille ja pitää laavupaikalla taukoa. Maahisenkierros on pituudeltaan kaksi kilometriä. Talviaikaan reittejä pidetään yllä lähinnä retkeilijöiden toimesta, ja reitit pysyvätkin auki ympärivuotisen kulkemisen ansiosta. 

Punarinnankierroksen varrella pääsee tutustumaan ikivanhaan metsäluontoon, kulkemaan pitkospuilla, levähtämään laavulla ja ihailemaan vaihtelevia luonnonmaisemia. Punarinnankierros on pituudeltaan 2 kilometriä. Reittien varrella ja metsiköissä voi bongata uhanalaisia liito-oravia ja lintulajeja joita muualla Suomessa ei usein tavata.

Pidemmästä retkestä kiinnostuneiden kannattaa suunnata 8 kilometrin pituiselle Korpinkierrokselle, joka vetoaa kauniilla metsillään, kallioillaan ja järvimaisemillaan. Korpinkierroksella on kolme laavupaikkaa joissa voi pitää taukoa ja opiskella retkeilyyn liittyvää asiaa. 

Korpinkierroksen reitti

Maahisenkierroksen reitti (esteetön)

Nuuksion seudun sää

Nuuksion sääolosuhteet voi katsoa monista eri sääpalveluista sille ajan jaksolle milloin olet menossa vaeltamaan Nuuksioon. Kesäaikaan Suomessa on todennäköistä, että sataa ellei ole täysin kirkas päivä ja pilvetön taivas. Pakkaa siis sateenpitävät varusteet mukaan! Mäkinen maasto saattaa tuoda oman lisänsä myös keliolosuhteisiin, sillä mäkisen maan yli matalapainetta tuovat raskaat pilvet liikkuvat hitaammin. Sateiden jälkeen alueen maasto saattaa olla märkää ja kalliot saattavat olla liukkaita. 

Nuuksion kansallispuisto on sääoloiltaan suhteellisen vakaa, mutta yllätyksiä voi tulla kuten aina luonnossa liikkuessa. Varaudu siis hyvin retkeen ottamalla lämpimiä taukovaatteita ja tukevat kengät mukaan. Puisto sijaitsee lähellä meren rannikkoa, muutaman kymmenen kilometrin päässä, joten mereltä puhaltavat tuulet voivat vaikuttaa sääolosuhteisiin Nuuksiossa. 

Nuuksion kansallispuiston vaativuus

Nuuksion kansallispuisto ja reitit ovat suhteellisen helppokulkuisia vaikka toki mäkistä maastoa löytyy tämän komean kansallispuiston sisältä. Alueen lyhyemmät reitit ovat helppokulkuisia ja ne sopivat myös aloitteleville retkeilijöille sekä lapsiperheille. Alueen sisällä on paljon pitkospuita, levähdyspaikkoja sekä laavu. Purojen varsien sekä järvien vetisiä rantoja kannattaa välttää, jollei halua kastella jalkojaan veteen. 

Paras vaellusaika Nuuksion kansallispuistossa on toukokuusta lokakuuhun, mutta mahdollisuus liikkumiseen kansallispuistossa on ympärivuotinen. Reiteillä on paljon kävijöitä joten ne pysyvät hyvässä kunnossa. Syyskeleillä ja talviaikaan retkelle kannattaa ottaa hengittävät mutta vedenpitävät kengät sekä hyvin hengittävät vaatteet.

Reittien vaativuutta voi lisätä kävelemällä pois poluilta ja vakiintuneilta reiteiltä. Omat seikkailut tuovat mukavasti haastetta myös kokeneelle kulkijalle Nuuksiossa. Kansallispuiston kallioinen maasto lisää myös haasteita kulkea omilla poluilla joten on syytä varautua reissuun hyvillä kengillä ja sääoloja kestävällä kuorikerroksella. 

Aktiviteetit Nuuksiossa

Kansallispuistossa on muutakin tekemistä kuin vain vaeltamista ja retkeilyä. Nuuksiossa voit kalliokiipeillä ja tutkia alueen luolia, sekä muita nähtävyyksiä. Tutustu alueen metsikköihin ja harvinaisiin eläinlajeihin tai lähde vaikka kalastamaan! Kalastusluvat saat kätevästi Haukapesästä. Nuuksiosta löytyy koko perheelle puuhaa aktiiviseen päivään. Lisää Nuuksion aktiviteeteista voit lukea täältä

Palvelut Nuuksion lähellä

Suomen Luontokeskus Haltia toimii Nuuksion alueen paikallisena opastuspaikkana ja sieltä saa käytännöllistä informaatiota aluetta koskien. Haukanpesän yhteydessä on myös Cafe Silva, josta saa pientä purtavaa ja kuumaa juotavaa ennen reissua tai sen jälkeen. Toinen alueella oleva palvelukeskus on Opastustupa Haukanpesä josta saa myös karttoja alueelle ja he voivat kertoa missä kunnossa mikäkin reitti on.

Nuuksion kansallispuiston lähimmät palvelut ovat Espoon keskustassa, jonne on matkaa n. 15 kilometriä. Espoon keskustasta löydät niin urheilukauppoja, ruokakauppoja ja muita mahdollisia palveluita, mitä tarvitset ennen kuin lähdet vaellukselle tai retkelle.

Ensisijaisena hoitopaikkana hätätilanteessa on Espoon sairaalat. Alueelle on hyvät kulkuyhteydet Espoosta, joten ensivastaavat tulevat myös paikalle suhteellisen nopeasti.

Majoitus Nuuksion alueella

Gofinlandin sivuillta näet kattavan valikoiman mökeistä ja muista majoitusmahdollisuuksista Nuuksion alueelta. Lähimmät mökit sijaitsevat Kirkkonummen, Lohjan sekä Vihdin alueella. Erilaiset vaihtoehdot helpottavat alueelle tuloa, ja myös pidempiaikainen retkeily tai vaellus onnistuu Nuuksion alueella. Lähimmät vuokramökit löytyvät Nuuksion kohdesivulta.

Jos on auto käytössä, on helppo mökkeillä omassa rauhassa ja käydä retkeilemässä Nuuksion kansallispuiston alueella ja nauttia puiston tuomasta rauhasta. Katso alta Gofinlandin tarjoama majoitusvalikoima Nuuksion alueella!

 
Espoo vuokramökit | Nuuksion kansallispuisto vuokramökit
 
Lue Lisää:
Metsästys
Maatilamatkailu
Kalastus
Vaellus ja retkeily